Ana Moura (cântăreață)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la Ana Moura, fadista, cântăreața de muzică fado. Pentru alte sensuri, vedeți Ana Moura (dezambiguizare).
Ana Moura
AnaMoura20090914.jpg
Date personale
Născută 1979 (37 de ani)[1]
Santarém, Portugalia
Cetățenie Portugalia
Ocupație cântăreață

Ana Moura (născută în 1980, în Santarém, Portugalia) este o cântăreață portugheză de fado, cea mai tânără fadista care a fost vreodată nominalizată pentru premiul olandez muzical Edison Award.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Moura s-a născut în orașul Santarém din părinți de descendență portugheză și angoleză și a crescut în Carcavelos, în apropierea Lisabonei. Familia a încurajat-o și a susținut-o să urmeze o carieră muzicală. După o perioadă de căutări și experimentări muzicale, Ana Moura s-a orientat spre stilul muzical fado, stil muzical caracteristic lusitan care a produs mari cântărețe și cântăreți, printre care se numără și regina fado-ului din anii 1960 și 1970, foarte cunoscuta Amália Rodrigues.

Carieră muzicală[modificare | modificare sursă]

Cariera Anei Moura în genul muzical fado a fost lansată odată cu descoperirea ei de către Maria da Fé și prezența sa scenică în Casa de fado de Lisboa, "Senhor Vinho". Producătorul muzical specializat în fado, Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor două albume ale Anei, "Guarda-me a vida na mão" și "Aconteceu". În 2005, "Aconteceu" a fost nominalizat pentru Dutch Edison Award la categoria World International. Tot în 2005 Moura a concertat la Carnegie Hall, New York City în fața unei audiențe entuziaste și în condițiile unui spectacol vândut total cu mult înainte, Ana Moura a cântat, de asemenea, în fața unei audiențe cu ușile închise la Concertgebouw din Amsterdam.

De remarcat este faptul că în anii finali ai adolescenței, Moura a cântat muzică pop și rock cu o trupă locală, dar includea în fiecare spectacol câte o piesă de fado.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • 2003 --- Guarda-me a vida na mão
  • 2005 --- Aconteceu
  • 2007 --- Para Além da Saudade
  1. ^ "Ana Moura", Gemeinsame Normdatei, accesat la 15 octombrie 2015