Ana Moura (cântăreață)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la Ana Moura, fadista, cântăreața de muzică fado. Pentru alte sensuri, vedeți Ana Moura (dezambiguizare).
Ana Moura
AnaMoura20090914.jpg
Ana Moura
Date personale
Născută (39 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Santarém, Portugalia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Portugal.svg Portugalia Modificați la Wikidata
Ocupație cântăreață Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical Fado  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ana Moura (născută în 1980, în Santarém, Portugalia) este o cântăreață portugheză de fado, cea mai tânără fadista care a fost vreodată nominalizată pentru premiul olandez muzical Edison Award.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Moura s-a născut în orașul Santarém din părinți de descendență portugheză și angoleză și a crescut în Carcavelos, în apropierea Lisabonei. Familia a încurajat-o și a susținut-o să urmeze o carieră muzicală. După o perioadă de căutări și experimentări muzicale, Ana Moura s-a orientat spre stilul muzical fado, stil muzical caracteristic lusitan care a produs mari cântărețe și cântăreți, printre care se numără și regina fado-ului din anii 1960 și 1970, foarte cunoscuta Amália Rodrigues.

Carieră muzicală[modificare | modificare sursă]

Cariera Anei Moura în genul muzical fado a fost lansată odată cu descoperirea ei de către Maria da Fé și prezența sa scenică în Casa de fado de Lisboa, "Senhor Vinho". Producătorul muzical specializat în fado, Jorge Fernando a contribuit la realizarea primelor două albume ale Anei, "Guarda-me a vida na mão" și "Aconteceu". În 2005, "Aconteceu" a fost nominalizat pentru Dutch Edison Award la categoria World International. Tot în 2005 Moura a concertat la Carnegie Hall, New York City în fața unei audiențe entuziaste și în condițiile unui spectacol vândut total cu mult înainte, Ana Moura a cântat, de asemenea, în fața unei audiențe cu ușile închise la Concertgebouw din Amsterdam.

De remarcat este faptul că în anii finali ai adolescenței, Moura a cântat muzică pop și rock cu o trupă locală, dar includea în fiecare spectacol câte o piesă de fado.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • 2003 --- Guarda-me a vida na mão
  • 2005 --- Aconteceu
  • 2007 --- Para Além da Saudade
  1. ^ „Ana Moura”, Gemeinsame Normdatei, accesat în