Amos Kenan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Amos Kenan
Amos Kenan, November 2000.JPG
Amos Kenan în anul 2000
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Palestina sub mandat britanic[4] Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[5][2][6][3] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel[4] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboala Alzheimer Modificați la Wikidata
CopiiRona Kenan[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
EtnieJewish[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
sculptor
pictor
scriitor
poet
scenarist
traducător
publicist Modificați la Wikidata
Partid politicShlomtzion[*]  Modificați la Wikidata
Limbilimba ebraică[1]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Academiei israeliene de teatru[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
"Mesia", sculptură din anul 1966

Amos Kenan, sau Keinan (în ebraică עמוס קינן, numele la naștere Amos Levin, n. ,[2][3] Tel Aviv, Palestina sub mandat britanic[4] – d. ,[5][2][6][3] Tel Aviv, Israel[4]) a fost un scriitor, publicist, dramaturg, traducător și sculptor israelian

În tinerețe ,a luptat în Războiul de independență al Israelului, în rândurile micii organizații sioniste revizioniste extremiste Lehi (Luptătorii pentru libertatea Israelului), cunoscută și ca „Grupul Stern”. Ulterior și-a început cariera jurnalistică, având o rubrică personală "Uzi $ Co" în ziarul „Haaretz”, în care a criticat cu vehemență politica partidului social-democrat Mapai, care a dominat în anii 1950-60 viața politică a Israelului. În acea perioadă a fost apropiat de mișcarea canaananistă. La începutul anilor 1950 a fost judecat ca suspect de atentat terorist asupra domiciliului ministrului transporturilor David Tzvi Pinkas (din liderii Partidului Național-Religios, care a fost rănit). dar a fost achitat din lipsă de probe suficiente.Între anii 1954-1962 a trăit în Franța, unde a frecventat cercurile intelectuale și artistice. După Războiul de Șase Zile din iunie 1967 a adoptat poziții conciliante în legatură cu rezolvarea conflictului israelo-arab, în anii 1960-1990 deținând rubrici săptămânale în numărul de vineri al cotidianului „Yediot Aharonot”, Amos Kenan s-a făcut cunoscut prin mai multe cărți și mai ales prin cartea „Hadereh l'Ein Harod” („Drumul spre Ein Harod”),o distopie înfățișând un Israel viitor, guvernat de o juntă militară de extremă dreapta. Amos Kenan s-a ocupat și cu pictura și sculptura în stilul numit „ebraic”, care a experimentat folosirea de elemente din arta antică a Orientului Apropiat. A colaborat cu industriașul Stef Wertheimer în organizarea Muzeului în aer liber de la Tefen în Galileea.

Amos Kenan a murit la Tel Aviv în anul 2009 în urma unor complicații ale bolii Alzheimer. A fost căsătorit cu criticul și istoricul literar Nurit Graetz și a avut două fiice: ziarista Shlomtzion Kenan și cântăreața de muzică ușoară Rona Kenan.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Amos Kenan, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d https://rkd.nl/explore/artists/297107, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b http://fr.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249275692323&pagename=JPost/JPArticle/ShowFull  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b Amos Kenan, RKDartists, accesat în