Amadeu Antonio Kiowa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kiowa, Amadeu Antonio
Date personale
Născut12 augustt 1962
Quimbele, Angola
Decedat6 decembrie 1990
Eberswalde
Cauza decesuluiomor[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Angola Modificați la Wikidata
Ocupațiemuncitor angolez

Amadeu Antonio Kiowa (n. 12 august 1962, Quimbele, Angola – d. 6 decembrie 1990, Eberswalde) a fost un muncitor angolez, care a fost victima neofasciștilor din Germania. Sentința blândă pronunțată împotriva făptașilor de judecătoria din Frankfurt (Oder) a fost criticată.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Kiowa s-a născut în anul 1962 în Quimbele, la nord-est de Luanda. El a fost fiul cel mai în vârstă într-o familie cu 12 copii. În anul 1987 vine ca muncitor în Republica Democrată Germană, și va locui în orașul Eberswalde din Brandenburg.

Descrierea celor întâmplate[modificare | modificare sursă]

În seara zilei de 24 noiembrie 1990, mai mulți neofasciști s-au adunat în Eberswalde și s-au asociat cu circa 50 de tineri dintr-o discotecă, pentru a face "ceva deosebit". În noaptea de 24 spre 25 noiembrie, Kiowa este vizitat de cunoștințe din Mozambic, cu care a mers la un restaurant. Aici, Kiowa a fost bătut cu brutalitate de grupul de neofasciști, ajungând în stare de comă în spital, unde a decedat după unsprezece zile.[2][3] Cei doi mozambicani, răniți grav cu cuțitele, reușesc să fugă și scapă cu viață.
Întâmplarea este urmărită de doi polițiști, care au motivat că neintervenția lor ar fi fost cauzată de numărul prea mare al neofasciștilor. Această neintervenție a organelor de ordine, și necondamnarea lor de către justiție, a generat proteste vehemente.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.amadeu-antonio-stiftung.de/todesopfer-rechter-gewalt/amadeu-antonio-staatlich-anerkannt/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Wer war Amadeu Antonio?”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Eberswalde: Erinnerung an Amadeu Antonio Kiowa[nefuncțională]