Alexandru Amiras

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alexandru Amiras a fost un cărturar și cronicar grec din Smyrna, care a trăit în jurul anului 1700. A fost translator și ambasador al lui Carol al XII-lea al Suediei în timpul campaniilor acestuia din Balcani.

În timpul domniei lui Mihai Racoviță, a îndeplinit funcția de agent diplomatic cu Suedia, locuind în Moldova cu rangul de căminar. De asemenea, a mai fost mediator pe lângă tătari și pe lângă maghiari și a însoțit, pe teritoriul Moldovei, trecerea solilor poloni spre Constantinopol. Sub domnia lui Grigore Ghica al II-lea își menține funcția de agent diplomatic și devine postelnic însărcinat cu apărarea teritoriului Moldovei. A susținut venirea la putere a domniilor fanariote.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • lucrare despre viața lui Carol al XII-lea al Suediei scrisă în greacă, de la care s-a păstrat o traducere în italiană a lui Nicolae Iorga sub titlul Autentica storia di Carlo XII (1905);
  • Cronica anonimă a Moldovei (1661 - 1729), numit și Pseudo-Amiras,[1] lucrare folosită ca sursă de către Charles Peyssonnel pentru lucrarea Observations historiques et géographiques sur les peuples barbares qui on habité les bords du Danube et du Pont Euxin (1765);
  • traduceri în grecește din Peyssonel și în română a lucrării lui Antonios Katiphoros Vita di Pietro il Grande (Veneția, 1735), lucrare care nu s-a păstrat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nu se știe cu siguranță dacă Amiras este autorul lucrării.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]