Alexandru Manoliu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
‎Alexandru Manoliu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Moldova, România Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Stalingrad, RSFS Rusă, URSS[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Virtutea Aeronautică ()
Ordinul Virtutea Aeronautică ()
Ordinul Virtutea Aeronautică ()  Modificați la Wikidata

Alexandru Manoliu (n. , Moldova, România – d. , Stalingrad, RSFS Rusă, URSS) a fost un pilot român de aviație, as al Aviației Române și comandant de escadrilă în cel de-al Doilea Război Mondial. A comandat Escadrila 57 Vânătoare.

Căpitanul av. Alexandru Manoliu a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică de război cu spade, clasa Crucea de Aur cu 1 baretă (11 octombrie 1941) „pentru eroismul cu care a luptat și condus escadrila sa în toate misiunile încredințate. A distrus la sol cel puțin 10 avioane inamice, dând exemple de vitejie pentru subalternii săi”[3] și clasa Crucea de Aur cu 2 barete și clasa Cavaler (20 februarie 1942) „pentru vitejia și eroismul dovedit în atacul la sol dela Toloveni, când a distrus patru avioane inamice. În lupta aeriană dela Vigoda a doborît un avion inamic. Pentru curajul arătat în cele 47 misiuni de front”.[4]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Centenarul unui zburător - Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu (PDF) 
  2. ^ Romanian Armed Forces in the Second World War - Cpt. av. Alexandru Manoliu (în engleză) 
  3. ^ a b Decretul Regal nr. 2.840 din 11 octombrie 1941 pentru conferirea de decorațiuni, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 249 din 20 octombrie 1941, partea I-a, p. 6.423.
  4. ^ a b c Decretul Regal nr. 539 din 20 februarie 1942 pentru acordare de ordine și decorațiuni de război personalului din Aeronautica Regală, publicat în Monitorul Oficial, anul CX, nr. 51 din 28 februarie 1942, partea I-a, p. 1.385.