Alexander Choupenitch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexander Choupenitch
Informații personale
Născut(ă) (29 de ani)
Brno, Cehia
Loc de reședințăLivorno, Italia
Înălțime1,95 m
Greutate85 kg
ȚarăCehia Cehia
Armăfloretă
Mânădreptaci
ClubCS Fides
Antrenor principalPaolo Paoletti
Clasamentul FIEcurent

Alexander Choupenitch (n. , Brno, Cehia) este un scrimer ceh specializat pe floretă, calificat pentru Jocurile Olimpice de vară din 2016.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie de cântăreți de operă belaruși, care lucrau la Opera Națională din Brno. Ortografia neobișnuită a numelui său – „Choupenitch” în loc de „Šupenič” – provine din faptul că documentele de călătorie emise părinților foloseau o scriere franțuzească.[3]

S-a apucat de scrimă la vârsta de opt ani, după ce a încercat baschetul. A aflat ulterior ca bunica vitregă sa, Tatiana Samucenko, era o campioană de floretă sovietică. Primul mare rezultat în competiții internaționale a fost medalia de aur la Campionatul European pentru cadeți din 2011 de la Klagenfurt,[4] folosită de o medalie de bronz la Campionatul Mondial pentru cadeți. La junioare, a câștigat argintul la Campionatul Mondial din 2013 de la Poreč, terminând sezonul pe primul loc din clasamentul mondial.

Începând cu sezonul 2010-2011 a participat la competiții de seniori. Nu a putut să se califice la Jocurile Olimpice de vară din 2012, după ce a pierdut cu românul Radu Dărăban în sferturile de finală la turneul de calificare de la Bratislava. În sezonul 2013-2014 a cucerit medalia de argint la etapa de Cupa Mondială de A Coruña și o altă la cea de la Veneția, pierzând de fiecare dată cu chinezul Ma Jianfei. A ajuns în sferturile de finală la Campionatul European din 2014 de la Strasbourg și la Campionatul Mondial din același an de la Kazan. A încheiat sezonul pe locul 5, cel mai bun clasament din carieră.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2011 2012 2013 2014 2015
Loc 88 45 81 5 15

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://fie.org/fencers/fencer/21765, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Jiří Jakoubek (). „Moje příjmení je unikát, směje se šermíř Choupenitch, který drtí svět”. iDNES.cz (în cehă). 
  4. ^ Michal Čejka (). „Nejlepší kadet Evropy? Fleretista Choupenitch”. Deník.cz (în cehă). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alexander Choupenitch