Alcidae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alcidae
Aethia psittacula
Stare de conservare
Miocene recente
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Charadriiformes
Familie: Alcidae
Leach, 1820

Alcidae e o familie de păsări din ordinul Charadriiformes. Ele sunt similare pinguinului datorită penajului lor alb-negru. Cu toate acestea, ele nu sunt strâns legate de pinguini, ci mai degrabă sunt un exemplu de evoluție moderată convergentă.

În contrast cu pinguinii, păsările din familia Alcidae pot zbura. Aceste păsări sunt bune înotătoare, însă mersul lor pe sol este neîndemânatic. Datorită aripilor scurte, ele trebuie să bată de multe ori din aripi pentru a zbura. Mărimea lor variază, pornind de la 85 grame și 15 cm, până la 1 kg și 45 cm.

Păsările din familia Alcidae trăiesc în apă și ies pe uscat pentru a se reproduce, cu toate că unele specii, cum e Uria aalge, petrec mai multă vreme pe uscat pentru apărarea cuibului de alți potențiali dușmani.

Hrănire și ecologie[modificare | modificare sursă]

Comportamentul hrănirii este adesea comparat cu cel a pinguinilor; au același sistem „aripă propulsată”. În regiunea unde trăiesc păsările familiei Alcidae, doar cormoranii mai fac concurență pentru hrană, însă păsările familiei Alcidae tind să se hrănească mai în larg. Deși au forma pinguinilor, ele au abilitate de a zbura, și o mobilitate mai mare pe teren. Aripile lor sunt un compromis între designul cel mai bun pentru scufundare, și minimul necesar pentru zbor, fiind nefolositoare pe sol.

Genuri[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alcidae