Al Doilea Război Daco-Roman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Al doilea război dacic)
Salt la: Navigare, căutare
Al Doilea Război Daco-Roman
Parte a

Informații generale
Perioadă 105-106
Locație Dacia antică
Rezultat Victorie decisivă a romanilor și transformarea Daciei în provincie romană
Beligeranți
Dacia Imperiul Roman
Conducători
Decebal Traian
Pierderi
> Decebal > necunoscut

Al Doilea Război Daco-Roman a fost lupta între 105 și 106, după ce regele dac Decebal a încălcat tratatul de pace încheiat cu împăratul roman Traian de după Primul Război Daco-Roman. Traian a pornit războiul cu intenția cuceririi complete a Daciei[necesită citare].

Înainte de război[modificare | modificare sursă]

După încheierea păcii de după primul război, Decebal a respectat pentru un timp termenii acesteia, dar apoi a început să incite la revoltă triburile vecine și să jefuiască coloniile romane de peste Dunăre. Traian atunci și-a adunat din nou forțele militare, pentru un al doilea război împotriva Daciei.

Războiul[modificare | modificare sursă]

După înfrângerea din primul război cu Traian, Decebal a respectat o perioadă înțelegerea cu Roma, dar la scurt timp după aceea a început să incite la răscoală triburile învecinate, și să pustiască coloniile romane de dincolo de Dunăre. Traian, cunoscut pentru caracterul său optimist și întreprinzător, și-a adunat încă o dată forțele în 105d.Hr. pentru un al doilea război împotriva Regatului Daciei. Spre deosebire de primul conflict, cel de-al doilea război a implicat mai multe lupte care au provocat pierderi însemnate care, aflată în fața a numeroase triburi aliate cu Decebal, nu a reușit să obțină repede o victorie decisivă. Multe orașe din Valahia care au fost fortificate de către armata romană erau asediate de daci în special de-a lungul Dunării. În fruntea armatei romane s-a aflat și Traian în bătăliile din Dobrogea. Traian a stabilit cartierul general al armatei romane in localitatea Drobeta situată pe Dunăre, din acel punct coordonând armata. În cele din urmă, Roma a triumfat și a ocupat Dacia. Un asediu asupra capitalei Sarmizegetusa a avut loc la începutul verii anului 106. Dacii au respins primul atac, însă romanii au distrus apeductele capitalei dace. Orașul a fost incendiat, iar Decebal a fugit, dar a fost urmărit și de aceea a preferat să se sinucidă în loc să fie capturat. Totuși, războiul a continuat. Datorită trădării unui confident al regelui dac, Bicilis, romanii au descoperit comoara lui Decebal în râul Sargesia/Sargetia - estimată de Jérôme Carcopino la 165 500 kg de aur și 331 000 kg de argint. Ultima bătălie cu armata regelui dac a avut loc la Porolissum (Moigrad). Traian nu a acceptat condițiile de pace din tratatul de pace încheiat în urma primului război daco-roman, formulând alte prevederi.

Urmări[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul războiului romanii au ocupat Dacia și au transformat-o în provincie romană. Ea a fost apoi pierdută, în anul 271, în fața goților invadatori.In 106 Dacia este cucerita si transformata in provincie de rang imperial

Dacia va fi condusa in numele imparatului de catre un guvernator

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Scarre, Chris, The Penguin Historical Atlas of Ancient Rome

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]