Al-Khansāʾ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Al-Khansāʾ
Date personale
Născută575 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Najd⁠(d), Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Decedată645 d.Hr. (70 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Najd⁠(d), Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Frați și suroriSakhr ibn ʿAmr[*][[Sakhr ibn ʿAmr |​]]  Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiepoetă
scriitoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba arabă  Modificați la Wikidata

Al-Khansāʾ (n. 575 d.Hr., Najd⁠(d), Arabia Saudită – d. 645 d.Hr., Najd⁠(d), Arabia Saudită), cu numele său complet Tumāḍir bint ʿAmr ibn al-Ḥārith ibn al-Sharīd, a fost o scriitoare arabă prolifică din perioada preislamică⁠(d), apreciată și cunoscută pentru elegiile pe care le scria. Aceasta s-a născut în jurul anului 575 la Najd[2] în Arabia, locul unde astăzi se afla Riyadh[3], în Arabia Saudită[4], urmând să înceteze din viață circa în anul 645, în același loc. „Al-Khansāʾ” este, de fapt, o poreclă adusă acesteia, însemnând ,,nas cârn’’, trăsătură fizică ce se spune că o reprezenta.

Viața[modificare | modificare sursă]

Despre viața sa nu se știu foarte multe informații, însă se cunoaște despre Al-Khansāʾ faptul că s-a născut într-o familie bogată și înstărită din tribul Sulaym[5], fapt ce i-a permis să trăiască în lux, având o poziție privilegiată în societatea acelor vremuri. Era o femeie curtată de mulți bărbați, însă aceasta s-a căsătorit din dragoste cu Mirdās, alături de care a avut trei fii. Cu toate acestea, se știe că a urmat un divorț, succedat de încă una sau două căsnicii. A fost mamă a șase copii, patru dintre ei, Yazīd, Muʿāwiyah, ʿAmr și ʿAmrah, fiind uciși în bătălia de la Qadisiyah[6] în anul 637. La aflarea acestei vești, se crede că ʿUmar califul[7] i-a scris o scrisoare, felicitând-o pentru vitejia fiilor săi și oferindu-i, de asemenea, o pensie. În momentul în care tribul din care făcea parte a acceptat islamul[8] și s-a convertit la acesta,  lucru întâmplat foarte timpuriu, Al-Khansāʾ a mers împreună cu membrii acestuia la Medina[9], loc în care l-a întâlnit pe profetul Muhammad[10]. Se crede, în acest sens, că Al-Khansāʾ a fost poeta favorită a profetului.

Operă[modificare | modificare sursă]

În ceea ce privește opera lui Al-Khansāʾ, trebuie menționat că aceasta a reprezentat, fără vreo îndoială, unul dintre cei mai influenți poeți ai perioadei preislamice⁠(d) și a perioadei islamice timpurii. A scris elegii, anecdote și diwan-uri, acestea fiind importante nu numai pentru elegiștii vremurilor sale, cât și pentru cei de mai târziu. Poezia sa reprezintă o ilustrare perfectă a fatalismului triburilor arabe din perioada preislamică. Totodată, aceasta reflectă o imagine de disperare și de neputință față de pierderea inevitabilă a vieții. În ceea ce privește lungimea poeziilor, acestea erau, în general, scurte și succinte.

Subiectul principal al elegiilor sale era exprimarea suferinței în urma morții celor doi frați ai săi, Ṣakhr și Moawiya, în luptă. În unele clasificări ale poeților acelor vremuri, se spune că Al-Khansāʾ ar fi ocupat locul al doilea.

Al-Khansāʾ este venerată în lumea arabă ca prima femeie poetă și scriitoare arabă, iar opera sa a fost studiată continuu de oamenii de știință care scriau în limba arabă. Poezia ei este și astăzi subiectul unei cercetări critice.

Listă de referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Tumāḍir bint ʿAmr al- H̲ansā', Autoritatea BnF 
  2. ^ „Najd”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  3. ^ „Riyadh”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  4. ^ „Arabia Saudită”, Wikipedia, , accesat în  
  5. ^ „Banu Sulaym”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  6. ^ „Battle of al-Qadisiyyah”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  7. ^ „Umar”, Wikipedia, , accesat în  
  8. ^ „Islam”, Wikipedia, , accesat în  
  9. ^ „Medina (Arabia Saudită)”, Wikipedia, , accesat în  
  10. ^ „Mahomed”, Wikipedia, , accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Ibn Qutaybah, al-Shiʿr wa-al-shuʿarā’ (Beirut, 1964)
  2. ,,Tulsa Studies in Women's Literature’’ by: University of Tulsa
  3. ↑ http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Asha
  4. ↑ Arab women writers: a critical reference guide, 1873-1999, American Univ in Cairo Press, 2008
  5. https://www.poetrysoup.com/al-khansa/biography
  6. https://www.britannica.com/art/poetry