Ajanta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ajanta
Indien ajanta2.jpg

Templul din peștera - 1
Indien ajanta1.jpg

Valea Waguma cu Ajanta
Date generale
{{{punct-0}}}: {{{descrie0}}}
coordonate: 20°32′0″N 75°45′0″E / 20.53333°N 75.75000°E / 20.53333; 75.75000
amplasare: Valea Waguma, India centrală de vest
{{{punct-3}}}: {{{descrie3}}}
{{{punct-4}}}: {{{descrie4}}}
{{{punct-5}}}: {{{descrie5}}}
{{{punct-6}}}: {{{descrie6}}}
{{{punct-7}}}: {{{descrie7}}}
{{{punct-8}}}: {{{descrie8}}}
{{{punct-9}}}: {{{descrie9}}}
{{{punct-11}}}: {{{descrie11}}}
{{{punct-12}}}: {{{descrie12}}}
{{{punct-13}}}: {{{descrie13}}}
{{{punct-14}}}: {{{descrie14}}}
{{{punct-15}}}: {{{descrie15}}}
{{{punct-16}}}: {{{descrie16}}}
{{{punct-17}}}: {{{descrie17}}}
{{{punct-18}}}: {{{descrie18}}}
{{{punct-19}}}: {{{descrie19}}}

Ajanta sau peșterile Ajanta sunt situte în nord-est statului federal Maharashtra, la 100 km nord de orașul Aurangabad, India centrală. Peșterile se află pe o vale stâncoasă în forma literei U a râului Waguma. Aici s-au descoperit cele mai mari templuri săpate în peșteri. Intr-un templu mahaianic s.au descoperit picturi pe pereți care reprezintă scene din viața zeului Budha. Regiunea a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Intre secolele II și V valea a fost locuită de budiști, care au săpat grote de 30 m lățime x 15 m adâncime x 4 m înălțime. Aceste săpături au durat la o singură grotă ca.30 de ani. In secolul V ajunge dușmănia contra budiștilor și această vale izolată, ei fiind alungați, grotele fiind neglijate și date uitării. In aprile 1819 ajung în vale prin vânare de tigri, trupe militare britanice din Madras. Ofițerul englez John Smith descoperă grotele unde lasă o inscripție.

Importanța culturală[modificare | modificare sursă]

Pe lângă realizarea extraodinară de săpare de grote în stâncă, aceste grote prezintă și sculpturi și picturi artistice remarcabile. Intrarea în grotă este îngustă, iar încăperile grotelor sunt mai mult largi ca adânci. La intrare în încăpere privirea vizitatorului cade pe o statuie sculptată în piatră a zeului Budha. Grota mai importantă are scene executate cu măiestrie din viața lui Budha, imagini care dau senzația de adâncime. Pentru protecția acestora ele sunt acoperite cu material plastic transparent (plexiglas). Intr-o altă grotă este o scenă care prezintă doi războinici unul roman celălat chinez care se închină zeului Budha, aici fiind vorba de o influență de cultură din bazinul Mării Mediterane. In timpul când s-au executat aceste scene Imperiul Roman a atins apogeul său, soldații romanii au ajuns deja pe teritoriul Mesopotamiei (Irakul de azi).