Ahed Tamimi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ahed Tamimi
Date personale
Născută (23 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Nabi Salih⁠(d), Guvernoratul Ramallah ṣi al-Bireh, Cisiordania, Palestina Modificați la Wikidata
PărințiBassem al-Tamimi[*][[Bassem al-Tamimi (Palestinian activist)|​]][3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Palestina[4] Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațieactivistă[*]
activist pentru drepturile omului Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă Modificați la Wikidata
Activitate
RudeJanna Jihad[*][[Janna Jihad (jurnalistă palestiniană)|​]]
Ahlam Tamimi[*][[Ahlam Tamimi (Palestinian /Jordanian Islamic terrorist; assisted in carrying out the 2001 Sbarro restaurant suicide bombing in Jerusalem)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ahed Tamimi (arabă عهد التميميعهد التميمي 'Ahad la-Tamīmī, de asemenea, romanizată Ah'd; n. , Nabi Salih⁠(d), Guvernoratul Ramallah ṣi al-Bireh, Cisiordania, Palestina) este o activistă politică palestiniană anti-Israeliană, cunoscută pentru aparițiile în imagini și filme în care ea îi înfruntă pe soldații israelieni. În decembrie 2017, după ce a fost filmată în scop de propagandă, în timp ce pălmuia un ofițer israelian - din film reiese că ofițerul respectiv a refuzat să se lase antrenat în această provocare și și-a continuat activitatea - apoi a fost arestată și condamnată de un tribunal militar la 8 luni de detenție pentru ultragiu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ahed Tamimi s-a născut la 30 martie 2001[5] ca fiica lui Bassem și Nariman al-Tamimi și soră cu Mohamed și Wa'ed, din tribul (arabă hamula) Tamimi, satul Nabi Salih, situat la aproximativ 20 de kilometri la nord-vest de Ramallah, în Autoritatea Națională Palestiniană. Tribul Tamimi numără circa 600 de oameni și s-a refugiat în acete locuri din Hebron, prin anul 1600.[6][7]. Potrivit presei de stânga (The Guardian, etc.) frații lui Ahed și părinții „au cunoscut doar o viață de puncte de control, acte de identitate, rețineri, demolări, intimidare, umilire și violență; ea este o parte din cea de-a doua generație de palestinieni care trăiește sub ocupație”.[8]. În realitate, tatăl lui Ahed, care a studiat economia, conduce un centru de relații publice și propagandă în cadrul căruia activează soția și copiii, parte, organizând provocații și parte, filmând. 

Mătușa ei, Ahlam Tamimi, a participat în 2001, la organizarea unui atentat sinucigaș cu bombă la o cafenea din Ierusalim, în care au fost ucise 15 persoane civile dintre care, 7 copii și rănite câteva sute.[9]. Ca o represiune față de acest act terorist autoritățile israeliene au interzis familiei Tamimi liberul acces în Israel.

Protestele[modificare | modificare sursă]

Pe 15 decembrie 2017, Ahed a participat la una dintre demonstrațiile săptămânale în Nabi Salih contra extinderii așezărilor israeliene în apropiere de satul ei. Cei aproximativ 200 de protestatari, localnici și activiști de extremă stângă israelieni, europeni, etc. au aruncat cu pietre în soldații israelieni veniți pentru a potoli revolta. Soldații atacați i-au fugărit pe protestatari până în casa familiei Tamimi pentru a-i forța pe protestatari să nu mai arunce cu pietre din interiorul casei.[10] În îmbulzeală, vărul lui Ahed de 14 ani, Mohammed Fadl al-Tamimi a fost împușcat și rănint grav cu un glonte de cauciuc. A fost ospitalizat și operat și și-a recăpătat cunoștința câteva zile mai târziu.[11][12] Ahed, împreună cu mama ei și verișoara Nour, au abordat doi soldați din afara casei, pălmuindu-l pe unul dintre ei și împingându-i, totul, evident, în timp ce se filma. Persoanele civile care apar în video sunt toate femei asigurate sub pavăza ordinelor stricte din Armata Israeliană (ZAHAL) de a nu ataca în forță femei și copii.[13] Soldații, deși înarmați,  nu au reacționat.[14]

[15] După ce materialele video au fost difuzate prin mass-media sociale, pe 19 decembrie, Ahed Tamimi a fost arestată.[16][17][18][19][20][21][22][23]Format:How

La eliberarea din închisoarea israeliană, în august 2018, Ahed Tamimi, după ce a fost primită ca o eroină, cu ovații și felicitări de la prședinții Autorității Naționale Palestiniene, Mahmud Abbas, a Turciei, Erdogan, etc., a povestit unui reporter al postului de tv. rusesc în limba arabă "RT", că „am făcut acolo (la închisoare) multe lucruri, am luat un curs de drept, am învățat pentru bac., am citit cărți, împreună cu alte prietene ne-am pregătit masa de dimineață la care am cântat și am dansat si m-am îngrășat cu 8 kilograme.”

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Israeli court orders detention of Palestinian teen Ahed Tamimi until end of her assault trial (în engleză), American Broadcasting Company, accesat în  
  2. ^ http://www.thetower.org/5815-advocates-for-terror-why-ahed-tamimi-and-her-family-are-no-heroes/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Ahed Tamimi, figure familière de la résistance palestinienne (în franceză), accesat în  
  4. ^ Ahed Tamimi: Spotlight turns on Palestinian viral slap video teen (în engleză), British Broadcasting Corporation, accesat în  
  5. ^ „International Petition Seeks 1 Million Signatures to Plead for Release of Palestine's Ahed Tamimi”. Tel Aviv. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ You cannot be Free without my Freedom: the Struggle of Nabi Salih (PDF) (Raport). Oakland, California: Oakland Institute. . p. 8. Accesat în . 
  7. ^ Eglash, Ruth (). „Israelis call her 'Shirley Temper.' Palestinians call her a hero”. The Washington Post. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |author= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  8. ^ Sherwood, Harriet (). „Palestinian 16-year-old Ahed Tamimi is the latest child victim of Israel's occupation”. The Guardian. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |work= și |newspaper= (ajutor)
  9. ^ Petra Marquardt-Bigman (). „The Deceptive Campaign for Ahed Tamimi”. Algemeiner Journal. Accesat în . 
  10. ^ Palestinian girl lauded, arrested for confronting Israeli troops Arhivat în , la Wayback Machine., CBS News, 21 December 2017
  11. ^ Bassem Tamimi (). „Ahed Tamimi's Father: We Will Continue To Resist Israel's Occupation As A Family”. Newsweek. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  12. ^ „Ahd Tamimi arrested for slapping an Israeli soldier raiding her house”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Watch: IDF soldiers provoked but refrain from responding”. Ynetnews. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Two Palestinian women in court over Israeli soldier slap video Arhivat în , la Wayback Machine., Times of Israel (AFP reprint), 21 December 2017
  15. ^ Cousin filmed slapping soldiers with Ahed Tamimi indicted on assault Arhivat în , la Wayback Machine., 31 December 2017, Times of Israel
  16. ^ „Palestinian teen to be charged over Israeli solider assault”. 9News. . Arhivat din original la .  Mai multe valori specificate pentru |periodical= și |work= (ajutor)
  17. ^ Yotam Berger (). „Israel Extends Detention of Palestinian Teen Who Was Filmed Slapping Soldier in Viral Video”. Haaretz,. Arhivat din original la .  Mai multe valori specificate pentru |periodical= și |work= (ajutor)
  18. ^ „Israel extends detention of Ahd al-Tamimi, Palestinian teen activist who 'insulted' IDF soldiers”. The New Arab. . Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  19. ^ „Women who slapped Israeli soldiers arrested”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „Palestinian teen activist could face prison after slapping Israeli soldier”. ABC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „Palestinian teenage girl arrested for 'humiliating' Israeli soldiers raiding her house”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ Peled, Danielle (). „Guerrilla Ad Campaign in London Calls for Release of Soldier-slapping Palestinian Girl Ahed Tamimi”. Haaretz. Arhivat din original la . Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |nume= și |author= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |lucrare= și |work= (ajutor)
  23. ^ „Acts of Resistance and Restraint Defy Easy Definition in the West Bank”. The New York Times. . Arhivat din original la .  Mai multe valori specificate pentru |periodical= și |work= (ajutor)