Agonie în Grădină (Bellini)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agonie în Grădină
Descriere generală
ArtistGiovanni Bellini[1]  Modificați la Wikidata
Dataresecolul al XV-lea[2]  Modificați la Wikidata
Materialetempera, panel[*][[panel (painting support made of a thin wooden plank)|​]]  Modificați la Wikidata
Genartă religioasă[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni81 cm×127 cm
AmplasareNational Gallery[3]  Modificați la Wikidata
ColecțieNational Gallery  Modificați la Wikidata
Curent artisticEarly Renaissance[*][[Early Renaissance (art movement)|​]][4]  Modificați la Wikidata

Agonie în Grădină este o pictură timpurie a maestrului italian renascentist Giovanni Bellini, creată în jurul anilor 1459-65. Tabloul se află la National Gallery, Londra.

În tablou este înfățișat Hristos, în genunchi, pe Muntele Măslinilor, rugându-se, cu ucenicii săi Petru, Iacob și Ioan dormind în apropiere. În fundal, Iuda îi conduce pe soldații romani pentru a-L prinde pe Hristos.

Pictura este asemănătoare cu cea a cumnatului lui Bellini, Andrea Mantegna, de asemenea aflat la National Gallery. Este probabil ca ambele să fie derivate ale unui desen al tatălui lui Bellini, Jacopo[5]. În versiunea lui Bellini, modul de reprezentare a luminii zorilor are un rol mai important în a da scenei o atmosferă cvasi-nepământeană.

Până la mijlocul secolului al XIX-lea, picturile de la începutul perioadei renascentiste erau considerate mai mult drept curiozități de cei mai mulți colecționari. Acest tablou a aparținut probabil Consulului britanic Smith în Veneția (d. 1770), a fost cumpărat de către William Beckford la vânzarea lui Joshua Reynolds în 1795 pentru 5 lire sterline, apoi vândut în 1823 cu Fonthill Abbey și răscumpărat de către Beckford la vânzarea din anul următor (drept tablou de Mantegna) pentru £52,10s. A fost cumpărat de National Gallery pentru £630 în 1863, un preț mic pentru acea vreme[6].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://artuk.org/discover/artworks/the-agony-in-the-garden-115423, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/giovanni-bellini-the-agony-in-the-garden, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/giovanni-bellini-the-agony-in-the-garden, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Make Lists, Not War, accesat în iunie 2020 
  5. ^ National Gallery website
  6. ^ Reitlinger, I, 122

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ballarin, A. (). „Bellini”. Diccionario Larousse de la pintura. Planeta-De Agostini. ISBN 84-395-0649-X. 
  • Reitlinger, Gerald; Economia de Gust, Vol I: ridicarea și Căderea de Imagine Prețurile 1760-1960, Barrie și Rockliffe, Londra, 1961

Legături externe[modificare | modificare sursă]