Afanasie Nikitin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Afanasie Nikitin
Date personale
Născutsecolul al XV-lea Modificați la Wikidata
Tver, principatul Tverului⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat1475[1] Modificați la Wikidata
Smolensk, Marele Ducat al Lituaniei[2][3][4] Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
negustor
memorialist de călătorie[*]
călător[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteslava orientală veche
limbi turcice
limba persană
limba arabă
limba rusă[5][6] Modificați la Wikidata

Afanasie Nikitin (n. secolul al XV-lea, Tver, principatul Tverului⁠(d) – d. 1475, Smolensk, Marele Ducat al Lituaniei) a fost un călător și negustor rus, care a întreprins între 1466 și 1472 o călătorie cu scopuri comerciale, având ca țintă India.

Descrierea călătoriei[modificare | modificare sursă]

Plecând din orașul Tver, Nikitin navighează pe Volga inferioară și apoi prin Marea Caspică, de unde pe usact, se îndreaptă spre strâmtoarea Ormuz. Parcurge în continuare Persia și Asia mică, până la Trebizonda, după care trece Marea Neagră și de la Kaffa (Feodosia), care pe atunci se afla sub influența genovezilor, se îndreaptă spre Smolensk, pe valea Niprului. Se crede, potrivit unei cronici din Lvov din 1475, că Nikitin a a murit în drum spre Smolensk. Au rămas însă însemnările sale Călătorie peste mări, păstrate multă vreme în manuscris și copiate de mai multe ori în secolele XVI-XYII.

Călătorie peste mări[modificare | modificare sursă]

Din copiile care s-au păstrat, aflăm, că Nikitin a fost deopotrivă un bun observator al detaliilor geografice. Descrierile lui sunt simple, uneori naive, dar destul de veridice. Însemnările lui aduc astfel informații interesante despre nautura Indiei, cu contrastele sale pe latitudini diferite. Nu lipsesc date despre populația numeroasă, a ținuturilor vizitate, în continuă căutare de hrană, dar cu străvechi tradiții. Orașele sunt și ele descrise cu destulă exactitate. Nikitin s-a oprit mai mult asupra vieții comerciale, dar nu s-a sfiit să descrie templele întâlnite la tot pasul, sau viața spirituală a localnicilor.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Marea Enciclopedie Rusă 
  2. ^ http://madhulikaliddle.com/2010/09/09/khozhdenie-za-tri-moray-aka-pardesi-1957/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://madhulikaliddle.com/2010/09/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.jstor.org/stable/2492085  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ Ioan Popovici, Pe urmele marilor exploratori, București,Ed. Albatros, p. 105.
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Afanasie Nikitin