Aducanumab

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aducanumab
Identificare
Număr CAS1384260-65-4  Modificați la Wikidata
DrugBank12274[1]  Modificați la Wikidata
UNII105J35OE21  Modificați la Wikidata
KEGGD10541  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL3039540  Modificați la Wikidata
Date chimice
FormulăC₆₄₇₂H₁₀₀₂₈N₁₇₄₀O₂₀₁₄S₄₆  Modificați la Wikidata
Masă molară145.912,34 g/mol  Modificați la Wikidata

Aducanumab, comercializat sub numele Aduhelm, este utilizat pentru tratarea bolii Alzheimer. Este un anticorp care țintește beta-amiloidul.

Aducanumab vizează formele agregate de β-amiloid găsite în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, în speranța de a reduce acumularea acestuia.[2]

Aducanumab a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite în iunie 2021 și reprezintă primul tratament din clasa sa aprobat pentru boala Alzheimer. Este primul tratament nou aprobat pentru Alzheimer din 2003 și este prima terapie care vizează fiziopatologia fundamentală a bolii.

Utilizări medicale[modificare | modificare sursă]

Aducanumab este indicat pentru tratamentul bolii Alzheimer.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Aducanumab a fost dezvoltat de Biogen Inc.⁠(d), care a preluat sub licență substanța candidată de la Neurimmune, descoperitorul acesteia.[3] Biogen a oprit dezvoltarea medicamentului în martie 2019, după ce datele preliminare din două studii de fază III au sugerat că nu va îndeplini obiectivul principal.[4][5][6]

Cercetătorii au evaluat eficacitatea aducanumab în trei studii separate, cu un total de 3.482 de participanți. Studiile au constat din studii dublu-oarbe, randomizate, controlate cu placebo, cu doze variabile la participanții cu boala Alzheimer. Participanții care au primit tratamentul au avut o reducere semnificativă a plăcii de beta amiloid în funcție de doză și de timp, în timp ce participanții din grupul de control nu au suferit nicio reducere a plăcii de beta amiloid.

Societate și cultură[modificare | modificare sursă]

Economie[modificare | modificare sursă]

Se estimează că tratamentul va costa 56.000 de dolari americani pe an, iar directorul Biogen a declarat că vor menține acest preț timp de cel puțin patru ani.[7]

Controversă[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2020, un grup de experți externi pentru Food and Drug Administration (FDA) a concluzionat că un studiu esențial al aducanumab nu a reușit să aducă „dovezi puternice” că medicamentul a funcționat și a sugerat ca FDA să nu aprobe aducanumab, invocând eficacitatea discutabilă și mai multe probleme găsite în analiza datelor.[8] Decizia finală a FDA de a aproba medicamentul a fost luată pe 7 iunie 2021.[9] Medicamentul a fost considerat controversat deoarece studiile clinice au oferit rezultate contradictorii în ceea ce privește eficacitatea acestuia.[10][11]

Cercetare[modificare | modificare sursă]

Aducanumab este un anticorp monoclonal IgG1 uman care se leagă în principal de agregatele Aβ, oligomerii solubili și, de asemenea, fibrilele insolubile și a fost studiat pentru tratamentul bolii Alzheimer (AD).[12][13] Cu toate acestea, nu pare să vizeze monomerii Aβ. Analogul Aducanumab poate trece bariera hematoencefalică și își poate atinge ținta eficient, eliminând astfel toxicitatea beta-amiloidului. Efectele pot fi monitorizate prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Rezultatele intermediare ale celui de-al doilea studiu de fază I asupra medicamentului au fost raportate în martie 2015.[12][14]

Un studiu de fază Ib a fost publicat în august 2016, pe baza unui an de „perfuzii intravenoase lunare” de aducanumab, cu scanări cerebrale pentru a măsura plăcile amiloide.[15] Studiile de fază 2 nu au fost solicitate de FDA și nu au fost efectuate de Biogen pentru aducanumab, decizie care a primit critici din partea unor experți.[16][17] Studiile de fază 3 au urmat încheierii studiilor de fază 1. Studiile clinice de fază 3 erau în desfășurare în septembrie 2016, dar au fost anulate în martie 2019 după ce „o analiză independentă a arătat că este puțin probabil ca studiile să-și atingă obiectivul principal”.[18]

Pe 22 octombrie 2019, Biogen a anunțat că va relua procesul de aprobare FDA pentru aducanumab, precizând că analiza unui set de date mai mare[19][20][21] a arătat că medicamentul a redus declinul clinic la pacienții cu boală Alzheimer timpurie atunci când a fost administrat în doze mai mari.[22] În primul studiu „EMERGE”, o analiză împărțită pe doze a indicat faptul că dozele mari au redus rata declinului cu 23% față de placebo. Un al doilea studiu identic „ENGAGE” nu a reușit să reproducă aceste concluzii, cu o reducere nesemnificativă de 2% a declinului comparativ cu placebo.[23][24][25]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b https://www.drugbank.ca/releases/latest#open-data, accesat în aprilie 2018  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ „What lessons can be learned from failed Alzheimer's disease trials?”. Expert Review of Clinical Pharmacology. 8 (3): 267–9. mai 2015. doi:10.1586/17512433.2015.1034690. PMID 25860157. 
 3. ^ Zacks, Rebecca (). „Biogen Inks $380 Million Deal with Swiss Company”. Xconomy. 
 4. ^ Ducharme, Jamie (). „Biogen Halts Promising Alzheimer's Drug Trials Due to Disappointing Results”. Time. Accesat în . 
 5. ^ Li, Yun (). „Biogen posts its the worst day in 14 years after ending trial for blockbuster Alzheimer's drug”. CNBC. 
 6. ^ Annett, Timothy. „Biogen Plunges More Than 25 Percent on Alzheimer's Setback”. Bloomberg News. 
 7. ^ „Biogen CEO: committed to gathering new data on FDA-approved Alzheimer's drug”. 
 8. ^ Marchione, Marilynn; Perrone, Matthew (). „FDA panel urges rejection of experimental Alzheimer's drug”. Associated Press. 
 9. ^ „FDA's Decision to Approve New Treatment for Alzheimer's Disease”. U.S. Food and Drug Administration (FDA). . Accesat în . 
 10. ^ „US approves first new Alzheimer's drug in 20 years”. BBC News Online. . 
 11. ^ „F.D.A. Approves Alzheimer's Drug Despite Fierce Debate Over Whether It Works”. The New York Times. . 
 12. ^ a b Fox, Cynthia (). „The Story of Biogen's Alzheimer's Drug, Aducanumab”. Drug Discovery and Development. Arhivat din original la . 
 13. ^ Ghosh, Shampa; Durgvanshi, Shantanu; Agarwal, Shreya; Raghunath, Manchala; Sinha, Jitendra Kumar (). „Current Status of Drug Targets and Emerging Therapeutic Strategies in the Management of Alzheimer's Disease”. Current Neuropharmacology (în engleză). 18 (9): 883–903. doi:10.2174/1570159X18666200429011823. 
 14. ^ Herper, Matthew (). „Biogen Drug Could Inspire New Hope For Alzheimer's Treatments”. Forbes. 
 15. ^ „The antibody aducanumab reduces Aβ plaques in Alzheimer's disease”. Nature. 537 (7618): 50–6. septembrie 2016. Bibcode:2016Natur.537...50S. doi:10.1038/nature19323. PMID 27582220. 
 16. ^ Karlawish, Jason (). „If the FDA approves Biogen's Alzheimer's treatment, I won't prescribe it”. STAT. Accesat în . 
 17. ^ Belluck, Pam; Robbins, Rebecca (). „Alzheimer's Drug Poses a Dilemma for the F.D.A”. The New York Times. Accesat în . 
 18. ^ Li, Yun (). „Biogen shares plunge nearly 30% after ending trial for Alzheimer's drug Aducanumab”. CNBC. 
 19. ^ Roberts, Michelle (). „First drug to slow Alzheimer's may be available soon”. BBC News. Accesat în . 
 20. ^ Foster, Laura (). „Drug 'could be biggest Alzheimer's development'. BBC News. Accesat în . 
 21. ^ Kunkle, Fredrick (). „Biogen's potential new drug for Alzheimer's disease gets cautiously optimistic review following presentation”. The Washington Post. 
 22. ^ Howard, Jacqueline; Gumbrecht, Jamie (). „Drugmaker to seek approval for Alzheimer's treatment”. CNN. Accesat în . 
 23. ^ McNamara, Damien (). „Mixed Results for Aducanumab in Two Phase 3 AD Trials”. Medscape. 
 24. ^ Herper, Matthew (). „In shocking reversal, Biogen to submit Alzheimer's drug for approval”. STAT. Accesat în . In one study, called Emerge, patients on the high-dose aducanumab had a 23% reduction in their rate of decline compared to those on placebo; those who were on the low dose were 11% lower than placebo, but that result was not statistically significant. But in the second trial, Engage, the decrease was only 2% in patients on the high dose. 
 25. ^ „Biogen Plans Regulatory Filing for Aducanumab in Alzheimer's Disease Based on New Analysis of Larger Dataset from Phase 3 Studies”. Biogen. . Accesat în .