Adrien de Gerlache

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Adrien de Gerlache
Adrien de Gerlache.jpg
Date personale
Născut [1][2][3] Modificați la Wikidata
Hasselt, Belgia Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Bruxelles, Belgia Modificați la Wikidata
Copii Gaston de Gerlache[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Belgium (civil).svg Belgia Modificați la Wikidata
Ocupație explorator Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Free University of Brussels[*]  Modificați la Wikidata
Premii Grande Médaille d'Or des Explorations[*] ()

Adrien Victor Joseph, baron de Gerlache de Gomery (n. 2 august 1866, Hasselt, Limburg - d. 4 decembrie 1934, Bruxelles) a fost ofițer de marină și explorator belgian în Antarctica.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Belgica ancorată la Mount William

A condus expediția științifică pe vasul Belgica (1897 - 1899) organizată de "Societatea de geografie belgiană" în zona Antarcticii, la care a participat ca naturalist Emil Racoviță. Această expediție, care pornește din Anvers la 10 august 1897, avea un caracter internațional, pe lângă belgieni, la ea participând și norvegianul Roald Amundsen ca ofițer secund, medicul american Frederick Cook, meterologul polonez Antoine Dobrowolski și geologul Henryk Arctowski.

A explorat Țara lui Palmer (în nordul Țării Graham) dovedind că reprezintă un mare arhipelag, a descoperit coasta Danko și a iernat în Marea Bellingshausen între 70° și 71° latitudine sudică (prima iernare în apele antarctice la latitudini mari) făcând observații științifice prețioase.

A fost comandant al expediției care, pe nava "Sèlika", își propunea să colecționeze exemplare zoologice în Golful Persic (1901). L-a însoțit pe Louis Philippe Robert Duce d'Orléans pe corabia "Français" pe coasta estică a Groenlandei (1905) A întreprins călătorii în Marea Barents și Kara (1907), în Marea Barents și Marea Groenlandei (1909, traversând-o pe ultima de la vest la est de-a lungul paralelei de 78° latitudine nordică. Mai târziu la asistat (1913 -1914) pe Sir E. Shackleton în organizarea expediției sale transantarctice (1914 - 1917) navigând pe iahtul "Polaris" (denumit apoi "Endurance") până la Marea Ross.

Strâmtoarea dintre "Țara Graham" și "Arhipelagul Palmer", un masiv muntos și un cap în Antarctica îi poartă astăzi numele.

Lucrări principale[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Ioan Popovici, Nicolae Caloianu, Sterie Ciulache, Ion Lețea - Enciclopedia descoperirilor geografice, Editura științifică și enciclopedică, București, 1975

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Adrien de Gerlache”, data.bnf.fr, accesat în  
  2. ^ a b SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Find a Grave, accesat în