Adriana-Diana Tușa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Adriana Diana Tușa)
Adriana Diana Tușa
Date personale
Născută (45 de ani)
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
deputat
Deținător actual
Funcție asumată
2008
Circumscripția42 București, colegiul uninominal nr.2

Partid politicPSD (din noiembrie 2016)
PNL (februarie 2015–septembrie 2016)
PDL (iunie 2014–februarie 2015)
IND (iunie 2013–iunie 2014)
PNL (până în iunie 2013)
Alma materUniversitatea Titu Maiorescu (licență[*] în drept, )
Academia de Studii Economice (master în marketing, )
Prezență online

Adriana-Diana Tușa este un politician român, deputat în Parlamentul României în mandatul 2008-2012 din partea PNL Brăila și în mandatul 2012-2016 din partea USL București.

Pe 27 mai 2013, Diana Tușa a fost exclusă din PNL.[1], revenind însă în partid [2].

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în București, Sectorul 1. Tot aici și-a petrecut copilăria și adolescența, urmând școala generală, apoi liceul. Este căsătorită cu Iosif Buble și are un copil.

Educația[modificare | modificare sursă]

În anul 2001 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Titu Maiorescu” din București. Are și un master în ”Relații publice în Marketing” la Academia de Studii Economice, București, pe care l-a absolvit în anul 2007.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

În perioada 1998-2000 a lucrat ca referent în Senatul României și consilier la cabinetul parlamentar în Camera Deputaților în perioada 2004-2006. A fost director de cabinet al ministrului pentru Relația cu Parlamentul și director general al Cancelariei Președintelui Camerei Deputaților în perioada 2006-2008. Între anii 2003 și 2005 a profesat ca și avocat în Baroul București. Ulterior, în anul 2009 și-a deschis un cabinet de avocatură ”Cabinet Individual de Avocatură Diana Tușa”. 

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

în 1998 s-a înscris în Partidul Național Liberal, în sediul filialei Sector 1. Timp de 16 ani a fost, rând pe rând, vicepreședinte al Organizației de Tineret Sector 1, Președinte al Tineretului Național Liberal Sector 1, vicepreședinte al Organizației naționale a TNL, membru în conducerea filialei Partidului Național Liberal Sector 1. Începând din iunie 2015 este copreședinte al filialei PNL Sector 1.

În 2013 a propus ca orice cetățean ale cărui drepturi sunt lezate să se poată adresa judecătorilor Curții Constituționale. [3]

Activitatea de deputat[modificare | modificare sursă]

Diana Tușa este la al doilea mandat de deputat. Primul mandat a fost câștigat pe listele PNL, cu doar 3.468 de voturi[4], activând ca deputat în Brăila. În anul 2012 a fost aleasă pe listele USL din partea PNL.

În 2009, a cerut ministrului sănătății demiterea conducerii Direcției de Sănătate Publică Brăila pentru că mii de femei puteau fi expuse riscurilor unor sarcini nedorite, chisturi ovariene, alergii sau chiar șocuri anafilactice, în urma distribuirii gratuite de folii anticoncepționale expirate sau care urmau să expire în luna în care au fost trimise.

În același an, a fost vicepreședinte al Comisiei de anchetă în „cazul Nemirschi”. Raportul adoptat de comisie a cuprins o serie de măsuri prin care a fost verificată eficiența cheltuirii banilor publici și transparența achizițiilor publice.

În 2010 a cerut înființarea unei comisii de anchetă parlamentară în ceea ce priveste imunizarea nou născuților cu un ser căruia i s-a prelungit perioada de valabilitate. Astfel, Agenția Națională a Medicamentului a amendat Institutul „Cantacuzino” cu 22.000 de lei pentru că a permis distribuirea unor doze expirate de vaccin antituberculoză, care se administrează nou-născuților, dar și bebelușilor de câteva luni.

În 2011 a inițiat o propunere legislativă privind consolidarea clădirilor cu risc seismic[4].  Aceasta a devenit lege în 2015. A fost votată de toți parlamentarii tocmai pentru că venea în rezolvarea unei probleme locale. Legea prevede posibilitatea ca primăriile să poată dispune, în limita fondurilor, activități de proiectare și execuție în cazul locuințelor în proprietate privată a persoanelor fizice, pentru reducerea riscului seismic.

În 2014, oina a devenit sport național, după ce propunerea legislativă depusă în Parlament în 2011 a devenit lege, votată de toate grupurile parlamentare, cu excepția UDMR.

De asemenea, a inițiat în 2015  o propunere legislativă prin care a cerut să se interzică amplasarea antenelor de telecomunicații la o distanță mai mică de 500 de metri de școli, spitale, cămine de bătrâni.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Diana Tușa, despre excluderea sa din PNL: „Nu am crezut niciodată că delictul de opinie este sancționat în PNL“, 27 mai 2013, Alina Boghiceanu, Adevărul, accesat la 28 iulie 2014
  2. ^ EXCLUSIV Dosar de candidat: obscura Diana Tușa se visează primar Arhivat în , la Wayback Machine., 12 august 2015, Marius Constantin, PSNews, accesat la 14 iunie 2016
  3. ^ Hotnews.ro. „Initiativa Romania Liberala propune marirea numarului de judecatori la CCR si desemnarea acestora prin tragere la sorti si contrasemnarea primului-ministru pentru toate decretele date de presedinte”. Accesat în . 
  4. ^ Uimitoarea ascensiune a Dianei Tușa, deputat cu trei mii de voturi, 25 septembrie 2012, Cristian Delcea, Adevărul

Legături externe[modificare | modificare sursă]