Adrian Lustig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adrian Lustig
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
București, România[1] Modificați la Wikidata
Decedat (69 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
PărințiOliver Lustig Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEugenia Vodă Modificați la Wikidata
CopiiAlexandru Lustig[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
dramaturg
scenarist
producător de film
om de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[4] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Politehnica din București

Adrian Lustig (n. , București, România – d. , București, România) a fost un scriitor, dramaturg, scenarist, producător de film și om de afaceri român.[5] A scris piese de teatru (Poker, Clinica, Nepotu’) și romane (Romanța cu stagiari, Un loc pe roată, Legea timidității universale, Un ceai cu tipele de sâmbătă, Un băiat ura o fată, Funeralii fericite, Luca). A avut, de asemenea, o activitate bogată în televiziune și radio și a scris scenariile unor filme cunoscute precum Nunta mută (2008), Minte-mă frumos (2012), Lindenfeld, o poveste de dragoste (2013), Funeralii fericite (2013), Minte-mă frumos în Centrul Vechi (2017), Nunți, botezuri, înmormântări (2022).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Adrian Lustig este fiul lui Oliver Lustig, supraviețuitor al lagărelor naziste și autor al numeroase cărți despre experiența Holocaustului, și al Lucreției Lustig, jurnalistă și romancieră.[6]

A absolvit cursurile Facultății de Automatică din cadrul Institutului Politehnic din București și a obținut apoi titlul științific de doctor în calculatoare la același institut. În 1979 a debutat în presă, în revista Luceafărul, iar în 1982, la 29 de ani, a publicat primul său roman, Romanță cu stagiari, care a cunoscut un succes fulminant. Acestuia i-au urmat alte romane: Legea timidității universale, Un loc pe roată, Un băiat ura o fată (în 1990, tirajul de o sută de mii de exemplare a fost vândut în numai două săptămâni), Un ceai cu tipele de sâmbătă, Funeralii fericite, Luca.

Debutul în teatru ca dramaturg a avut loc la Teatrul Național din Iași, în 2002, cu piesa Circul Matteo. În anii 2000, i s-au jucat, în aceeași stagiune, la Teatrul de Comedie din București, trei piese: Poker (în regia lui Alexandru Tocilescu, în repertoriul teatrului timp de 14 ani neîntrerupt), Clinica și Nepotu’. A debutat ca scenarist cu filmul Nunta mută (2008). Vândut în 31 de țări, filmul s-a bucurat și de o adaptare dramatică, scrisă de Adrian Lustig și montată de Didier Bezace la prestigiosul Theatre de la Commune din Paris. Adrian Lustig a scris, în total, 11 scenarii de film, ultimul dintre ele fiind Nunți, botezuri, înmormântări (regizat de fiul său, Alexandru Lustig, lansat în 2022 și plasat patru săptămâni consecutiv pe locul 1 în Top 10 „Cele mai vizionate filme în România” pe Netflix).

Viață personală[modificare | modificare sursă]

A fost căsătorit cu Eugenia Vodă, critic de film și realizator de televiziune.[7] Împreună au un fiu, Alexandru Lustig, de profesie regizor.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Scenarist[modificare | modificare sursă]

Producător delegat[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c http://aarc.ro/cineasti/cineast/4006, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b A murit scriitorul Adrian Lustig, soțul Eugeniei Vodă, Adevărul, accesat în  
  3. ^ a b A murit scriitorul și scenaristul Adrian Lustig la vârsta de 69 de ani, Radio România Cultural, accesat în  
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ „Adrian Lustig”. IMDb. 
  6. ^ admin. „„Uite un evreu deștept", dar ăsta-i un pleonasm, nu-i așa?”. 
  7. ^ Constantin, Radu (). „De ce e atât de supărată Eugenia Vodă? Soțul ei a fost exclus din Uniunea Scriitorilor și e la cuțite cu Nicolae Manolescu! "2.600 de scriitori sunt iobagii lui! Îi umilește". WOWBiz. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]