Adelaida de Savoia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Adelaida de Savoia
Date personale
Decedată1079[1][2] Modificați la Wikidata
Singen, Baden-Württemberg, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăMănăstirea St. Blasien[2] Modificați la Wikidata
PărințiOtto I de Savoia[*][3][2]
Adelaida de Susa[2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBerta de Savoia[4][2]
Amadeus al II-lea de Savoia[*][4]
Petru I de Savoia[*][4]
Oton de Savoia[*][4] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRudolf de Rheinfelden[2] Modificați la Wikidata
CopiiAdelaida de Suabia[*][3]
Agnes de Rheinfelden[*]
Berta de Rheinfelden[*][3]
Berthold I de Suabia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
ducesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Savoia

Adelaida de Savoia sau Adelaida de Torino (n.c. 1050/1053 – d. 1079, Hohentwiel),[5] aparținând Casei de Savoia, a fost o fiică a contelui Otto de Savoia și a soției sale, Adelaida de Susa, sora împărătesei Berta (soția împăratului Henric al IV-lea).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Conform lucrării Europäische Stammtafeln (în traducere Tabele genealogice europene), Adelaida a fost căsătorită cu contele de Albon, Guigues I. La acea vreme ea era stăpâna Comitatului de Savoia, care ar fi fost singura posesiune pe care mama ei nu a putut-o păstra în stăpânire ca văduvă. Totuși, acest fapt este foarte puțin probabil, deoarece Adelaida s-a căsătorit cu ducele Suabiei, Rudolf de Rheinfelden, înainte de Rusaliile din 1066.[6] De asemenea, este exclusă posibilitatea ca ea să fi fost mama copilor lui Guigues I, deoarece cel mai mic dintre cei doi fii ai acestuia s-a născut în 1025.

În 1069 Adelaida a fost repudiată de soțul ei datorită unui presupus adulter cu contele Werner I de Habsburg, însă papa Alexandru al II-lea a cerut să fie verificată această acuzație. Deoarece acuzația nu s-a dovedit fondată, Adelaida a fost reabilitată în 1071 și reacceptată de soțul ei.[7] De remarcat este încercarea simultană a împăratului Henric al IV-lea de a anula căsătoria sa cu Berta, sora Adelaidei.

În 1077 principii imperiali l-au destituit pe regele Henric al IV-lea, care fusese excomunicat de papa Grigore al VII-lea, alegând ca antirege pe Rudolf de Rheinfelden. Aceasta a generat un conflict în timpul căruia Adelaida a acționat ca reprezentantă a soțului ei în Ducatul de Suabia și în Comitatul Burgundia unde a făcut față atacurilor îndreptate împotriva cetăților din aceste teritorii.

Căsătorie și descendenți[modificare | modificare sursă]

Din căsătoria Adelaidei cu Rudolf de Rheinfelden au rezultat patru copii:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Adelaida de Savoia”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d e f ADELAIDE di Savoia, Dizionario Biografico degli Italiani, , accesat în  
  3. ^ a b c The Peerage 
  4. ^ a b c d (PDF) http://www.academiesavoie.org/images/discours/communication_michel_bussiere.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b „Suabia - conți de Rheinfelden” (în germană). fmg.ac. Accesat în . 
  6. ^ Gerhard Hartmann, Karl Schmidt (ed.): Die Kaiser. 1200 Jahre europäische Geschinchte, Editura Marix, Wiesbaden, 2006, ISBN: 978-3-86539-074-5, p.216.
  7. ^ „Adelaida de Torino” (în germană). www.manfred-hiebl.de. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gerhard Hartmann, Karl Schmidt (ed.): Die Kaiser. 1200 Jahre europäische Geschinchte, Editura Marix, Wiesbaden, 2006, ISBN: 978-3-86539-074-5.