Berthold I de Suabia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Berthold I (cunoscut mai bine ca Berthold of Rheinfelden) (n. cca. 1060 – d. 18 mai 1090), a fost duce de Suabia de la 1079 până la moarte.

Berthold a fost fiul unic al anti-regelui Rudolf de Rheinfelden, care s-a opus împăratului Henric al IV-lea din dinastia Saliană.

Numele mamei lui Berthold nu este cunoscut, însă la moartea ei din 1079, Rudolf avea nevoie de un nou supraveghetor pentru rezistența sa din Germania de Sud, dat fiind că el se afla blocat în Saxonia și lipsit de orice comunicare cu aliații săi din Suabia. Ca urmare, Rudolf l-a numit pe fiul său ca duce de Suabia. Însă Henric al IV-lea îl numise între timp pe Frederic de Büren în această poziție, ale cărui teritorii aveau avantaje strategice pentru el.

De-a lungul războiului civil împotriva lui Henric, Suabia s-a aflat într-o perioadă de veritabil haos. În 1084, Berthold a fost asediat de către partizanii lui Henric al IV-lea. Deși avea o puternică bază teritorială, el a rămas într-o poziție nesemnificativă. În cele din urmă, el a lăsat ducerea luptei împotriva Salienilor pe seama lui Berthold de Zähringen și a lui Welf al IV-lea. Primul dintre aceștia i-a succedat în poziția ducală, atunci când el a murit în 1090 fără urmași, fiind înmormântat înmănăstirea Sfântului Blaziu.