Adam Opel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Adam Opel
Adam Opel.jpg
Adam Opel
Date personale
Născut 9 mai 1837
Rüsselsheim, Germania
Decedat (58 de ani)
Rüsselsheim, Germania
Înmormântat Mausoleum of the Opel family[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Sophia
Copii Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich și Ludwig
Naționalitate germană
Cetățenie Flag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație inventator, afacerist
Activitate
Cunoscut pentru fondarea Adam Opel Gmbh
Rude Fritz von Opel nepot
Rikky von Opel strănepot

Adam Opel (9 mai 1837 - 8 septembrie 1895) a fost un inventator german care a fondat compania germană constructoare de automobile Adam Opel Gmbh. Compania își are sediul la Rüsselsheim, oraș în care s-a născut și a murit.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Adam Opel s-a născut la data de 9 mai 1837, din Wilhem, un lăcătuș, și sotia sa în Rüsselsheim. Adam a studiat cu tatăl său, până la vârsta de 20 de ani, atunci când a primit dreptul de a pleca. În urma plecării a ajuns să fie un ucenic lăcătuș în Belgia, Liège, Bruxelles, și la Paris, unde a ajuns în vara anului 1858.

În timp ce era la Paris, a capatat un interes în cea mai nouă inovație - mașina de cusut. În 1859, el a plecat să lucreze pentru un producător de mașini de cusut pentru a obține mai multă experiență.

Fratele mai mic al lui Adam, George, de asemenea, a venit la Paris pentru a experimenta această nouă tehnologie.

În 1862 Adam a revenit la Russelsheim. Unchiul lui Adam i-a oferit un grajd pentru vaci nefolosit din Rüsselsheim, cu scopul de a înființa un atelier în care să construiasca propria mașina de cusut.

În 1863 George s-a întors din Franța pentru a ajuta la producția mașinilor de cusut.

În luna aprilie 1867 Adam se pregătea pentru a construi a doua fabrică aproape de stația de cale ferată, atunci când tatal său a murit. Adam și-a construit o nouă casă lânga fabrica lui și s-a căsătorit cu fiica unui bogătaș. Sophie a adus cu ea o zestre substanțială, care l-a ajutat pe Opel să se extindă. În 1870, el a introdus o nouă mașina, denumită Sophia, după numele soției sale.

În 1880 producția de mașini de cusut a crescut, cu extinderea continuă a uzinei, și până în 1899 au fost fabricate mai mult de o jumătate de milion de mașini. Vârful de 1 milion de mașini a fost atins în 1911; în același timp, un incendiu a distrus o mare parte din uzină.

Frații Opel au decis să renunțe la producția de mașini de cusut și să încerce să producă ceva mai mai profitabil; au trecut la fabricarea de biciclete și autoturisme.

Adam și Sophia au avut 5 fii (Carl, Wilhelm, Heinrich, Friedrich, și Ludwig), care s-au dăruit cu totul automobilelor și s-au axat pe fabricarea de automobile. Bicicletele au intrat în imagine atunci când curiozitatea familiei a fost stârnită de o bicicletă, văzută la Paris. Intrigat a comandat un set de componente pentru biciclete din Anglia. După ce a construit bicicleta, Adam a fost tare dezamagit, după încercarea ei. El a decis să nu aibă nimic de a face cu aceste "rupătoare de oase". Două lucruri l-au făcut să se răzgândească: unul era că putea vinde ușor aceste produse și cu un profit mai mare decat cel adus de mașinile de cusut și al doilea era rugămințile fiilor săi de a le construi o bicicletă.

În 1886, Opel a facut o bicicletă a lor, iar în anul următor Carl a plecat în Anglia pentru a studia nouă industrie și pentru a reveni cu mostre dintre cele mai noi modele. Acest lucru a condus la producția serioasă de biciclete, incluzând și roțile mai mici și au aparut și tipurile cu trei roți până la sfârșitul anului 1887.

Numărul mare de entuziaști privind acest nou mod de locomoție știa că putea conta pe Opel pentru cele mai noi și mai bune idei privind ciclismul din Germania. Fiecare dintre frații Opel a fost un remarcabil câștigător de curse de biciclete.

Adam Opel nu a mai trăit pentru a putea vedea construcția de automobile în compania inființată de el. El a murit în 1895.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Adam Opel