Adăpost pentru porumbei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hulubărie în Manoir d'Ango, lângă Dieppe
Hulubărie în Moscova
Bayreuth - Taubenschlag.jpg

Porumbeii sunt ținuți în porumbare sau hulubării: cuiburi simple de scândură sau cotețe prinse de zidurile casei sub streașina, amenajate pentru una sau mai multe perechi de porumbei, cu compartimente separate pentru fiecare pereche sic cu o ieșire. În țările mediterane, porumbarele –clădite în formă de turn adăpostesc sute sau chiar mii de porumbei. În Franța și Italia, turnurile-porumbare sînt construite din cărămizi, iar în Egipt din nuiele și lut sau chiar chirpici.

Porumbeii de rasă sunt crescuți în porumbare special amenajate în podul caselor, sau în porumbării construite în grădini sau curți, numite porumbare-voliere. Porumbăria așezată cu față spre nord este friguroasă, cea mai bună așezare fiind spre est sau sud-est, deoarece permite pătrunderea razelor solare în interior aproape tot timpul zilei.

Porumbăria trebuie să aibă pardoseală din pământ, scânduri sau cărămizi, pereții din cărămizi, chirpici sau scânduri, iar acoperișul din carton gudronat, tigl sau tablă. Compartimentele se despart prin pereți de scânduri, cartongudronat sau plasa de sârmă. Ieșirea se face prin fereastră de zbor, așezată pe partea însorită și prevăzută cu o scândură de zbor, cu o ușa automată și cu o cușcă de prindere, care poate fi așa de mare, încât să servească drept volieră pentru baia de soare a porumbeilor în timpul când aceștia nu sunt liberi.

În cazul porumbeilor de agreement, interiorul porumbarelor se împarte în două părți:un compartiment pentru porumbeii de prăsilă și altul pentru tineret. În cazul porumbeilor de zbor, porumbarul este compartimentat în 3 încăperi și anume, pe lângă cele două încăperi sus-menționate, una este rezervată stolului de zbor. Alături de porumbărie și despărțit de ea se instalează un volier special pentru porumbeii bolnavi.

În porumbare se construiesc locuri de odihnă pentru porumbei sub formă de scânduri de dormit și bețe de odihnă, iar în compartimentul porumbeilor de prăsilă și boxe de împerechere și de clocit.Boxele de împerechere reprezintă lădițe lungi de un metro, largi și înalte de 60*60cm, la mijloc și în față pereți din pânză de sârmă. Peretele din mijloc e demontabil, iar cel din față are ușițe tot din pânză de sârmă.

Boxele de clocit au formă unor cutii, construite din plasa de sârmă, șipci de lemn și pardosite cu scânduri. Mărimea lor variază în funcție de mărimea raselor de porumbei care le vor ocupă, între 70*70*40=50cm și 120*80*60cm. În fiecare boxa de clocit se construiesc două cuiburi pentru fiecare pereche de porumbei de prăsilă, în scopul asigurării unei clocirii și creșteri consecutive a puilor. Boxel astfel construite în compartimentul porumbeilor de prăsilă sunt așezate una lîngă altă, suprapuse și ridicate deasupra pardoselei cu 20cm

Rasele de zbor se cresc în libertate, iar cele de carne și de agrement în voliere instalate în față porumbarului sau a boxelor de clocit, făcute din pânză de sârmă prinsă de un cadru metallic sau din șipci de lemn, închise din toate părțile, având o capacitate de aer suficientă numărului de porumbei care vor fi crescuți în ele. Pentru fiecare porumbel se socotește un metro cub de aer. Volieră are o ușa prin care intră îngrijitorul. În interiorul ei se găsesc :alimentatorul, adăpătoarea, bazinul de făcut baie, lădiță cu nisip și substanțe minerale, precum și scândurile sau șipcile pe care se așează porumbeii din zbor.

Pentru rasele mai delicate se întrebuințează metoda boxelor izolate, complet închisă, numai cu o mică ușa de intrare pentru porumbei sic cu partea de sus demontabilă, pentru a putea fi introduce cuibarele și pentru curățarea și dezinfectarea boxei. Pentru creșterea pe scară commercial a porumbeilor de carne se utilizează porumbare-șoproane acoperite complet sau numai pe jumătate, închisă lateral cu scânduri, cu uși pentru porumbei și personal de serviciu, iar în față cu voliere din sârmă cadrilată. Pereții din fund sunt acoperiți cu boxele de clocit de 40 cm lungime, 40cm lățime și 30 înălțime, câte două pentru fiecare pereche. Pentru a evita umezeală și pătrunderea șobolanilor, pardoseal se construiește la 40-50 cm deasupra nivelului solului. Porumbarele-șoproane sun înșirate pe rânduri, prevăzute cu un apaduct propriu, legat de puțul sau turnul de apă motor al crecatoriei. În Statele Unite ale Americii se găsesc crescătorii –uzine care produc și prelucrează anula zeci de mii de pui de porumbei de carne.

În boxele de clocit sau în căsuțele pentru cuiburi se așează cuibarele sau cuiburile, făcute din cutii mici de lemn, având 6-8cm înălțime, 16-25 cm lățime și 16-25 cm lungime. Cuiburile pot fi făcute în formă de strachină, dintr-un amestec de gips, ciment și rumeguș, sau din lut ars, hârtie presată sau material sintetic, având 5-8 cm înălțime și 16-22 cm diametru. Cuiburile trebuie să fie departizate cu prafuri insecticide (hexacloran, heclotox, etc) și căptușite cu un așternut de paie, fin sau matură. Cuiburile astfel pregătite pot fi ocupate de perechile de porumbei de prăsilă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Adăpost pentru porumbei