Abdulkadir Inan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Abdulkadir Inan
Инан (cropped).png
Abdulkadir Inan
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Gubernia Orenburg[*], Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
Istanbul, Turcia Modificați la Wikidata
Ocupațiedramaturg Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Q4390651[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieAnkara University[*]  Modificați la Wikidata
Abdulkadir Inan - în centru
De la stânga la dreapta: A. Validi, A. Inan, G. Tagan la Budapesta în 1925.

Abdulkadir Inan (în rusă Абдулкадир Инан, în bașchiră Әбделҡадир Инан, n. , Gubernia Orenburg[*], Imperiul Rus – d. , Istanbul, Turcia) este pseudonimul istoricului, scriitorului și folcloristului bașchir Fathelkadir Mustafievici Suleymanov (rusă Фатхелкадир Мустафиевич Сулейманов, bașchiră Фәтхелҡадир Мостафа улы Сөләймәнов). Este autorul a peste 350 de articole științifice. Abdulkadir Inan a făcut cercetări despre vechea religie și cultură turcă. Pe lângă toate dialectele turcești, Abdulkadir İnan știa limbile arabă, persană, rusă și germană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După izbucnirea primului război mondial, a fost chemat pe front. După Revoluția din Februarie, ca soldat al garnizoanei Ekaterinburg a fost ales ca delegat al celui de-al doilea Congres al Muncitorilor, țăranilor și soldaților din Ural. În primii ani după Revoluția din Octombrie, Abdulkadir Inan a fost un participant activ la mișcarea de eliberare națională a bașchirilor.[1]

Anii 1913-1916 s-au dovedit a fi cei mai creativi din biografia scriitorului. A publicat sub pseudonimul „Inan” (care înseamnă „cred” în limba turcă), numele ales l-a explicat astfel:

„Cred în trei lucruri. Prima este religia islamului, al doilea este știința, al treilea este o mare națiune turcă. Numele Inan înseamnă credința mea în aceste trei forțe.”

În 1919-1920, în calitate de membru al guvernului bașchir, a participat activ la structura guvernului Republicii Bașkir, a lucrat în Sterlitamak, Ufa și Moscova.[2]

Din aprilie 1920, Inan fost membru al consiliului de administrație al Editurii de Stat a Republicii Autonome Sovietice Bașchire. Nefiind de acord cu restrângerea drepturilor Republicii, pentru a protesta împotriva deciziei Comitetului Executiv Central al RSFS Rusă cu privire la autonomia Republicii Bașchire,[3] din data de 19 mai 1920 a părăsit postul și a plecat în Asia Centrală, și apoi în 1923 cu Ahmetzaki Validi (stânga în imagine) a părăsit Rusia Sovietică și a emigrat în Turcia. A lucrat la Institutul de Turcologie din Istanbul, la Societatea Lingvistică Turcă, Departamentul de Religie, Institutul de Cultură.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]