Thirty Seconds to Mars

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la 30 Seconds to Mars)
Thirty Seconds to Mars
Date personale
OrigineStatele Unite ale Americii Los Angeles, California, Statele Unite
Gen muzicalAlternative rock, Progressive rock,[1][2][3] Nu metal, progressive metal
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1998–present
Case de discuriImmortal, Virgin
Colaborare cuAngels & Airwaves
Great Northern
The Used
Membri
Jared Leto
Shannon Leto
Foști membri
Tomo Milicevic
Matt Wachter
Solon Bixler
Kevin Drake
Discografie
Listă completăThirty Seconds to Mars discography[*][[Thirty Seconds to Mars discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Thirty Seconds to Mars (sau 30 Seconds to Mars, având prescurtarea 30STM) este o formație americană de rock din Los Angeles, California, condusă de actorul Jared Leto, el fiind vocalistul formației, chitarist și compozitor.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Formație[modificare | modificare sursă]

Formată în 1998 de Jared Leto și fratele său Shannon, Thirty Seconds to Mars părea un mic proiect de familie. Lucrurile s-au pus repede în mișcare. Trupa l-a contactat pe Bob Ezrin, pe care îl admira pentru lucrul împreună cu Pink Floyd, Kiss și Alice Cooper și au început înregistrările la albumul de debut. Chiar înainte de lansarea albumului se dăduse vestea că 30 Seconds to Mars are un "sound" plin de adrenalină, îmbinat cu chitare puternice, sintetizatoare și partituri surprinzătoare de voce, încât Puddle of Mud i-a invitat să cânte în deschiderea concertelor lor în primăvara lui 2002, deși erau niște necunoscuți și nimeni nu le ascultase muzica la radio. Deși Jared este un cunoscut actor din Hollywood, Thirty Seconds to Mars nu se folosește de faima acestuia pentru promovarea trupei.

30 Seconds to Mars (2002)[modificare | modificare sursă]

Apărut în august 2002, albumul de debut “30 Seconds to Mars” a adus un suflu proaspăt în curentul muzical. Piesele au multe fațete și jonglează conceptual cu teme precum explorarea, descoperirea, dar și evadarea. Albumul s-a vândut în puțin peste 100.000 de exemplare.

A Beautiful Lie (2005)[modificare | modificare sursă]

Al doilea album este A Beautiful Lie, care a fost lansat in data de 30 august 2005. Ca sa promoveze albumul, formația de asemenea a inclus "golden tickets" in 12 copii, care garantau accesul la orice concert Thirty Seconds to Mars, plus accesul in cabină.

Cel de-al doilea album, “A beautiful lie”, este scris mai degrabă într-o notă personală, pe un ton confesional. “Pe primul album am creat o lume, apoi ne-am ascuns în spatele ei”, mărturisește Jared Leto. “Cu acest album am decis să fim mai mult personali și mai puțin cerebrali. Deși avem în continuare elemente conceptuale și idei tematice, albumul se adresează mai mult sufletului decât minții. El vorbește despre onestitatea brutală, despre maturizare, despre schimbare; este o călătorie emoțională, o poveste despre viață, iubire, moarte, durere, fericire și pasiune. Adică ceea ce ne face umani.” Pe lângă faptul că este mult mai direct, “A beautiful lie” a punctat de asemenea și o transformare muzicală. Părțile progresive, cu suprapuneri de pasaje, au fost înlocuite de construcții mai curate și mai accesibile. “Am muncit mult la primul album pentru a crea ceva foarte special, atât din punct de vedere sonor, cât și conceptual. Dar pentru a merge înainte trebuie să lași în urmă unele lucruri. Nu am intenționat să facem același album de două ori.” Pentru acest album au fost înregistrate 40 de piese. Procesul de eliminare a fost dureros și extenuant. În timp, toate hiturile actuale fuseseră la un moment dat scoase de pe lista finală. De la început până la sfârșit albumul narează o poveste plină de durere, frustrare, ambiție și purificare. A beautiful lie este coloana sonoră a unei vieți zbuciumate și o mărturie a rezistenței spiritului omenesc. “Mi-au plăcut întotdeauna trupele care au reușit să exprime diferite emoții și să creeze imagini vii cu ajutorul sunetelor, cum ar fi U2, The Cure, Led Zeppelin, Pink Floyd. Dar ne interesează de asemenea să fim cât mai moderni. Vrem să facem ceva diferit, să ne uităm mai degrabă înainte decât înapoi și să ieșim din umbra acelora care ne-au inspirat, făcându-ne auzite propriile noastre voci.” – Jared Leto.

Primul single, “Attack”, este o expresie dinamică a renașterii și reînnoirii; piesa e construită pe o partitură vioaie de clape, având rifuri dure de chitară și o voce guturală care variază în tonalitate de la un țipăt de durere la șoapte.

“The Kill”, cel de-al doilea single, este mult mai meditativ, cu o linie melodică amintind puțin de U2 și The Cure. “The Kill" a rămas în topul Billboard Modern Rock Track timp de 50 de săptămâni, fiind cea mai longevivă piesă din istoria acestui top – poziția maximă atinsă: locul 3. Clipul a fost regizat de Bartholomew Cubbing (Jared Leto) și are ceva din “The Shining”. Pe 31 august 2006, formația a câstigat MTV2 Award pentru "The Kill" la MTV Video Music Awards, una dintre cele doua nominalizari. A doua nominalizare a fost pentru Best Rock Video, însă ei au pierdut în fata rockerilor AFI's "Miss Murder".

Pe 29 aprilie 2007, formația a avut o performanță live la MTV Australia Video Music Awards, unde ei au mai fost nominalizați la alte trei categorii, câștigând "Best Rock Video" și "Video of the Year" pentru "The Kill".

In octombrie, formația a inceput turul "Welcome to the Universe", sponsorizat de MTV2. Ei au fost ajutați in acest tur de Head Automatica, The Receiving End of Sirens, Cobra Starship si alte cateva formații printre care găsindu-se Street Drum Corps. Ei au mai fost chemați să cante la concerte precum: Roskilde, Rock am Ring, Pinkpop, Give It A Name Festival si Download. Dupa toate acestea, ei au inceput sa lucreze la al treilea album.

This Is War (2009)[modificare | modificare sursă]

[modificare | modificare sursă]

Logoul formației (pe care formația îl numeste "Mithra") urmat de fraza "Provehito in Altum", acesta fiind motto-ul formației. Traducând din latină, acesta însemnând "Launch forth into the deep" (Mereu inainte spre necunoscut). Logoul a fost folosit prima oară pentru promovarea formației la debut. Logoul albumului A Beautiful Lie este format din trei scheleți, impreuna cu numele formației și motto-ul.

The Echelon[modificare | modificare sursă]

The Echelon este o publicitate a formatiei Thirty Seconds to Mars care ajuta in aducerea prietenilor la concerte, telefonând stațiilor radio sa transmită melodiile formației, sa se puna postere, făcându-se reviste sau situri dedicate formației. "The Echelon" este de asemenea și o melodie de pe primul album 30 Seconds to Mars.

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Membri actuali[modificare | modificare sursă]

Foști membri[modificare | modificare sursă]

Membri de turnee[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

Anul Titlul Poziția
U.S. U.K. AUS ITA FIN N.Z. PT DEU SCH FRA OST NED
2002 30 Seconds to Mars 107 - - - - - - - - 142 - -
2005 A Beautiful Lie 1 21 13 11 12 18 24 30 49 87 10 31
2009 This Is War 18 15 18 19 19 9 6 12 20 96 8 31
2013 Love, Lust, Faith and Dreams
2018 America
2023 It's the End of the World but It's a Beautiful Day

Singles[modificare | modificare sursă]

An Titlu Poziția Album
2002 "Capricorn (A Brand New Name)" - - 31 - - - - - - - - 30 Seconds to Mars
2003 "Edge of the Earth" - - - - - - - - - - -
2005 "Attack" - 22 38 48 - - - - - - 89 A Beautiful Lie
2006 "The Kill" 65 3 14 28 22 20 40 16 58 41 37
"From Yesterday" 1 76 1 11 37 13 34 30 17 72 53 30
2007 "A Beautiful Lie" - 37 - 14 - - 16 11 92 - 1
2009 "Kings and Queens"

Melodii acustice[modificare | modificare sursă]

Formația a făcut melodii acustice pentru melodiile de pe al doilea album A Beautiful Lie. Cateva dintre ele au fost incluse în cateva versiuni ale albumului.

Melodii neincluse în album[modificare | modificare sursă]

Videoclipuri[modificare | modificare sursă]

Melodii folosite în media[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Pe 8 august 2007, Kerrang! a anunțat ca Thirty Seconds to Mars au fost nominalizați pentru două categorii la Kerrang! Awards 2007 - ,,Best International Newcomer and ,,Best Single - The Kill. Pe 24 August ei au câstigat premiul doar pentru ,,best single" care a fost ,,The Kill". Celălalt premiu a fost pierdut in fața celor de la Madina Lake. Pe 1 noiembrie 2007 formația a castigat MTV Europe Music Award pentru "Rock Out", una dintre cele două categorii unde au fost nominalizați.

În 21 decembrie 2007, Thirty Seconds to Mars a câstigat Fuse's Best of 2007 Award. Ei au castigat in fata celor de la Korn si au acumulat peste 7 milioane voturi. Alte 31 de formații si artiși ca Justin Timberlake, Gwen Stefani, Linkin Park și Avenged Sevenfold au fost de asemenea incluși în acesta competiție. Pe 22 martie 2008, formația a fost votată ca a doua la greatest band in Kerrang!s 100 Best Rock Bands Ever (cele mai bune 100 formații din totdeauna la Kerrang!).

La Kerrang! Awards 2008 30 Seconds to Mars au fost nominalizați la patru categorii: Best Live Band, Best Single-From Yesterday, Best International Band și Best Video-A Beautiful Lie. Din acestea patru au câștigat Best Single-From Yesterday și Best International Band.

Pe 16 octombrie 2008 30 Seconds to Mars câștigă Best International Rock Band la Los Premios MTV Latinoamérica 2008.

Pe 6 noiembrie ei caștigă doua premii la MTV EMA, la categoriile 'Rock Out' și Video Star pentru 'A Beautiful Lie'.

Dată Premiu Categoria Rezultat
31/08/2006 MTV Video Music Awards Best MTV 2 Câștigat
31/08/2006 MTV Video Music Awards Best Rock Video - The Kill (Bury Me) Nominalizare
28/10/2006 Fuse Fangoria Chainsaw Awards Prince of Darkness - Jared Leto Câștigat
28/10/2006 Fuse Fangoria Chainsaw Awards' Video Inspired By Film - The Kill (Bury Me) Câștigat
10/12/2006 Hollywood Life's Breakthrough of the Year Awards Crossover Artist - Jared Leto Câștigat
1/11/2006 MTVu Woodie Awards Best Video Woodie: Live Action - The Kill (Bury Me) Câștigat
14/04/2007 TRL Awards Italia Best New Artist Câștigat
29/04/2007 MTV Australia Video Music Awards Video of the Year - The Kill (Bury Me) Câștigat
29/04/2007 MTV Australia Video Music Awards Best Rock Video - The Kill (Bury Me) Câștigat
23/08/2007 Kerrang! Awards Best International Newcomer Nominalizare
23/08/2007 Kerrang! Awards Best Single - The Kill (Bury Me) Câștigat
7/09/2007 Festivalbar Festivalbar Digital Nominalizare
13/10/2007 TMF Awards Best Rock Nominalizat
13/10/2007 TMF Awards Best Video - From Yesterday Nominalizare
18/10/2007 MTV Video Music Awards Latin America Mejor Artista Rock Internacional Nominalizare
6/11/2007 MTV Europe Music Awards Rock Out Câștigat
6/11/2007 MTV Europe Music Awards Inter Act Nominalizare
21/12/2007 Fuse Awards Fuse Best of 2007[5] Câștigat
1/02/2008 Bandit Rock Awards Best International Breakthrough Câștigat
17/05/2008 TRL Awards Italia Best Band Nominalizare
17/05/2008 TRL Awards Italia Best Riempipiazza Nominalizare
2/08/2008 MTV Asia Awards Video Star - A Beautiful Lie Câștigat
21/08/2008 Kerrang! Awards Best Single - From Yesterday[6] Câștigat
21/08/2008 Kerrang! Awards Best International Band[7] Câștigat
21/08/2008 Kerrang! Awards Best Video - A Beautiful Lie Nominalizare
21/08/2008 Kerrang! Awards Headliner Nominalizare
16/10/2008 MTV Video Music Awards Latin America Mejor Artista Rock Internacional Câștigat
16/10/2008 MTV Video Music Awards Latin America Mejor Fan Club - Peru Echelon Nominalizare
6/11/2008 MTV Europe Music Awards Video Star - A Beautiful Lie Câștigat
6/11/2008 MTV Europe Music Awards Rock Out Câștigat
1/01/2009 MTV International MTV Gold Video Plays Award - A Beautiful Lie [8] Câștigat

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Prick Magazine - Thirty Seconds To Mars Feature”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Interview - Shannon Leto of 30 Seconds to Mars - Blogcritics Music”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ ((( 30 Seconds to Mars » Biography )))
  4. ^ KT Tunstall at VirginRecords.com. Virgin Records. Retrieved July 20, 2007.
  5. ^ „Fuse Best 2007 Winners!”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Kerrang! Awards 2008: Best Single Winner
  7. ^ Kerrang! Awards 2008: Best International Band Winner
  8. ^ MTV Networks International

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Thirty Seconds to Mars