Ștefan Niculescu (locotenent-colonel)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ștefan Niculescu
Date personale
Născut22 septembrie 1908
Călărași, România
Decedat (80 de ani)
Fieni, România
PărințiDumitru Niculescu și Dumitra Niculescu
Căsătorit cuLiana Niculescu
Filomela Niculescu
Stefania Niculescu
CopiiArthur Paulus Niculescu și Dan Dumitru Niculescu
Cetățenie România
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Activitate
GradulLocotenent Colonel
UnitateaEscadrila 13 Observație
Bătălii / RăzboaieAl doilea război mondial

Ștefan Niculescu (n. 22 septembrie 1908, Călărași – d. 22 martie 1989, Fieni) a fost un militar român din structura Marelui Stat Major al Armatei Române în cel de-Al Doilea Război Mondial, care s-a remarcat în timpul Loviturii de stat de la 23 august 1944.

Lt.-col. Ștefan Niculescu a luat parte la activitățile din seara zilei de 23 august 1944 legate de constituirea guvernului Sănătescu, de întocmirea primelor decrete regale și de imprimare și difuzare a proclamației regelui Mihai I al României. A fost delegat pe 24 august 1944 la cabinetul președintelui Consiliului de Miniștri în calitate de director de cabinet.[1]

În dimineața zilei de 24 august 1944 a plecat de la Palatul Regal din București spre Turcia pentru a-i însoți pe agenții britanici A. G. de Chastelain și Ivor Porter cu scopul de a face cunoscută ieșirea României din război.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Deciziunea Președinției Consiliului de Miniștri nr. 27 din 16 septembrie 1944 pentru delegații, publicată în Monitorul Oficial, anul CXII, nr. 221 din 25 septembrie 1944, partea I-a, p. 6.404.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

 Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.