Șilingul forțelor aliate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Șilingul forțelor aliate
Alliierter Militärschilling
Bancnotă cu valoarea nominală de 1.000 de șilingi, emisă de forțele aliate
Țări utilizatoare Austria Austria sub ocupația forțelor aliate
Inflație ?%
Subunități
1/100 groschen
Plural șilingi
Bancă centrală Alliierte Militärbehörde
Cursul de schimb față de RONfață de MDL

Șilingul forțelor aliate (în germană: Alliierter Militärschilling) a fost moneda de ocupație introdusă în Austria de către forțele aliate care ocupau țara în urma eliberării țării de sub jugul nazist la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această monedă a fost utilizată în paralel cu Reichsmark, moneda Germaniei naziste care controla până atunci țara, până când cele două monede au fost înlocuite de noul șiling austriac.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele aliate au ocupat Austria. Două tipuri de monede erau în circulație: Reichsmark și șilingul forțelor aliate.

La 3 iulie 1945, a fost restabilită situația Băncii Naționale a Austriei (în germană Österreichische Nationalbank), iar după 5 luni a fost emisă o lege (Schillingsvertrag), care impunea schimbul monedelor Reichsmark și șilingii forțelor aliate în șilingi austrieci, la paritatea de 1 la 1. Șilingul austriac a devenit astfel moneda unică legală în Austria.

Politica monetară urmată și stabilizarea monedei austriece au permis fixarea unei rate de schimb de 26 de șilingi austrieci pentru un dolar american, în 1953.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]