Șeful Secretariatului Guvernului Japoniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yoshihide Suga, care deţine recordul de lungime în postul de Şef al Secretariatului Guvernului

În Japonia, Șeful Secretariatului Guvernului (内閣官房長官 naikaku kanbō chōkan?) este ministrul de stat însărcinat cu conducerea Secretariatului Guvernului. Șeful Secretariatului Guvernului îndeplinește funcția de purtător de cuvânt al guvernului, conduce cercetări referitoare la proceduri și prepară materialele care urmează a fi discutate în ședințele guvernului. Oficiul Șefului Secretariatului Guvernului se găsește la etajul al cincilea al sediului prim-ministrului japonez din Tokyo.

Înainte și în timpul celui de-al doilea război mondial, poziția fusese cunoscută în japoneză ca 内閣書記官長 (naikaku shokikanchō?). Actuala funcție, cea modernă, a fost creată la 31 mai 1947, la scurt timp după intrarea în vigoare a Constituției Japoniei și ridicată la rang ministerial în 1966. Yoshihide Suga, un fost prim-ministru al Japoniei, care a îndeplinit această funcție în timpul mandatului prim-miniștrul Shinzo Abe, este Șeful Secretariatului Guvernului care a ocupat această funcție timp de 2.821 de zile, un record absolut al funcției.

Încă de la crearea funcției în 1947, funcția de Șef al Secretariatului Guvernului a fost considerată ca o primă treaptă pentru postul de Prim-ministru. The Primul Șef al Secretariatului Guvernului care a devenit Prim-ministru a fost Ichiro Hatoyama, care fusese Șef al Secretariatului Guvernului lui Giichi Tanaka. De atunci cel puțin opt alți Șefi al Secretariatului Guvernului au devenit Primi-miniștri, printre alții Shinzo Abe și Yasuo Fukuda.

Lista Șefilor Secretariatului Guvernului[modificare | modificare sursă]

Perioada Shōwa[modificare | modificare sursă]

Perioada Heisei[modificare | modificare sursă]

Perioada Reiwa[modificare | modificare sursă]