Listă de șefi de stat și de guvern care au murit în accidente aviatice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aceasta este o listă a șefilor de stat și de guvern care au murit în accidente aviatice.

Dată Țară Nume Detalii
29 martie 1959 Republica Centrafricană Republica Centrafricană Barthelemy Boganda Primul președinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis în explozia avionului său Noratlas în plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiții care nu au fost niciodată elucidate.
18 septembrie 1961 ONU Națiunile Unite Dag Hammarskjoeld Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident în jungla din Zambia.
27 mai 1979 Mauritania Mauritania Ahmed Ould Bousseif Avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare în largul Dakarului.
4 decembrie 1980 Portugalia Portugalia Francisco Sa Carneiro Premierul portughez Francisco Sa Carneiro și ministrul Apărării Adelino Amaro de Costa au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona. În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.
24 mai 1981 Ecuador Ecuador Jaime Roldos Aguilera Președintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera și ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul țării.
1 august 1981 Panama Panama Omar Torrijos Generalul Omar Torrijos, mâna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion în vestul țării.
19 octombrie 1986 Mozambic Mozambic Samora Machel Primul președinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avionului său Tupolev 134 în nord-estul Africii de Sud.
17 august 1988 Pakistan Pakistan Zia ul-Haq Președintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulți oficiali militari pakistanezi și ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), într-un accident de avion.
6 aprilie 1994 Rwanda Rwanda Juvenal Habyarimana Un Falcon 50 care îl transporta pe președintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, și alți oficiali de rang înalt din cele două țări, a fost doborât în timpul aterizării la Kigali, de rachete sol-aer, declanșând genocidul tutsi din Rwanda.
Burundi Burundi Cyprien Ntaryamira
12 februarie 1998 Sudan Sudan Al-Zubair Mohamed Saleh Prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis în Sudanul de Sud.
26 februarie 2004 Macedonia de Nord Macedonia de Nord Boris Trajkovski Președintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu opt dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp ce aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.
1 august 2005 Sudan Sudan John Garang Liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepreședintele țării, moare în Sudan în accidentul unui elicopter care îl ducea în Uganda.
29 octombrie 2006 Nigeria Nigeria Muhammadu Maccido Sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit în accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prăbușit la scurt timp după decolare la Abuja (Nigeria), provocând moartea a 96 de persoane.
10 aprilie 2010 Polonia Polonia Lech Kaczyński Accidentul aviatic de la Smolensk din 2010: Președintele polonez Lech Kaczyński și principalii lideri ai armatei au decedat în accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prăbușit la aterizare, în apropiere de Smolensk, Rusia.