Pokémon: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m Robot interwiki: Adăugat: so:Pokemon
Linia 140: Linia 140:
* [http://www.pokemon-tcg.com/ Pokémon-TCG]
* [http://www.pokemon-tcg.com/ Pokémon-TCG]
* [http://pokemonvision.neosite.ro/ Pokémon Vision România]
* [http://pokemonvision.neosite.ro/ Pokémon Vision România]
* [http://www.desene-animate-online.net/ Desene Animate Dublate in Romana]


[[Categorie:Nintendo]]
[[Categorie:Nintendo]]

Versiunea de la 13 decembrie 2010 11:05

Fișier:Pokemon logo.jpg
Sigla oficială Pokémon

Pokémon este o franciză media controlată de Nintendo și creată de Satoshi Tajiri în anul 1996 (și-a sărbătorit cea de-a unsprezecea aniversare pe 27 februarie 2007). Numele Pokémon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters, ce în traducere înseamnă monștri de buzunar.

Jocuri video

Seria de jocuri video Pokémon este una dintre cele mai populare francize RPG de la Nintendo. Este creată de către firma Game Freak, înființată de Satoshi Tajiri în 1989. Un alt membru important al firmei este Ken Sugimori, artistul ce a desenat toți 493 de Pokémon-i. Unele personaje de la Pokémon (Pikachu, Jigglypuff, Pichu, Mewtwo) au apărut și în seria de jocuri Super Smash Bros., alături de alte personaje cunoscute de la Nintendo.

Informații

La început, scopul jocurilor Pokémon era să îi prinzi pe toți (Gotta catch'em all!). De la un timp, Nintendo a hotărât să renunțe la această replică, ce intrase în mințile tuturor copiilor, scopul principal rămânând învingerea liderilor de sală și câștigarea ligii. Pentru fiecare generație, Nintendo producea câte două jocuri identice, diferența constând în imaginea de pe copertă și introducerea de la începutul jocului. Exista un anumit număr de Pokémon-i, ce nu se găsea decât într-una dintre cele două versiuni. Astfel, pentru ai putea prinde pe toți aveai nevoie de un un cablu de rețea (Game Link Cable). Cu ajutorul acestui cablu puteai face schimb de Pokémon-i cu un alt jucător și să te lupți cu acesta, folosindu-te de propriii tăi monstruleți. Există și Pokémon-i ce nu se pot evolua decât prin schimb (Haunter, Machoke, Graveler, Kadabra etc.). Seria de jocuri video Pokémon este cunoscută pentru faptul că a utilizat cel mai mult acest Game Link Cable. În ultimii ani, jocurile de pe Game Boy Advance au inclus un accesoriu, cunoscut ca Wireless Adaptor. Acesta permitea jucătorilor să facă schimb de la o anumită distanță, fără a se mai complica cu un cablu. A patra generație, care și-a făcut debutul în 2007, a introdus sistemul Wi-Fi Connections. Sistemul acesta este un fel de Internet și permite jucătorilor, pe lângă schimburi și lupte, posibilitatea de a face toate acestea la nivel mondial și de a comunica între ei. Acest sistem este unul dintre cele mai inovatoare lucruri pe care le-a avut de oferit Nintendo în ultimii ani.

Tipuri

Există 17 tipuri diferite de Pokémon-i. Fiecare dintre aceste tipuri are avantaje sau dezavantaje față de un altul. Pokémon-ii pe care îi poți alege la începutul unui joc sunt de tipurile Grass, Fire și Water, astfel încât indiferent pe care ți-l alegi, adversarul tău urmează să îl ia pe acela ce are avantaj față de al tău. La început au fost doar 15 tipuri, Dark și Steel fiind introduse din cea de-a doua generație. Magnemite și cu forma sa evoluată, Magneton, sunt singurii Pokémon-i din prima generație ce au primit unul dintre tipurile noi. În jocurile de pe Game Boy erau doar de tip Electric, pe când în cele de pe Game Boy Color sunt Electric și Steel. Cele 17 tipuri de Pokémon-i sunt:

Fișier:Pokemon types.gif
1.Normal 2.Foc 3.Apă 4.Electricitate 5.Iarbă 6.Gheaţă 7.Luptă 8.Otravă 9.Pământ 10.Zbor 11.Psichic 12.Insectă 13.Piatră 14.Fantomă 15.Dragon (rezistenţă şi slăbiciune la 15 tipuri Pokémon)
Tip Traducere Exemplu de Pokémon
BUG Insectă Caterpie
DARK Întuneric Murkrow
DRAGON Dragon Bagon
ELECTRIC Electricitate Magnemite
FIGHTING Luptă Tyrogue
FIRE Foc Numel
FLYING Zbor Pidgey
GHOST Fantomă Misdreavus
GRASS Iarbă Seedot
GROUND Pământ Sandshrew
ICE Gheață Swinub
NORMAL Normal Zigzagoon
POISON Otravă Ekans
PSYCHIC Psihic Natu
ROCK Piatră Nosepass
STEEL Oțel Aron
WATER Apă Poliwag
??? ??? Arceus

Prima Generație

Fișier:Pokemonred cover.jpg
Pokémon Versiunea Roşie
Fișier:Pokemonblue cover.jpg
Pokémon Versiunea Albastră

În anul 1998, Pokémon a debutat pe piața americană cu două jocuri RPG pe Game Boy: Pokémon Red Version și Pokémon Blue Version. Aceste jocuri au avut același succes ca și în Japonia. Au fost urmate în 1999 de Pokémon Yellow Version. Acest joc era în strânsă legătură cu anime-ul, deoarece nu mai trebuia să îți alegi dintre cei trei Pokémon-i (Bulbasaur, Charmander și Squirtle) ca în majoritatea jocurilor Pokémon, ci îl primeai de la început pe Pikachu, ce te urma pe tot parcursul jocului. Din aceasta generație fac parte primii 151 de Pokémon-i (de la Bulbasaur la Mew), iar regiunea se numea Kanto. Toate cele trei jocuri Pokémon de pe Game Boy sunt compatibile cu Pokémon Stadium, un simulator de luptă pe Nintendo 64.

A doua Generație

Fișier:Pokemon gold cover.jpg
Pokémon Versiunea Aur
Fișier:Pokemon silver cover.jpg
Pokémon Versiunea Argint

A doua generație a introdus încă 100 de Pokémon-i (de la Chikorita la Celebi). Aceștia și-au făcut debutul în 2000, pe Game Boy Color, în jocurile Pokémon Gold Version și Pokémon Silver Version. Ele aveau loc în cea de-a doua regiune, cunoscută ca Johto. Au fost urmate de versiunea îmbunătățită, Pokémon Crystal Version. Acesta a fost primul joc în care a fost posibilă alegerea între un personaj băiat și unul fată. Un alt lucru inovator a fost și faptul că în acestă generație au fost introduse sexe Pokémon-ilor. Astfel puteai lăsa doi Pokémon-i compatibili, la Day-Care Center și în ceva timp primeai un ou, din care avea să iasă un alt Pokémon, la stadiu Basic sau Baby (nu pot ecloza la Stage 1 sau Stage 2). Toate cele trei jocuri Pokémon de pe Game Boy Color sunt compatibile cu Pokémon Stadium 2, sequel-ul jocului Pokémon Stadium.

A treia Generație

Fișier:Pokemon ruby cover.jpg
Pokémon Versiunea Rubin
Fișier:Pokemon sapphire cover.jpg
Pokémon Versiunea Safir

Această generație a debutat în 2003, pe Game Boy Advance. Au fost introduși încă 135 de Pokémon-i (de la Treecko la Deoxys), ceea ce înseamnă că în total sunt 386. Jocurile în care au apărut se numeau Pokémon Ruby Version și Pokémon Sapphire Version. De asemenea și acestea au fost urmate de un joc îmbunătățit, Pokémon Emerald Version. Au fost incluse lupte la dublu și Pokémon Contest-uri. Jocurile aveau loc în regiunea Hoenn, a treia regiune a francizei. În anul 2004 au fost lansate remake-urile primelor jocuri (Red și Blue) pe Game Boy Advance, ce se numeau Pokémon FireRed Version și Pokémon LeafGreen Version. Toate aceste jocuri sunt compatibile cu: Pokémon Colosseum și Pokémon XD: Gale of Darkness (primele jocuri Pokémon RPG pe o consolă TV, respectiv Nintendo GameCube).

A patra Generație

Fișier:Pokemon diamond cover2.jpg
Pokémon Versiunea Diamant
Fișier:Pokemon pearl cover2.jpg
Pokémon Versiunea Perlă

Generația a patra și-a făcut apariția în 2007, cu două jocuri pe Nintendo DS: Pokémon Diamond Version și Pokémon Pearl Version. Acestea au loc în a patra regiune, numită Sinnoh. Jocurile includ încă 107 de Pokémon-i (de la Turtwig la Arceus), totalul ajungând la 493 de creaturi diferite. Mulți dintre Pokémon-ii vechi au noi forme evoluate și pre-evoluate, iar sistemul Wi-Fi Connections permite jucătorilor să facă schimburi de Pokémon-i fără ajutorul unui Game Link Cable sau al unui Wireless Adaptor. Sistemul zi-noapte, ce nu a mai fost folosit în cea de-a treia generație, și-a făcut un comeback mult așteptat pe noul sistem portabil. Pokémon Diamond & Pearl vor fi compatibile cu Pokémon Battle Revolution, de pe Nintendo Wii, ce a apărut tot în 2007.

A cincea Generație

Generația a cincea își va face apariția în 2010 in Japonia, cu cele doua jocuri pe Nintendo DS: Pokémon White Version și Pokémon Black Version. Singurii Pokémon-i cunoscuți din această generație sunt Zoroark, si pre-evoluția sa, Zorua, debutați in filmul Ruler of Illusions: Zoroark, ce va apărea în Japonia in 2010 si pokemonii de start Tsutaja , Pokabu si Mijumaru

Anime

Personajele din seria Pokémon Diamond & Pearl
Fișier:Ash diamond pearl.png
Ash Ketchum în seria Pokémon Diamond & Pearl

Pokémon este tot odată și un desen animat japonez sau anime, bazat pe seria de jocuri video. Este difuzat în România de Disney Channel. Acesta este creat în Japonia și apoi dublat în engleză de către televiziunile nord-americane. Este destinat telespectatorilor foarte tineri (copii între 5-15 ani), însă are fani devotați de toate vârstele.

Informații

Serialul a rulat 12 sezoane în SUA, iar acum se lucrează la cel de-al 13-lea. El are 608 de episoade, dintre care 6 sunt interzise sau cenzurate și nu au fost difuzate niciodată în Statele Unite. Există și o serie specială de 22 de episoade, cunoscută ca Pokémon Chronicles în care se prezintă aventurile celorlalte personaje din desen când nu sunt cu Ash Ketchum în călătoria sa. Anime-ul este împărțit în trei serii: Pokémon (seria originală), Pokémon: Advanced Generation și Pokémon: Diamond and Pearl, ce a debutat în SUA în 2007. Fiecare dintre ele are mai multe serii secundare.

Game Boy Advance Video

În 2004 au fost lansate 4 volume de Game Boy Advance Video (GBA Video) cu episoade din Pokémon. Fiecare volum conține câte două episoade și îl poți urmări oriunde cu ajutorul unui Game Boy Advance, Game Boy Advance SP sau Game Boy micro (nu sunt compatibile cu Game Boy, Game Boy pocket și Game Boy Color). Cele 4 volume sunt: Pokémon - I Choose You, Pokémon - Beach Blank-Out Blastoise, Pokémon - For Ho-Oh the Bells Toll! și Pokémon - Johto Photo Finish.

Filme

Pentru fiecare sezon din Pokémon, s-a produs câte un film. Astfel, în prezent sunt 12 ce au avut deja premiera în SUA și altul ce a fost anunțat pentru 2010. Ultimul film pokemon ce va debuta in iulie 2010 se intituleaza "Ruler of Illusions: Zoroark"

Joc de cărți

Pokémon Trading Card Game este un joc complex de cărți bazat pe jocurile video. Primele seturi de cărți au fost publicate de compania Wizards of the Coast, însă în 2003, cei de la Nintendo au retras drepturile de publicare acestei firme și au început să le producă ei.


Serii

  • Pokemon Indigo league (1997)
  • Pokemon Adventure on orange islands (1998)
  • Pokemon The Johto Journeys (1999)
  • Pokemon Johto league champions (2000)
  • Pokemon Master Quest (2001)
  • Pokemon Gotta catch em all (2002)
  • Pokemon Advenced (2003)
  • Pokemon Advanced Challange (2004)
  • Pokemon Advanced Battle (2005)
  • Pokemon Battle Frontier (2006)
  • Pokemon Diamond and Pearl (2007)
  • Pokemon DP Battle Dimension (2008)
  • Pokemon DP Galactic Battle (2009)
  • Pokemon DP Sinnoh Leauge Victors (2010)
  • Pokemon Best Wishes (2011)

Nintendo e-Reader

Lista personajelor

Dealungul sezoanelor au fost multe schimbari in lista personajelor. Personajele cele mai importante sunt urmatoarele :

  • -Ash (personaj principal) este un baiat de 10 ani pasionat de Pokemon. Prietenul lui cel mai bun este Pikachu.El visează sa devina maestru pokemon.Pokemonul lui favorit este Pikachu.Are o inima foarte mare,iubeste pokemoni si este loial prietenilor lui.
  • -Brock (personaj principal) - absenta sezonul 2
  • -Profesor Oak (personaj secundar)
  • -Gary Oak (nepotul Profesorului Oak) - personaj secundar sez 1-5, 9-12
  • -Sora Joy
  • -Politista Jenny
  • -Tracey (personaj secundar dar cu rol principal in al doilea sezon)
  • -Misty (personaj secundar) - dar cu rol principal în sezoanele 1-5
  • -May (personaj principal) - sezoanele 6-9
  • -Max (fratele lui May-personaj principal) - sezoanele 6-9
  • -Dawn (personaj principal) - sezoanele 10-13

Legături externe

Format:Portal Anime și manga

Format:Legătură AF Format:Legătură AF Format:Legătură AF