Sari la conținut

Compact B: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Severina (discuție | contribuții)
m adăugare diacritice
Fără descriere a modificării
Linia 38: Linia 38:
În locul lui Teo Peter (liderul formaţiei Compact încă de la înfiinţarea grupului) este adus Adrian Tinca.
În locul lui Teo Peter (liderul formaţiei Compact încă de la înfiinţarea grupului) este adus Adrian Tinca.
În prezent, membrii trupei au decis că spectacolul trebuie să continue. Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu şi Adrian Tinca sunt cei care cântă sub titulatura Compact. “'''Compact continuă, evident!'''” a spus liderul trupei, Paul Ciuci. “Rămânem deocamdată în formula de patru. Nu ne putem opri aici după 25 de ani de muncă.''' Vom continua atât cât ne vor ţine puterile'''“.
În prezent, membrii trupei au decis că spectacolul trebuie să continue. Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu şi Adrian Tinca sunt cei care cântă sub titulatura Compact. “'''Compact continuă, evident!'''” a spus liderul trupei, Paul Ciuci. “Rămânem deocamdată în formula de patru. Nu ne putem opri aici după 25 de ani de muncă.''' Vom continua atât cât ne vor ţine puterile'''“.

In 2007, Compact au cantat la Sibiu pe 10 noiembrie in deschiderea legendarei trupe Scorpions. Puteti vedea o galerie foto cu Compact de la acest concert [http://www.metalhead.ro/Stire-Galerie_Foto_COMPACT_la_Sibiu-3962.html aici]


<gallery>
<gallery>

Versiunea de la 13 noiembrie 2007 17:59

Grupul Compact

Formaţia 'Compact' a luat fiinţă în 1977, în Cluj-Napoca, avînd ca membrii pe: Marius 'Bubu' Luca - chitară, voce; Cornel Moldovan - chitară, voce; Ladislau Balasz - tobe; Constantin Cămărăşan - chitară; Teo Peter - bas. Debutează pe scena Clubului Universităţii. În decembrie 1977, participă la Galele 'Săptămîna' din Bucureşti, unde lansează piesa 'Spaţii', semnată de Cornel Moldovan.

În 1979, Luca, Moldovan şi Balasz părăsesc trupa, fiind înlocuiţi de Radu Marpozan - tobe, Guzu Pap - chitară, Nelu Jecan - voce şi Marian Corjan - voce. În 1980 cîştigă Marele Premiu la Festivalul 'Perpetuum Vox Transilvaniae', iar în anul următor li se alătură Paul Ciuci. Înregistrează 'Formaţii rock româneşti 6' în anul 1982 şi, tot în acel an, obţin Marele Premiu al Festivalului Rock de la Costineşti.

Între anii 1982 şi 1986, formaţia îşi petrece sezoanele estivale concertînd în fiecare seară la restaurantul 'Tineretului' din Costineşti, anul 1982 chiar aducîndu-le Premiul I la Festivalul Rock 'Serbările Mării'. Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul susţinînd între 100 şi 400 de concerte anual.

În 1985 apare primul LP semnat Compact, 'Fata din vis' (Paul Ciuci-voce, chitară, Constantin Cămărăşan-chitară, Teo Peter-bass, Leluţ Vasilescu-tobe, Mircea Octavian Kiraly-clape), şi tot în acest an membrii grupului Compact participă la Festivalul Rock de la Dresda. Albumul "Fata din vis" a fost un real succes, atât datorită faptului că este conceput şi structurat foarte bine, dar şi datorită piesei titlu ce va rămâne un mare hit şi peste 30 de ani. Discul conţine atât piese hard-rock (Lumini pe cer, O altă zi, Legenda), rock'nroll (Cărare peste timp), blues-rock (O altă zi), rock melodic (Fata din vis, Eşti totul pentru mine), dar şi 2 balade de o sensibilitate extraordinară scrise de Constantin Cămărăşan (şi cântate vocal tot de acesta). 1986 a fost anul turneelor în fosta URSS şi Bulgaria. La întoarcere, Vladimir Cnejevici - keyboards, fost membru al formaţiei Progresiv TM, se alătură trupei. Venirea lui Cnejevici nu se lasă neobservată, cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari clăpari ai României făcându-şi simţită prezenţa în soundul formaţiei, astfel încât, începând de atunci, nici nu mai putem concepe formaţia Compact fără intervenţii fantastice ale clapei.

Albumul 'Cîntec pentru prieteni' a fost lansat la începutul lui 1988 (soundul fiind relativ diferit de cel al albumului precedent, datorită tonurilor de clapă în stilul anilor 80 găsite şi folosite excelent de către "noua achiziţie" Vladi Cnejevici). Este din nou un album care conţine piese ce aveau să aibă succes (Cântec Pentru prieteni, O noapte şi o zi, Dă-mi o veste, Un alt început), toate piesele fiind scrise de această dată de către Paul Ciuci. Apar însă disensiuni în grup, Constantin Cămărăşan susţinând ideea că formaţia ar trebui să-şi mute din nou cartierul general în oraşul de provenienţă, Cluj. Restul trupei nu este însă de acord considerând că ora exactă în acest domeniu se dă la Bucureşti. Aşadar, Constantin Cămărăşan părăseşte formaţia şi se întoarce în oraşul său natal unde înfiinţează un alt grup pe care îl numeşte Compact C (dând naştere astfel pentru o perioadă unor mari confuzii în rândul ascultătorilor). În locul său vine Adrian Ordean (care până în acel moment fusese chitaristul formaţiei Roşu şi Negru), achiziţie ce se va dovedi extraordinar de inspirată.

Compact susţine două concerte, la Galaţi, Festivalul 'Baladele Dunării', şi Braşov, în formula Paul Ciuci - chitară, voce, Adrian Ordean - chitară, Teo Peter - bas, Aurel Vasilescu - tobe şi Vladi Cnejevici - clape.

Anii '88 şi '89 prefigurează un turneu important în Rusia, dar Ciuci nu primeşte viza de ieşire din ţară, avînd depuse actele de emigrare în Statele Unite. Cu acceptul său, se apelează la Leo Iorga (care la vremea respectivă era solistul formaţiei Cargo), care va rămîne definitiv în formaţie după plecarea lui Ciuci în State.

În 1989, apar în recital la Festivalul Cîntecului de la Berlin. Aşa cum s-a întâmplat cu fiecare artist român, după 89 apar dificultăţile pentru că nu se mai promovează muzica românească. Anul 1990 este unul greu astfel, puţini fiind acei oameni din presă care să "dea pe post" o formaţie românească (printre cei care au avut încredere în Compact la acea vreme se află Liana Stanciu). Însă, spre finele anului 90, un miracol (aşa cum spunea Vladi Cnejevici într-un recent interviu) se întâmplă pentru formaţia Compact, iar numele miracolului este Gheorghe Beleanu, om care investeşte foarte mult în formaţie, cumpărând aparatură profesională şi înfiinţând (alături de Adrian Ordean) cea mai puternică companie de lumini şi sunet din România(Migas Real Compact), dar şi primul studio profesional din ţară (Migas Real Compact), studio în care vor înregistra în următorii 6 ani aproape toţi marii artişti români. Din 1991, în Compact apare şi Emil Laghia - chitară, devine membru stabil în grup. În acelaşi an, formaţia este invitată în recital la Festivalul de la Mamaia şi îşi lansează albumul 'Cine eşti tu oare?'. "Cine eşti tu oare" este de fapt o piesă furată după o formaţie numită Cinderella. Această formaţie nu a fost niciodată promovată în România. Doar în SUA unde au fost destul de mari. Deşi piesa este evident furată (acelaşi riff de chitară, aceeaşi măsură a versurilor) rămâne una dintre cele mai bune piese rock româneşti. Piesa formaţiei Cinderella este "Somebody save me" pentru curioşi. Faceţi singuri comparaţia. "Cine eşti tu oare?" este, aşa cum spune chiar compozitorul întregului album (Adrian Ordean), un album de hituri, fiecare piesă de pe acest disc ajungând să fie cântată pe toate posturile radio şi tv şi să fie ştiută de întreaga ţară. Iată piesele albumului (Cine eşti tu oare?, Te visez mereu, Să te gândeşti la mine, Nu uita, Trenul Pierdut, Singur în noapte, 22 decembrie, Omul negru). Astfel, discul se vinde foarte bine şi dacă e să vorbeşti cu un ascultător de muzică de calitate este imposibil să nu fie enumerat şi acest disc în rândul celor mai bune albume româneşti. În anul următor, Compact participă la festivalul 'Rock '92', alături de două nume celebre ale rockului mondial, Uriah Heep şi Ian Gillan, iar în 1993 susţin două concerte, la Braşov şi la Sofia, alături de legendarul grup Nazareth.

În vara anului 1994, formaţia Compact cîntă alături de Holograf şi Direcţia 5, în turneul Marlboro Music, iar în toamnă, pe scena festivalului 'Skip Rock '94', unde concertează alături de legenda rock-ului mondial: Jethro Tull. În aceeaşi perioadă se lansează un nou album intitulat "Mă voi întoarce", album ce conţine, aşa cum Adrian Ordean îşi obişnuise fanii, piese ce vor deveni adevărate hituri, piesa care dă titlul albumului fiind de foarte mulţi considerată, chiar şi în ziua de azi, una dintre cele mai frumoase balade rock din muzica românească, şi desigur, cea mai bună piesă Compact. Albumul păstrează aceeaşi linie calitativă ca şi "Cine eşti tu oare?", iar asta îi bucură foarte mult pe fani. Astfel, apar în casele oamenilor piese de succes precum: Mă voi întoarce, Hoinarul, Toamnă în sufletul meu, Banii mei, Cine-i vinovat?, Cine ştie pe unde eşti?, Ploaia, Mâine în zori, Party. Spre deosebire de "Cine eşti tu oare?", albumul "Mă voi întoarce" nu a apărut pe vinil, ci pe casetă audio.

La începutul anului 1996, sub marca Roton, se lansează albumul 'Compact '88-'95', album ce conţine majoritatea hit-urilor grupului din perioada Ordean-Iorga-Cnejevici, perioadă în care Compact a avut în medie 200-250 de concerte pe an, o cifră extraordinar de mare care nu face altceva decât să arate că aceea a fost perioada de apogeu a grupului. Anul 1996 marchează o nouă cotitură în destinul formaţiei, prin revenirea lui Paul Ciuci, în timp ce Leo Iorga şi Adrian Ordean pun bazele unui nou grup, Schimbul 3.

În 1996, 'Compact' erau: Teo Peter, Paul Ciuci, Leluţ Vasilescu, Vladi Cnejevici, Emil Laghia.

În noiembrie 1997, Compact lansează albumul 'Pe tine te-am ales!'. Albumul nu are însă succes, fanii Compact nefiind prea încântaţi de schimbarea radicală din sânul formaţiei, schimbare care se vede foarte mult (deoarece stilul lui Ciuci este total diferit de stilul lui Ordean).

În martie 1998, Cnejevici părăseşte formaţia, iar în locul său este cooptat Dan Stetsco 'Polimug'. Concertul 'Compact - 20 de ani', din 30 mai 1998 şi susţinut la Bucureşti, îi reuneşte pe vechii componenţi.

1999 este anul apariţiei albumului 'Compact 100%', înregistrat în formula: Paul Ciuci - chitară, Teo Peter - bas, Aurel Vasilescu - tobe, Emil Laghia - chitară şi Dan Stesco 'Polymoog' - clape, album produs de Roton. Ciuci încearcă să readucă în acest album câteva din piesele scrise în perioada "primului său mandat la Compact". Astfel apar noi variante ale pieselor "Un alt început" şi "Dă-mi o veste" dar, din păcate pentru trupă, nici acest disc nu are succes, restul pieselor nefiind considerate niciodată hituri. Compact ia o pauză destul de mare, iar în 2002 încearcă să reapară pe piaţa muzicală cu un nou album marca Ciuci, intitulat " 5. Compact". Cu aceasta filmat şi primul videoclip din istoria trupei pentru piesa 'Stai cu mine', care o are ca protagonistă pe Gabriela Cristea. Din păcate alegerea acestui single nu pare a fi fost inspirată, piesa neridicându-se la pretenţiile fanilor (aşa se pare datorită puţinelor exemplare vândute). Din nou apar piese mai vechi ale lui Ciuci, reorchestrate (Cântec pentru prieteni, Cărare peste timp, O noapte şi-o zi). Albumul mai beneficiază de încă un videoclip (la piesa Când mă gândesc la tine). Către sfârşitul anului 2004 apar zvonuri cum că formaţia Compact s-ar reuni în "formula de aur" a anilor 88-95. Nu vom şti însă niciodată dacă într-adevăr aşa ar fi trebuit să fie deoarece perioada 2004 - 2005 este marcată de câteva pierderi ireparabile: bass-istul Teo Peter moare în urma unui stupid accident de circulaţie în decembrie 2004, pentru ca o altă tragedie să se lovească crunt şase luni mai târziu când chitaristul Emil Laghia este găsit mort în casa sa. Autorităţile au stabilit că el a fost ucis de concubina sa. În locul lui Teo Peter (liderul formaţiei Compact încă de la înfiinţarea grupului) este adus Adrian Tinca. În prezent, membrii trupei au decis că spectacolul trebuie să continue. Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu şi Adrian Tinca sunt cei care cântă sub titulatura Compact. “Compact continuă, evident!” a spus liderul trupei, Paul Ciuci. “Rămânem deocamdată în formula de patru. Nu ne putem opri aici după 25 de ani de muncă. Vom continua atât cât ne vor ţine puterile“.

In 2007, Compact au cantat la Sibiu pe 10 noiembrie in deschiderea legendarei trupe Scorpions. Puteti vedea o galerie foto cu Compact de la acest concert aici

Discografie

  • 1982 - Rock 6
  • 1981 – Compact 1
  • 1985 – Fata din vis
  • 1988 – Cîntec pentru prieteni
  • 1991 – Cine eşti tu oare
  • 1994 - Ma voi întoarce
  • 1996 - Compact '88-'95
  • 1997 – Pe tine te-am ales
  • 1999 – 100% Compact
  • 2002 – 5.compact
  • 2005 – In memoriam