Sari la conținut

Centrala nucleară Zaporije: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Creată prin traducerea paginii „Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
(Nicio diferență)

Versiunea de la 2 martie 2022 18:19

Centrala nucleară Zaporizhzhia ( ucraineană Запорізька АЕС ) din Enerhodar, Ucraina, este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume.

Prezentare generală

Centrala este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.[1] Primele cinci reactoare au fost aduse pornite succesiv între 1985 și 1989, iar al șaselea a fost adăugat în 1995. Centrala generează aproape jumătate din energia electrică a țării derivată din energia nucleară [2] și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.[3] În apropiere se află și centrala pe cărbune Zaporizhzhia.

În 2017, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 3, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani până în 2027.[2] În 2021, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață cu încă 10 ani.[4]

2014 tulburări

În mai 2014, 40 de membri înarmați care pretind că sunt reprezentanți ai Sectorul de dreapta ar fi încercat să obțină acces în zona centralei electrice.[5] Bărbații au fost opriți de poliția ucraineană înainte de a intra în Enerhodar.

Centrala electrică Zaporizhzhia este situată în jurul a 200 km distanță de zona unde aveau loc luptele în cadrul Conflictulu armat din Donbass, lupte care au devenit foarte severe în 2014. La 31 august 2014, un membru Greenpeace, Tobias Münchmeyer, și-a exprimat îngrijorarea că centrala ar putea fi lovită de artileria grea în urma luptei.

Incidente

Incidentul din 2014

La 3 decembrie 2014, prim-ministrul Arseny Yatseniuk a anunțat un incident care a avut loc cu câteva zile înainte la centrala nucleară Zaporizhzhia.[6] Cauza incidentului a fost raportată ca un scurtcircuit în sistemul de prize și nu a fost legată de producția centralei.[7] Unul dintre cele șase reactoare ale centralei a fost închis de două ori în decembrie 2014.[8] Acest lucru și lipsa de cărbune pentru centralele electrice pe cărbune din Ucraina au dus la întreruperi de curent în întreaga țară în luna decembrie 2014.

2022 Invazia rusă a Ucrainei

La 25 februarie 2022, reactoarele 1 până la 4 au rămas operaționale , în timp ce unitățile 5 și 6 au fost închise.[9]

La 28 februarie 2022, Rusia a susținut că a capturat Centrala și a ocupat orașul Enerhodar. Primarul din Enerhodar, Dmitri Orlov, a negat ulterior această afirmație.[10]

Note

Legături externe

  1. ^ „Nuclear Power Plants in Lithuania & Ukraine”. Industcards.com. 
  2. ^ a b „Zaporozhe 3 enters next 10 years of operation”. World Nuclear News. . Accesat în .  Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; numele "wnn-20171107" este definit de mai multe ori cu conținut diferit
  3. ^ „SS "Zaporizhzhia NPP". www.energoatom.com.ua. 
  4. ^ „Energoatom marks life extension of Ukraine's Zaporozhye 5”. Nuclear Engineering International. . Accesat în . 
  5. ^ „Новини Укрінформ”. www.ukrinform.ua. 
  6. ^ „Ukraine Reports Accident At Nuclear Power Plant, But Says Poses No Danger”. Huffington Post. . 
  7. ^ „Ukraine energy minister says 'no threat' from accident at nuclear plant”. Reuters. . 
  8. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite engycrisUD14
  9. ^ Belgium, Central Office, NucNet a s b l, Brussels (). „Ukraine / Energoatom Shuts Down Zaporozhye-5 And -6 As Rest Of Fleet Remains Safe And Operational :: NucNet | The Independent Nuclear News Agency”. The Independent Global Nuclear News Agency. 
  10. ^ „Енергодар і Запорізька АЕС під контролем ЗСУ: мер міста просить не вірити фейкам”. ФАКТИ ICTV (în ucraineană). . Accesat în .