Sari la conținut

Iris (formație românească): Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Linia 67: Linia 67:
* [http://www.rockmania.net/iris/main.php Site neoficial]
* [http://www.rockmania.net/iris/main.php Site neoficial]
* [http://www.metalhead.ro/Cronici-Cronica_Iris___Cei_Ce_Vor_Fi-340.html Cronica ultimului album Cei Ce Vor Fi]
* [http://www.metalhead.ro/Cronici-Cronica_Iris___Cei_Ce_Vor_Fi-340.html Cronica ultimului album Cei Ce Vor Fi]
* [http://www.metalhead.ro/Interviuri-Interviu_Video_IRIS-190.html Interviu Video cu IRIS]
[[Categorie:Formaţii hard rock]]
[[Categorie:Formaţii hard rock]]
[[Categorie:Formaţii rock progresiv]]
[[Categorie:Formaţii rock progresiv]]

Versiunea de la 22 octombrie 2007 08:53

Acest articol se referă la {{{conținut}}}. Pentru alte sensuri, vedeți Iris (dezambiguizare).

Format:Cutie muzician

IRIS este formaţia de hard-rock "alintată" de fani "Naţionala de rock a României".

Întemeiată în 1976 de Nuţu Olteanu (chitară) şi Emil Brando (bass), cărora li se alătură bateristul Nelu Dumitrescu, trupa a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componenţă cuplul de chitarişti Nuţu Olteanu - Adrian Ilie, avându-l solist pe Cristian Minculescu. La mijlocul anilor `80, după desprinderea mai multor dizidenţe (Voltaj - 1982, Incognito - 1984), are loc cel mai important "transfer" din istoria rockului autohton, prin trecerea lui Nuţu Olteanu, Marti Popescu şi Dan Bittman la Holograf.

Formula actuală (din 1986) a formaţiei îi include pe Valter Popa (chitară), Ion "Nelu" Dumitrescu (baterie), Doru "Boro" Borobeică (bass), Cristi Minculescu (voce). Ca invitat permanent apare Relu Marin (clape).

Date importante

  • 1977 - Nuţu Olteanu (chitară solo), Emil Lechinţeanu (chitară bass) şi Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris. Semnificaţia numelui formatiei ? Iris = o nouă viziune într-un regim represiv. Mai târziu, un concert Iris va fi comparat cu câteva ore de evadare din sistem.
  • 1978 - Prima apariţie discografică, pe compilaţia "Formaţii de muzică rock", cu piesa lui Emil Brando - "Corabia cu pânze", avându-l ca vocalist pe Ioan Jecan. În această perioadă colaborează cu Sorin Chifiriuc (Domino, Sfinx`80)
  • 1980 - relansarea trupei în formula Adrian Ilie, Anton Hasias, Niki Dinescu, Cristi Minculescu
  • 1984 - "Iris", primul album de heavy-metal din România, considerat de mulţi fani drept cel mai bun produs al trupei.
  • 1986 - Stabilirea componenţei actuale, prin venirea lui Valter Popa şi Dorulet Borobeică
  • 1987 - Apare mult-aşteptatul Iris II.
  • 1988 - Iris III "Nu te opri !" - Acest an a fost unul foarte agitat pentru formaţie. Grupul este suspendat, Iris fiind considerat la momentul respectiv un "adversar" periculos al regimului şi totodată un exemplu negativ pentru tineretul României comuniste.
  • 1990 - Se consumă unul dintre cele mai dramatice momente din istoria grupului, când instrumentele acestuia sunt distruse într-un incendiu.
  • 1993 - IRIS V, fără doar şi poate cel mai heavy album Iris.
  • 1996 - Formaţia semnează un contract valabil pe şase ani cu Zone Records, una dintre clauze fiind "anul şi albumul" ; primul rezultat al noii colaborări este albumul "Lună plină".
  • 1997 - Pe 17 octombrie are loc la Polivalentă concertul aniversar în care are loc reunirea majorităţii foştilor componenţi.
  • 2000 - Proiectul de excepţie "Iris - Athenaeum" ; piesele clasice sunt reorchestrate pentru o inedită colaborare cu o filarmonică.
  • 2002 - Albumul "Mătase albă", coincide cu jubileul Iris 25 de ani, volumul include colaborarea cu Mick Box şi Bernie Shaw, membri ai legendarei formaţii britanice Uriah Heep ("Lady in black" - versiune bilingvă română/engleză)
  • 2003 - Cvadruplul album "I.R.I.S. 4Motion" include proiecte solo ale celor 4 membri, susţinute şi de un turneu naţional
  • 2005 - decembrie - apare - "Iris Maxima".
  • 2007 - În iulie, formaţia cântă în deschiderea concertului Rolling Stones, iar pe 5 octombrie are loc sărbătorirea a 30 de ani de existenţă, printr-un concert extraordinar pe Aeroportul Băneasa, lansându-şi totodată un dublu compact disc, intitulat "Cei Ce Vor Fi".
  • 2007 - octombrie,6 - Membrii Iris sunt decoraṭi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de 30 de ani.

Discografie

  • 1984 - IRIS I, este primul album Iris şi a fost produs de Electrecord. A fost momentul în care s-au împlinit patru ani cu Cristi Minculescu în componenţă. Poate fi desemnat drept album disident, daca se accepta propunerea. Argumentele în sprijinul acestei afirmaţii sunt piesele "Trenul fără naş" (text Adrian Păunescu) - un mesaj mai mult decât sugestiv - "[...]Hei, hei, naşule,/Dă-te dumneata-ntr-o haltă jos ![...] - şi "Cei ce vor fi" (însuşi semnatarul versurilor, poetul Mircea Dinescu, fiind considerat de mulţi disident, deci implicit alăturarea sa de Iris implică trupa in "mişcarea de rezistenţă")
  • 1987 - IRIS II, copertă extrem de îndrăzneaţă pentru acele vremuri, cu chitaristul Angus Young (AC/DC) în plină acţiune, grafică semnată Alexandru Andrieş. Cuprinde "Strada ta", hit de referinţă Iris. Ineditul albumului îl constituie piesa "Lumea vrea pace"; este de fapt o alegere de compromis. Pentru a salva riff-ul, se apelează la această metodă de rezervă. Cenzura nu avea ce să reproşeze. Trucul funcţionează, iar publicul sesizează manevra şi nu acuză formaţia de solidarizare cu sistemul.
  • 1988 - IRIS III-Nu te opri. Include legendara "Floare de Iris", o anticipată despărţire de public, în condiţiile în care trupa primea tot mai numeroase avertizări că se preconizează interzicerea formaţiei; momentul interzicerii trupei se apropia cu paşi repezi. Astfel, în acest an trupa a fost suspendată pe termen nelimitat în urma unui concert de pomină la Miercurea Ciuc, picătura care a umplut paharul. În urma intervenţiilor insistente ale unor apropiaţi ai trupei, Iris revine în forţă pe scenă. În timp, "Floare de Iris" s-a transformat în imn al formaţiei. Se spune că titulatura completă (adică surprinzătorul adaos "Nu te opri !") reprezinta preţul pe care l-a plătit formaţia pentru apariţia consecutivă a unui album şi pentru a primi mult dorita aprobare. Iar permisul îl putea obţine numitul Romeo Vanica. Care este legătura ? "Nu te opri !" este de fapt ultima piesă de pe disc, semnată de... aţi ghicit ! Romeo Vanica. O piesă pe care mulţi o consideră nedemnă de Iris. Cu atât mai puţin să dea numele albumului...
  • 1990 - IRIS IV. Album înregistrat în decembrie 1989. Primul album de după revoluţie ; totuşi se menţine convenţia "impusă" a versurilor cuminţi.
  • 1993 - IRIS 1993- incontestabil, cel mai "rebel" album Iris. Se distinge o diferenţă majoră faţă de materialele precedente. Ascultând Iris V 1993 şi comparându-l cu anteriorul, iţi dai seama de la bun început: ori a avut loc o revoluţie de proporţii, ori albumul a fost înregistrat în exil "capitalist".
  • 1993 - The best of... IRIS, conţinând piesele de pe primul album şi Iris IV. Ultimul material Iris produs de Electrecord.
  • 1996 - Lună Plină Începe noua eră IRIS. Un sound nou. Este primul album produs de către Zone Records. Albumul este lansat pe 13 decembrie, la Sala Polivalentă, ocazie cu care doamna Felicia Filip apare pentru prima dată alături de Iris, la piesa "Baby"
  • 1997 - IRIS 20 de ani album live înregistrat la Sala Polivalentă în data de 17 octombrie 1997. În luna noiembrie, trupa deschide concertul Whitesnake la Bucureşti.
  • 1998 - Mirage, recompensat cu premiul pentru cel mai bun album rock al anului, un album "mistic", elaborat, cu melodii oarecum inedite ca sunet pentru Iris, cu mesaje critice, referitoare la degradarea constantă şi incontrolabilă a societăţii.
  • 1999 - Casino - maxi-single ; include preluări dupa trupe deja clasice, precum Led Zeppelin, Bad Company, Thin Lizzy
  • 2000 - De vei pleca
  • 1999 - IRIS 2000, pe langa materialele noi figurează şi inconfundabila "Strada ta" într-o variantă reorchestrată.
  • 2000 - Athenaeum, colecţie de melodii de la concertul live ce a avut loc la Sala Palatului. Pe lângă membrii trupei la concert au mai participat: Felicia Filip, Johnny Răducanu, Florentin Milcoff, Adrian Pintea, etc. Cu această ocazie s-a lansat un dublu CD dar şi un DVD (un an mai târziu), IRIS fiind astfel prima formaţie din România care lansează un material discografic pe suport DVD.
  • 2002 - Da, da eu ştiu-un extras de pe viitorul album "Mătase albă". Pe lângă piesa omonimă, figurează "Lumina zilei" (sound modern) şi câteva piese live, dintr-un concert susţinut la Braşov în 1997 - "Nu vor (să meargă pe sârmă)", "Nelu-minat" (solo baterie), "Pe ape" şi "Floare de Iris"
  • 2002 - Mătase Albă, album lansat pe 27 septembrie, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar Iris - 25 de ani. Este invitată trupa britanică Uriah Heep, care susţine un recital de excepţie.
  • 2003 - I.R.I.S. 4MOTION, box-set de 4 cd-uri. Fiecare iniţială este atribuită unui membru, în următoarea ordine: Boro:I-novator, Valter:R-ealist, Nelu:I-nvingător, Cristi:S-entimental. Cu prilejul acestui proiect, formaţia bifează înca o premieră în industria muzicală autohtonă: este prima trupă care lansează un album cvadruplu.
  • 2005 - IRIS Maxima, lansat pe 10 decembrie la Sala Polivalentă. Ca de obicei la un recital Iris, sala era arhiplină.
  • 2007 - Cei Ce Vor Fi, lansat pe 5 octombrie pe Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar Iris - 30 de ani. Un dublu compact-disc, ce cuprinde colaborări cu nume precum Felicia Filip, Maia Morgenstern, Artan Adrian Pleşca, Tudor Chirilă, Mike Godoroja, Adrian Despot, Vlad Miriţă, Florin Chilian, Corul Accustic, Nuţu Olteanu, Abis, Voodoo, Cezar Popescu, şi regretatul Adrian Pintea.

Legături externe