Metastază: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m →‎Note: scos formatul {{ciot}}; articolul are peste 2500 octeți using AWB
Completare
Linia 1: Linia 1:
'''Metastaza''', denumită și '''boală metastatică''' constă în răspândirea bolii de la un organ sau parte la un alt organ sau parte neadiacentă cu partea bolnavă.<ref>{{cite journal
'''Metastaza''' constă în răspândirea cancerului de la un organ sau parte la un alt organ sau parte care nu este in vecinatatea imediata cu partea bolnavă.<ref>{{cite journal
| author = Klein CA
| author = Klein CA
| title = Cancer. The metastasis cascade
| title = Cancer. The metastasis cascade
Linia 21: Linia 21:
| pmid = 19109576
| pmid = 19109576
| doi = 10.1056/NEJMra0805239
| doi = 10.1056/NEJMra0805239
}}</ref>
}}</ref>


In mod normal celulele organismului se inmultesc, pentru a le inlocui pe cele uzate, unele se inmultesc mai rapis (celulele pielii, tubului digestiv, organelor genitale) altele ma incet (os). DIn inmultirea lor rapida, rezulta inevitabil si erori , celulele modificate, care sunt depistate de sistemul imunitar al organismului si inlaturate. Daca inmultirea este excesiva, sau sistemul imunitar este deficitar, unele din acste celule modificate scapa aceste isupravegheri, si ajung sa se inmulteasca exagerat, procesul de inmultire namaifiind controlabil de organism. Astfel apare cancerul, caracterele celulelor canceroase fiind definite ca [[fenotip]] [[malign]].
[[Cancerul]] apare atunci când o singură celulă într-un țesut este deteriorată progresiv genetic și produce celule canceroase care posedă un [[fenotip]] [[malign]]. Când zona cu celule canceroase din locul de origine devine din punct de vedere clinic detectabilă, aceasta se numește [[tumoare primară]]. Unele celule canceroase dobândesc, de asemenea, capacitatea de a penetra și infiltra țesuturile înconjurătoare normale din zona locală, formând o tumoră nouă. Noua tumoră formată în locul adiacent locului original se numește metastază locală.


Zona unde se inmultesc primele celule, deci unde apare tumora se numește [[tumoare primară]]. Deoarece tumora este hranita cu sange si limfa, unele celule se pot desprinde din tumora primara si trec in aceste fluide putand sa se opreasca in alte zona a organismului, de obicei o zona-care filtreaza sangele (ficat, plaman, creier, <ref>{{Citat web|url=http://clinicagastroenterologie.ro/boli-de-ficat/2018/metastazele-in-ficat-metaze-la-ficat-4183/|accessdate=21.01.2018|autor=Ditoiu Alecse Valerian|titlu=Metastazele in ficat}}</ref>os, etc).[http://clinicagastroenterologie.ro/boli-de-ficat/2018/metastazele-in-ficat-metaze-la-ficat-4183/ Ficatul] este un loc preferat al metastazelor. Pe de alta parte, unele celule canceroase trec in țesuturile înconjurătoare normale din zona locală, formând o tumoră nouă. Atat noua tumoră formată în locul vecin locului original al tumorii primare, cat si cele care se formeaza prin circulatia sanguina sau limfatica se numesc metastaze (metastază locală respectiv metastaza la distanta).
Metastazele reprezintă ultima etapă a evoluției spontane a celor mai multe cancere.

Metastazele reprezintă o etapă a evoluției spontane a celor mai multe cancere.


În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, cca. 50% dintre pacienți au deja metastază.
În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, cca. 50% dintre pacienți au deja metastază.

Metastazele se produc prin intermediul circulației sangvine și pot duce la o diseminare a cancerului la mare distanță și în mai multe organe. Organele în care se produc metastaze sunt de cele mai multe ori plămânii, ficatul și creierul. Se vorbește atunci de un cancer secundar al acestor organe. Ficatul este un loc preferat, dar pot ajunge oriunde și pot pătrunde chiar și în oase.


== Tumorile primare care adesea fac metastaze ==
== Tumorile primare care adesea fac metastaze ==
Linia 40: Linia 40:


== Note ==
== Note ==
{{Listănote}}<ref>{{Citat web|url=http://clinicagastroenterologie.ro/boli-de-ficat/2018/metastazele-in-ficat-metaze-la-ficat-4183/|accessdate=21.01.2018|autor=Ditoiu Alecse Valerian|titlu=Metastazele in ficat}}</ref>{{Avertisment medical}}
{{Listănote}}

{{Avertisment medical}}


[[Categorie:Oncologie]]
[[Categorie:Oncologie]]

Versiunea de la 21 ianuarie 2018 11:29

Metastaza constă în răspândirea cancerului de la un organ sau parte la un alt organ sau parte care nu este in vecinatatea imediata cu partea bolnavă.[1][2]

In mod normal celulele organismului se inmultesc, pentru a le inlocui pe cele uzate, unele se inmultesc mai rapis (celulele pielii, tubului digestiv, organelor genitale) altele ma incet (os). DIn inmultirea lor rapida, rezulta inevitabil si erori , celulele modificate, care sunt depistate de sistemul imunitar al organismului si inlaturate. Daca inmultirea este excesiva, sau sistemul imunitar este deficitar, unele din acste celule modificate scapa aceste isupravegheri, si ajung sa se inmulteasca exagerat, procesul de inmultire namaifiind controlabil de organism. Astfel apare cancerul, caracterele celulelor canceroase fiind definite ca fenotip malign.

Zona unde se inmultesc primele celule, deci unde apare tumora se numește tumoare primară. Deoarece tumora este hranita cu sange si limfa, unele celule se pot desprinde din tumora primara si trec in aceste fluide putand sa se opreasca in alte zona a organismului, de obicei o zona-care filtreaza sangele (ficat, plaman, creier, [3]os, etc).Ficatul este un loc preferat al metastazelor. Pe de alta parte, unele celule canceroase trec in țesuturile înconjurătoare normale din zona locală, formând o tumoră nouă. Atat noua tumoră formată în locul vecin locului original al tumorii primare, cat si cele care se formeaza prin circulatia sanguina sau limfatica se numesc metastaze (metastază locală respectiv metastaza la distanta).

Metastazele reprezintă o etapă a evoluției spontane a celor mai multe cancere.

În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, cca. 50% dintre pacienți au deja metastază.

Tumorile primare care adesea fac metastaze

  • cancerul pulmonar
  • cancerul de sân
  • melanom malign pe piele
  • cancer de colon
  • cancer de rinichi
  • cancer de prostată

Note

  1. ^ Klein CA (). „Cancer. The metastasis cascade”. Science. 321 (5897): 1785–7. doi:10.1126/science.1164853. PMID 18818347. 
  2. ^ Chiang AC, Massagué J (). „Molecular basis of metastasis”. The New England Journal of Medicine. 359 (26): 2814–23. doi:10.1056/NEJMra0805239. PMID 19109576. 
  3. ^ Ditoiu Alecse Valerian. „Metastazele in ficat”. Accesat în 21.01.2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

[1]

  1. ^ Ditoiu Alecse Valerian. „Metastazele in ficat”. Accesat în 21.01.2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)