Windsurfing

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Copii la scoala de windsurfing

Windsurfingul este un sport nautic practicat cu ajutorul unei planșe cu velă, asamblate, care formează windsurful. În traducere liberă, windsurfing înseamnă surfing cu ajutorul vântului. În acest scop, de o planșă de surfing a fost atașată o velă. Inițial, catargul velei se lega de planșă cu ajutorul unui universal joint. Legăturile moderne se numesc powerjoint și sunt elastice.

Windsurful este compus din:

  • Planșa, care se aseamănă cu coca unei nave și are în componență derivorul, fina și canalul de prindere a catargului, precum și suporți de picioare.
  • Greementul, compus din: velă, ghiu, prelungitor de catarg, talpă de catarg, școte.
  • Practicarea windsurfingului presupune atât aptitudini sportive , cât și cunostințe de navigație cu ajutorul velelor . Navigația în sine este un domeniu amplu .

Planșă, evoluție și clasificare[modificare | modificare sursă]

In anii 1970-1980 plansele erau clasificate simplu : planse lungi (longboards) si planse scurte (shortboards) .

===Planșe lungi=== masurau de regula peste 3 metri in lungime , aveau derivor retractrabil si se foloseau pentru scoala si vant slab .

===Planșe scurte=== sub 3 m lungime folosite in special pentru planaj pe vant puternic .

Evoluție și tipuri de planșe[modificare | modificare sursă]

Datorită evolutiei in proiectarea si fabricarea planselor precum si a dezvoltarii de noi tehnici de navigare , plansele au devenit cu toate scurte dupa anii 1990 .

Mult mai scurte mai late si mai usoare , plansele sunt mai rapide si mai usor de manevrat . Din cauza ca sunt mai usoare , plansele dizloca un volum mai mic de apa si se accelereaza rapid favorizand planajul . Avand contact mai mic cu apa , se pot face manevre de neinchipuit in anii 1980 . Astfel au aparut multe stiluri si clase noi in windsurfing , implicit clasificare planselor devenind mai stufoasa .

Initial plansele de windsurfing au fost produse dintr-un invelis de polietilena pe un corp de spuma PVC . Mai tarziu s-a trecut la un invelis de fibra de sticla armat cu rasina epoxidica . In prezent , miezul plansei este compus din polistiren expandat , acoperit cu o camasa (sandwich ) compusa din 2 straturi de carbon separate de un strat de spuma poliuretanica . Intariturile sunt din kevlar sau fibra de sticla . Acest amestec a dus la producerea unor planse mult mai usoare ( 5–7 kg) . Cele mai grele sunt plansele de scoala ce cantaresc 10–12 kg .

Planse de viteza : Sunt planse inguste si scurte cu ajutorul carora se doboara recordul de viteza pe 500m in conditii optime de vant si val .

Planse slalom  : Planse de viteza folosite in cursele PWA pe un traseu in S . Volum 90 L -130 L , lungime 225 –235 cm . Planse greu de manevrat dar foarte rapide .

Windsurfer in planaj

Planse Formula : Planse cu latime si volum mare (1m ; 160L) , folosite la curse cu vant slab . Greu de manevrat .

Planse Freeride : Cele mai raspandite , se folosesc pentru navigare recreativa in planaj . Planse foarte usor manevrabile , folosite de majoritatea windsurferilor .. Volum 90 L - 145 L , lungime 240–270 cm , latime 60–85 cm .

Planse de val  : Planse inguste in forma de fus pentru navigarea pe valuri l Volum 65-90 L , lungime 220-250 ,latime 50–60 cm . Planse cu stabilitate si flotabilitate mica .

Planse freestyle : Planse folosite pentru executarea unei game largi de figuri pe val sau apa plata , in special cu desprinderea plansei de apa .Volum 80-110L , lungime 240–250 cm . Exista si stilul clasic-freestyle la care se executa figuri fara desprinderea plansei de apa .

Planse racing  : Planse pentru cursele RS:X de la Olimpiada . Mistral One design Class si Neil Pryde formula windsurfing sail RS4 . Planse RS:X . late ce reprezinta un compromis intre plansele vechi raceboard si Formula .

[modificare | modificare sursă]

Planse de scoala si incepatori : Planse lungi cu derivor ce impiedica deplasarea laterala . In generat au latime de 80–100 cm , volum de 180-220 L si o stabilitate mare .

Echipament de scoala pentru copii

Planse tandem : Plansele cele mai lungi , au derivor si dotari pentru ca doua persoane sa poata naviga pe ele

Velele[modificare | modificare sursă]

Plansa de windsurfing Formula

Velele de windsurfing sunt fabricate din monofilm transparent de poliester , dacron ( tesatura de poliester ) si milar . Partile solicitate sunt armate cu fire de kevlar . Pentru rigiditate si mentinerea formei , velele sunt armate cu balene orizontale . Velele pentru viteza au la primele 2- 5 balene de jos bratari pe catarg (cambers) , ce tin vela in forma optima de captare a vantului , marind puterea de tractiune prin curbarea balenelor . In acest mod forta de tractiune e plasata la baza velei , langa catarg , pentru echilibrare si randament maxim . Velele cu cambers sunt mai grele si mai greu de manevrat decat cele fara cambers .

Vela este de forma triunghiulara si este compusa din : Marginea de intindere (partea verticala din fata , pe care se introduce catargul in "buzunar" )  ; Marginea de cadere (partea inclinata din spate ) ; Coltul de scota ( coltul din spate ) ; Baza velei (partea orizontala , de jos ) ; Coltul de intindere ( coltul de la baza catargului ) .

Vela se intinde si regleaza pe verticala (pe catarg ) , de la coltul de intindere aflat la baza catargului . Pentru usurinta se foloseste un scripete ce multiplica forta de tractiune .

Pe orizontala , vela se intinde pe ghiu ( Armatura tubulara orizontala fixata orizontal intre catarg si coltul de scota de care se prinde windsurferul cu mainile ) .

In general , pentru un vant mai puternic vela se intinde mai mult pe catarg ( mutand centrul de forta mai jos ) si pe ghiu (facand vela mai plata ) oferind o tractiune mai mica si un control mai mare .

Velele se masoara in metri patrati . Cele mai mici vele (pentru copii ) au 0,7m iar cele mai mari 12,5– 15 m .

Eleva la windsurfing

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Windsurfing