Vaselină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Vaselina)
Vaselină.

Vaselină (în engleză vaseline) este, ca și parafina, un distilat din petrol, format din alcani, cu formula generală (CnH2n+2). El este produs de compania anglo-olandeză Unilever.

Numele vaselină este considerat generic în țările vorbitoare de portugheză și spaniolă, în care produsele Unilever sunt denumite Vasenol.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima menționare cunoscută a cuvântului vaselină a fost făcută de inventatorul gelatinei de petrol, chimistul Robert Chesebrough în patentul său american pentru procesul de fabricare a gelatinei de petrol (U.S. Patent 127,568) în 1872. "I, Robert Chesebrough, have invented a new and useful product from petroleum which I have named Vaseline..." (în română Eu, Robert Chesebrough, am inventat un produs nou și util din petrol, produs pe care l-am denumit vaselină".

Se presupune că acest cuvânt provine de la germanul Wasser (apă) + grecescul έλαιον [elaion] (ulei) + terminația științifică -ine.[1]

După 11 ani, in 1883, Regina Victoria a Angliei, îi acordă lui Robert Chesebrough titlul de Sir, declarând că invenția și produsele sale sunt foarte folositoare.

Vaselina a fost fabricată de Chesebrough Manufacturing Company până la achiziționarea acestei companii de către compania Unilever în 1987.

Vaseline Camphor Ice tin, Blackman House Museum, Snohomish, Washington, USA.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vaselină