Vaca de mare a lui Steller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vaca de mare a lui Steller
Desen din 1896
Stare de conservare

Dispărut  (1768)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Sirenia
Familie: Dugongidae
Subfamilie: Hydrodamalinae
Palmer, 1895
Gen: Hydrodamalis
Retzius, 1794
Specie: H. gigas
Nume binomial
Hydrodamalis gigas
(Zimmermann, 1780)

Vaca de mare a lui Steller (Hydrodamalis gigas) este o specie de lamantin extins. Lamantinul a fost răspândit în primă fază în Marea Bering. A fost descoperită în apropierea coastei asiatice, în anul 1741 de către biologul Georg Steller, care călătorea alături de exploratorul Vitus Bering. Timp de 27 de ani de la descoperirea de către europeni, lentă și ușoară de vânat, vaca de mare a lui Steller a fost vânată până la dispariție.

Lamantinul atingea o lungime de 7,9 metri și cântarea până la trei tone, fiind mult mai mare decât speciile: manatee sau dugong. Semăna cu o focă mare, însă avea două membre anterioare robuste și o coadă asemănătoare cu cea a balenei. Conform spuselor lui Steller, „Acest animal nu iese niciodată la mal și trăiește întotdeauna în apă. Pielea sa este neagră și groasă, precum scoarță unui stejar bătrân, capul său în comparație cu corpul este mic, nu are dinți, ci doar două oase plate și albe - unul deasupra iar celălalt dedesubt”[2].

Specia era complet domesticită, conform spuselor și studiilor lui Steller. Fosilele acestei specii au fost inițial răspândite de-a lungul coastei Oceanului Pacific, ajungând până în sudul Japoniei și al Californiei.

Data fiind rapiditatea cu care vaca de mare a lui Steller a dispărut, cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat datorită oamenilor care au ajuns în zona acestei specii. Există încă raporturi sporadice în care se vorbește despre zărirea acestui animal între zona Bering și zona Groenlandei, de aceea se crede că mai există o mică populație a acestei specii în zilele noastre. Acest lucru este încă nedovedit.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Domning, D., Anderson, P. K. & Turvey, S. (2008). Hydrodamalis gigas. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 29 December 2008.
  2. ^ 10 animale uimitoare care au dispărut (animalul.ro) 2010-09-16

Legături externe[modificare | modificare sursă]