Utilizator:Amgd2016vem/Tablouri dintr-o expoziție

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Atenție! Există deja articolul Tablouri dintr-o expoziție

Tablouri dintr-o expoziție este o suită pentru pian a compozitorului rus Modest Petrovici Musorgski.

Sursele de inspirație pentru compozitor[modificare | modificare sursă]

Multe din lucrările sale sunt inspirate din istoria Rusiei, folclorul rus și din temele naționale. Lucrări inspirate din izvoarele menționate sunt opera Boris Godunov, poemul Noapte pe Muntele Pleșuv și suitele pentru pian Tablouri dintr-o expoziție. Pentru foarte mult timp lucrările lui Musorgsky au fost cunoscute în versiuni corectate sau completate de alți compozitori, iar multe dintre compozițiile sale au fost cunoscute în forma și scriitura lor originală doar post-mortem.

Triada Musorgsky-Hartmann-Stasov[modificare | modificare sursă]

Probabil în anul 1868 Musorgsky îl întâlnește pe artistul, arhitectul și designer-ul Viktor Hartmann care datorită pasiunii pe care o împărțea cu compozitorul față de cauza artei intrinseci rusești au devenit curând buni prieteni. Este foarte posibil ca ei să se fi întâlnit în casa criticului Vladimir Stasov, care a urmărit carierele celor doi artiști cu foarte mare interes. Potrivit testamentului lui Stasov, Hartmann îi dăruise lui Musorgsky două dintre tablourile sale, care mai târziu au constituit baza lucrării Tablouri dintr-o expoziție. Moartea subită a lui Hartamann la data de 4 august 1873 din cauza unui anevrism l-a șocat pe compozitor cât și pe cei din lumea artistică rusă. Stasov a ajutat la organizarea unei expoziții în memoria artistului care a cuprins peste 400 de lucrări ale lui Hartamann, la Academia Imperială a Artiștilor, din Sankt Petersburg, în perioada februarie - martie 1874. Musorgsky a împrumut expoziției cele două tablouri dăruite de Hartmann și a fost prezent în persoana la comemorarea de la Sankt Petersburg a artistului.

Compunerea și publicarea suitelor[modificare | modificare sursă]

Mai târziu, în luna iunie, când se afla la două treimi din compunerea ciclului de piese Fără Soare, Musorgski a fost inspirat să compună Tablouri dintr-o expoziție, lucrare pe care a finalizat-o în 20 de zile (2 – 22 iunie). Muzica este o reprezentare a turului său făcut în expoziția organizată în memoria lui Hartmann iar fiecare cele 10 piese sunt o ilustrare a tablourilor artistului. La 5 zile după ce a finalizat compoziția a scris pe pagina de titlu a manuscrisului un tribut pentru Vladimir Stasov, pentru care este dedicată aceasta lucrare. O lună mai târziu adaugă un comentariu prin care își exprima intenția de publicare a lucrării. Piesele nu au fost publicate decât în 1886, la 5 ani după moartea compozitorului, când a fost publicată o ediție a prietenului și colegului său, Nikolai Rimsky-Korsakov. Ediția nu a fost o reprezentare fidelă a scriiturii lui Musorgsky, ci prezenta un text corectat care conținea greșeli. Abia în 1931, la comemorarea celor 50 de ani de la moartea compozitorului a fost publicată o ediție a Tablourilor dintr-o expoziție care respecta manuscrisul compozitorului. Facsimilul manuscrisului lui Musorgsky a fost publicat în 1975.