Tudor Chirilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Biografia[modificare | modificare sursă]

Tudor Chirilă este actor, muzician, compozitor și producător. S-a născut  în București, pe data de 28 mai 1974. Este fiul fostului mare gazetar sportiv Ioan Chirilă și al actriței și regizoarei Iarina Demian. A absolvit clasa profesorului Florin Zamfirescu la Academia de Teatru și Film,București, secția Actorie, în anul 1996. Este fondatorul și solistul formațiilor Vama Veche și Vama.

Actor[modificare | modificare sursă]

FILM[modificare | modificare sursă]

A debutat în 1994 cu un rol de figurație în “Nobody’s children”. În 1999 a jucat rolul unui refugiat din fosta Iugoslavie în pelicula austriacă "Nordrand” regizată de Barbara Albert. În 2001 Tudor Chirilă a fost guest star într-un episod al seriei nemțești “Kommissar Rex”, interpretând rolul lui Dimitrij. În 2004 a filmat pentru “Milionari de weekend”, film românesc în regia lui Cătălin Saizescu, alături de Andi Vasluianu, Maria Dinulescu și Mihai Bendeac. Tudor Chirilă a jucat rolul lui Godzi, un tânăr care, forțat de circumstanțe este, complicele unui furt. Doi ani mai târziu a jucat în filmul lui Tudor Giurgiu, "Legături bolnăvicioase", alături de Maria Popistașu și Ioana Barbu. Între 2006 și 2012 a filmat mai multe scurtmetraje românești printre care “Eu sunt eu” în regia Monicăi Istrate și “Love Marketing” în regia lui Andrei Sota, după un scenariu propiu. În 2014 a avut premiera pelicula grecească regizată de Yorgos Tsemberopoulos, “The Enemy Within” (“O ehthros mou”), în care Tudor Chirilă a jucat rolul unui șef de bandă de spărgători. În același an a fost lansat scurtmetrajul "The Couch" filmat cu un an în urmă în Marea Britanie și regizat de Emre Kayiș. 

Filmografie

2014 "The couch", regia Emre Kayiș

2014 “The Enemy Within”, regia Yorgos Tsemberopoulos.

2009 „Eu sunt eu”, regia Monica Istrate. (short)

2008 „The Love Marketing”. regia Andrei Sota (short)

2006 „Legaturi bolnavicioase”, regia Tudor Giurgiu

2003 "Milionari de weekend " regia Cătălin Saizescu

2001 "Komissar Rex", Austria.

1999 "Nordrand" (Austria-Germania-Elveția), regia Barbara Albert

1999 "Shapeshifter", regia Cristian Andrei

TEATRU[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, Tudor Chirilă a colaborat cu unii dintre cei mai valoroși regizori români de teatru, printre care Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Iarina Demian, Gelu Colceag, Horațiu Mălăele. A debutat în anul 1995 cu “Trupa pe butoaie”, proiectul UNITER de teatru itinerant coordonat de regizorul Victor Ioan Frunză. Din anul 1996 face parte din trupa Teatrului de Comedie.

În 2004 a caștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din “A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tânăr actor care a obținut această distincție până în acel moment.

Roluri în teatru:

Stephen - Coada, regia Iarina Demian, 2014, Teatrul Bulandra

Dirijorul, Soțul, John - O lume pe dos, un spectacol de Iarina Demian, 2010, ArCuB

Sergent Toomey - Biloxi Blues de Neil Simon, regia Iarina Demian, 2007, Teatrul de Comedie

Axenti Ivanovici Popriscin - Ferdinand al VIII-lea, Regele Spaniei de N. V. Gogol, regia Iarina Demian, 2006, Teatrul de Comedie

Charles - Chirița of Bârzoieni de Vasile Alecsandri, regia si adaptarea Iarina Demian, 2004, Teatrul de Comedie

Malvolio, intendentul Oliviei - A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Gelu Colceag, 2003, Teatrul de Comedie

Stanley - A fost odată în Brooklyn de Neil Simon, regia Iarina Demian, 2002, Teatrul de Comedie

Jonathan - O tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap, iar eu sunt foarte trist de Arthur L. Kopit, regia Iarina Demian, 2000, Teatrul de Comedie

Adraste - Iluzia comică de Pierre Corneille, regia Alexandru Darie, 1999, Teatrul de Comedie

Baltasar - Comedia erorilor de William Shakespeare, regia Alexandru Dabija, 1999, Teatrul de Comedie

Vicontele Achille - Pălăria după Eugene Labiche, regia Horațiu Mălăele, 1997, Teatrul de Comedie

Fiul - Trei femei înalte de Edward Albee, regia Vlad Massaci, 1996, Teatrul de Comedie

Spirt - Mireasa mută de Ben Jonson, regia Alexandru Tocilescu, 1995, Teatrul de Comedie

Muzică[modificare | modificare sursă]

Tudor Chirilă este solistul și fondatorul formațiilor Vama și Vama Veche. De-a lungul carierei a susținut concerte live în fața a milioane de spectactori și a urcat pe scena mai multor festivaluri importante precum Peninsula, BestFest, Cerbul de Aur, Folk You, Coke Live Festival.

Vama Veche[modificare | modificare sursă]

În 1996, Tudor Chirilă fondeaza formația Vama Veche împreună cu Traian Bălănescu și Liviu Manescu. Trupa debutează cu albumul “Nu am chef azi” (1998), urmat de “Vama Veche” (1999), maxi single-ul “Nu ne mai trageți pe dreapta” (2000), “Am să mă întorc bărbat” (2002), “Best of Vama Veche” (2005) și “Fericire în rate” (2006).

În 2003, la Teatrul Național din București se pune în scenă “Am să mă întorc bărbat”,  prima opera rock românească, din România post revoluționară.

Printre cele mai cunoscute hituri ale formației se numără Nu am chef azi, Vara asta, Epilog, La radio, 18 ani, Vama Veche, Nu ne mai trageți pe dreapta, Hotel Cișmigiu, Zmeul. În 2006 membrii trupei se despart, iar Tudor Chirilă, împreună cu Eugen Caminschi (chitară) fondează o nouă formație: Vama.

Vama[modificare | modificare sursă]

Celor doi li se alătură Lucian Cioargă (tobe), Dan Opriș (bass)  și Raul Kusak (clape), cel din urmă fiind înlocuit în 2009 cu Gelu Ionescu. În 2007 apare primul single - “Bed for love”, iar un an mai târziu Vama lansează primul album - “Vama” - în cadrul unui show la Arenele Romane din București în fața a 5000 de oameni. Printre single-urile de pe album se mai numără “Pe sârmă”, “Suflet normal”, “Dumnezeu nu apare la știri” și “E plin de fete/Sâmbătă seara”.

Urmatorul album, “2012”, se lansează pe 28 mai 2012 la Sala Palatului. Printre cele mai cunoscute piese de pe album sunt “Copilul care aleargă către mare”, “Fata în boxeri și în tricoul alb”, “Post iubire”, “Cântec de găsit”.

Tudor Chirilă scrie scenariul videoclipului “Copilul care aleargă catre mare”, pe care îl și regizează în 2011. În rolul regelui îl distribuie pe maestrul Victor Rebengiuc, aflat la prima apariție într-un clip muzical.

Muzică de teatru[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, Tudor Chirilă a semnat ilustrația muzicală pentru mai multe spectacole de teatru:

Trei femei înalte de Eduard Albee în regia lui Vlad Massaci (1997)

O, tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap iar eu sunt foarte trist de Arthur Kopit in regia Iarinei Demian (2000)

A fost odată în Brooklyn de Neil Simon în regia Iarinei Demian (2002)

Chirița of Bârzoieni în regia și adaptarea Iarinei Demian, după un text de Vasile Alecsandri (2004) – Tudor Chirilă a compus muzică împreună cu Gelu Ionescu

O lume pe dos, în regia Iarinei Demian (2010)

Prizonierul din Manhattan, în regia Iarinei Demian (2012)

Blog[modificare | modificare sursă]

Inițial, www.tudorchirila.blogspot.com a fost un spațiu virtual dedicat pasiunii lui Tudor Chirilă pentru fotografie. În 2007 a publicat textul "Rolling Stones, Smaranda, Luca. Muzica capitalistă", care a fost  preluat de cotidianul Jurnalul Național, ceea ce l-a determinat pe Tudor Chirilă să scrie din ce în ce mai frecvent. În timp, a devenit unul dintre cele mai accesate bloguri românești, unde aproape zilnic Tudor Chirilă publica gânduri, idei, eseuri, file de jurnal, poezii și proză.  De-a lungul timpului, textele de pe blog au fost preluate de presă, de alți bloggeri și de cititori. „Scrisoare către liceeni” este unul dintre textele cu mii de accesări online și cu un impact mare asupra tinerilor.

Exerciții de echilibru[modificare | modificare sursă]

În 2012 Tudor Chirilă decide să adune cele mai valoroase texte publicate de-a lungul timpului pe blogul personal în prima sa carte - “Exerciții de echilibru”. Fragmente de proză, eseuri, poezii, pamflete, texte de opinie și file de jurnal – toate au fost adunate în cele 385 de pagini ale cărții, a cărei prefață este semnată de Cătălin Tolontan.

Lansarea a avut loc în noiembrie 2012 în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus din București, cu participarea unor invitați speciali precum Cristian Tudor Popescu și Florin Iaru. “Exerciții de echilibru” a devenit în scurt timp un best-seller, peste 20.000 de exemplare fiind vândute în mai puțin de un an de la lansare.

Alte proiecte[modificare | modificare sursă]

Dincolo de cariera artistică, Tudor Chirilă a inițiat și a susținut diverse campanii sociale și proiecte culturale.

Chirilă în licee[modificare | modificare sursă]

În 2009 Tudor Chirilă a inițiat un proiect de mentorship care s-a desfășurat sub forma unui turneu în 20 de licee din București sub sloganul “Descoperă ce-ți place”. În cadrul campaniei s-a întâlnit cu peste 5.000 de liceeni cărora le-a vorbit despre el, despre importanța descoperirii propriilor valori și talente din timp și despre cum le pot folosi în viitor. Proiectul a avut ca urmare un studiu realizat de psihologi si sociologi cu scopul de a arăta care sunt modelele aspiraționale ale liceenilor din București.

Cruciada Culturii  [modificare | modificare sursă]

În 2010 Tudor Chirilă a susținut “Cruciada Culturii”, o mișcare initiată de Agenția de vise care se adresează tuturor celor ce își doresc ca arta să fie ridicată, din nou, la adevărata ei valoare. Unii dintre cei mai importanți artiști internaționali de muzică clasică - Sarah Chang, Joshua Bell, Sam Haywood, Lily și Misha Maisky, Cvartetul AdLibitum au susținut recitaluri la București la care au participat peste 3.000 de melomani.

Premiile Ioan Chirilă[modificare | modificare sursă]

Premiile Ioan Chirilă au fost acordate începând cu anul 2005 celor mai buni jurnaliști de sport din România la inițiativa lui Tudor Chirilă și a Iarinei Demian, care și-au dorit ca în acest fel să țină vie memoria lui Ioan Chirilă. În cadrul proiectului, în fiecare an s-a desfășurat concursul “Talentul Anului” pentru amatori care își doreau să devină gazetari de sport. Recunoscute drept cele mai importante distincții ale jurnalismului sportiv românesc, Premiile “Ioan Chirilă” s-au acordat timp de 6 ediții, până în 2010, când proiectul a luat o pauză.

Live pentru viață  [modificare | modificare sursă]

Proiectul a fost un demers umanitar inițiat de Tudor Chirilă în 2005 cu scopul ajutorării sinistraților din zonele afectate de inundații. În cadrul unui concert-maraton care a durat aproximativ 8 ore s-au strâns peste 60 000 de euro.

“Nu mă ignora”[modificare | modificare sursă]

În 2011 Tudor Chirilă a realizat scenariul și regia spoturilor din cadrul campaniei umanitare online “Nu mă ignora” dedicată copiilor bolnavi de cancer, demarată de Asociația "Salvează Vieți". Tudor Chirilă, alături de alte vedete românești precum Andreea Raicu, Cabral, Virgil Ianțu, Paula Herlo și Bogdan Dumitrache au ajutat la strângerea fondurilor necesare creării primului Centru de excelență în diagnosticarea și tratarea cancerului la copii, din România.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri