Tudor Chirilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tudor Chirilă
Tudor Chirla.jpg
Tudor Chirilă în 2008
Născut(ă) 28 mai 1974 (1974-05-28) (40 de ani)
București
Roluri importante Sandu ≈ Alexandru Pârvulescu, în filmul Legături bolnăvicioase
Alte premii
Filmul Legături bolnăvicioase a obținut în anul 2007 Premiul publicului în cadrul galei Premiilor Gopo pentru cel mai mare succes la box office în anul 2006.

Tudor Chirilă (n. 28 mai 1974, București) este un actor, cântăreț și compozitor român.

Biografia[modificare | modificare sursă]

Tudor Chirilă s-a născut la București, în data de 28 mai 1974, fiind fiul jurnalistului sportiv Ioan Chirilă și al actriței Iarina Demian.

Este fostul solist vocal al trupei Vama Veche și actualul solist al trupei Vama.[1]

În 1996 a absolvit UNATC, secția Actorie.

Actor[modificare | modificare sursă]

Teatru[modificare | modificare sursă]

Cariera lui Tudor Chirilă în teatru include apariții în muzicalul „Chirița of Barzoveni editia de gradinita” (după Vasile Alecsandri), regia și adaptarea fiind realizată de Iarina Demian, în rolul Domnului Charles[2]. În 2003, Tudor a interpretat rolul lui Malvolio în A douăsprezecea noapte (de William Shakespeare), regizat de Gelu Colceag. A jucat în piesa Ferdinand al VIII-lea Regele Spaniei (după N. V. Gogol). În 2011 joacă în "O lume pe dos", o piesă de teatru regizată de Iarina Demian în care Tudor are rol principal.

În 2004, Tudor a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor ” în rolul său din „A douăsprezecea noapte ”.

Film[modificare | modificare sursă]

A jucat în filme precum Milionari de Weekend (2003), regia Cătălin Saizescu, și în unul dintre episoadele serialulul european Comisarul Rex (2001, Austria). [3]. În 1999 a jucat în producția austriacă Nordrand rolul tânărului emigrant Valentin, Tudor Chirilă fiind o alegere extraordinară a talentatei regizoare Barbara Albert, alături de Nina Proll, Edita Malovcic, Michael Tanczos, Georg Friedrich, Astrit Alihajdaraj și Martina Stojan. Tudor Chirilă a jucat, în anul 2006, în rolul lui Sandu ≈ Alexandru Pârvulescu , în filmul Legături bolnăvicioase[4], alături de Ioana Barbu (Alex ≈ Alexandra Dragnea), Maria Popistașu (Kiki ≈ Cristina Pârvulescu), Mircea Diaconu (Domnul Dragnea), Tora Vasilescu (Doamna Pârvulescu), Valentin Popescu (Domnul Pârvulescu), Mihaela Rădulescu (Doamna Negulescu), Puya (Șoferul de taxi) și alții.

Filmografie

Televiziune[modificare | modificare sursă]

Tudor Chirilă a fost ales ca jurat la show-ul Vocea României în locul lui Horia Brenciu, care a plecat la show-ul X Factor (România).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Vama fură Vama Veche, 6 septembrie 2006, Adevărul, accesat la 15 ianuarie 2014
  2. ^ Musiu Șarlă
  3. ^ MTV România - Tudor Chirilă - accesat 15.10.08
  4. ^ Filmul Legături bolnăvicioase a fost regizat de Tudor Giurgiu.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri