Transportul public naval din Timișoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un vaporetto apropiindu-se de stația Dacia. Sensul de deplasare este în aval.
Linia V1Linia V1
uKBHFa leer
Mihai Viteazul(Cartier Dorobanți) Amonte
uHST leer
Dacia(Piața Badea Cârțan)
uHST leer
Corneliu Coposu(Prefectură)
uHST leer
Vasile Pârvan(Michelangelo)
uHST leer
Catedrala Mitropolitană
uHST leer
Sfânta Maria
uHST leer
Ștefan cel Mare(Bulevardul Dragalina)
uHST leer
Constantin Brâncoveanu(Golf)
uKBHFe leer
Ardealul(Podul Modoș) Aval

Transportul regulat cu hidrobuze (denumite colocvial vaporetto sau vaporașe) este cel mai nou subsistem de transport public în Timișoara asigurat de Societatea de Transport Public Timișoara și se desfășoară pe o distanță de aproximativ 7 kilometri din Canalul Bega. Cursa inaugurală a avut loc în dimineața zilei de 4 octombrie 2018.[1]

Linia V1[modificare | modificare sursă]

Există deocamdată un singur traseu (Linia V1), având nouă stații de-a lungul Begăi, de la Podul Modoș (cartier Freidorf) până la Podul Mihai Viteazul (cartier Dorobanți). Stațiile sunt prevăzute cu spațiu de așteptare acoperit, cu platformă superioară și ponton.

Traseul este deservit, la nivel de toamnă a anului 2018, de 2-3 ambarcațiuni. În amonte, semitura durează aproximativ 64 de minute, iar în aval, 50[2][3]. Capacitatea unei nave este de 50 de pasageri[1], iar personalul navigant al navei este alcătuit din minim doi marinari.

Program[modificare | modificare sursă]

Hidrobuzele circulă în regim de transport public de luni până vineri, iar sâmbăta și duminica circulă în regim de promenadă[1], cu îmbarcarea și debarcarea de la stația Catedrala Mitropolitană.

Orele de funcționare actualizate pot fi găsite la următoarele adrese: sens aval și sens amonte.

În 2018, hidrobuzele au circulat până în data de 8 decembrie, când au fost retrase în depou pentru iernare, urmând ca sezonul de navigație să reînceapă în primăvara lui 2019[4].

Stații[modificare | modificare sursă]

Stațiile sunt acoperite, având câte patru bănci, o platformă de așteptare descoperită legată printr-o pasarelă metalică la ponton. Fiecare stație prezintă de asemenea o cabină care poate fi folosită pentru scopuri diverse.

Alături de fiecare stație există un rastel pentru bicicletele Societății de Transport Public Timișoara.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Timișoara a devenit primul oraș din România cu transport public în comun pe apă - Administratie.ro”. Administratie.ro. . Accesat în . 
  2. ^ „Grafic vaporetto sens aval” (PDF). 
  3. ^ „Grafic vaporetto sens amonte” (PDF). 
  4. ^ Deaconescu, Roxana. „Vaporașele STPT se duc la iernat. Peste 100.000 de oameni au navigat în 2018 pe Bega”. Timiș Online. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]