The Crown (serial)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Crown
Gendramă istorică
Creator(i)Peter Morgan
Regizor(i)Stephen Daldry[*][1]
Philip Martin[*][[Philip Martin (British television director and screenwriter)|​]][1]
Julian Jarrold[*][[Julian Jarrold (regizor de film britanic)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Actori
Compozitor temă muzicalăHans Zimmer
Țară de origine
  • Regatul Unit[2]
  • Statele Unite[3]
Limbă(i)engleză
Nr. de sezoane6
Nr. de episoade54 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)
Producător(i)Andrew Eaton
LocRegatul Unit
Perioadă de difuzare39–61 minute
Companie(i) de producție
Difuzare
Canal originalNetflix
Format imagine4K (Ultra HD)[4]
Difuzare originală  (2016-11-04)
Cronologie

The Crown este un serial de televiziune despre domnia reginei Elisabeta a II-a creat și scris în principal de Peter Morgan și produs de Left Bank Pictures și Sony Pictures Television pentru Netflix. Morgan a dezvoltat serialul pe baza filmului său The Queen (2006) și mai ales pe piesa sa The Audience (2013). Primul sezon acoperă perioada de la căsătoria lui Elizabeth cu Philip, Duce de Edinburgh, în 1947, la ruperea angajamentului dintre sora ei Prințesa Margareta și căpitanul Peter Townsend în 1955. Al doilea sezon acoperă perioada de la criza Canalului de Suez din 1956 până la pensionarea primului-ministru Harold Macmillan în 1963 și nașterea prințului Edward în 1964. Al treilea sezon cuprinde perioada 1964-1977, include cele două perioade ale lui Harold Wilson ca prim-ministru și o prezintă pe Camilla Shand. Al patrulea sezon se întinde din 1979 până la începutul anilor 1990 și include mandatul lui Margaret Thatcher ca prim-ministru și căsătoria dintre Prințul Charles și Lady Diana Spencer. Al cincilea sezon se întinde între anii 1991 și 1997 și acoperă mandatul de prim-ministru al lui John Major precum și ruptura relației dintre Charles și Diana. Sezonul șase prezintă domnia reginei la cumpăna secolelor al XX-lea și al XXI-lea, urmările decesului prințesei Diana și începutul relației dintre William și Kate Middleton.

La fiecare două sezoane se aleg actori noi. Claire Foy o portretizează pe regină în primele două sezoane, alături de Matt Smith în rolul prințului Philip și Vanessa Kirby în rolul prințesei Margareta. Pentru sezoanele trei și patru, Olivia Colman preia rolul de regină, Tobias Menzies rolul prințului Philip și Helena Bonham Carter în rolul prințesei Margareta. În distribuția din sezonul 3 se adaugă și Josh O'Connor în rolul prințului Charles. În al patrulea sezon, printre noii membri ai distribuției se numără Emma Corrin în rolul Lady Diana Spencer/Prințesa Diana și Gillian Anderson ca Margaret Thatcher. Imelda Staunton, Jonathan Pryce și Lesley Manville îi succedează pe Colman, Menzies și Bonham Carter, în ultimele două sezoane, în timp ce Elizabeth Debicki și Dominic West joacă rolurile prințesei Diana și, respectiv, al prințului Charles. Filmările au avut loc la studiourile Elstree din Borehamwood, Hertfordshire, cu locuri de filmare în Marea Britanie și la nivel internațional. Primul sezon a fost lansat de Netflix la 4 noiembrie 2016, al doilea la 8 decembrie 2017, al treilea la 17 noiembrie 2019 și al patrulea la 15 noiembrie 2020. Al cincilea sezon a fost distribuit pe platformă la 9 noiembrie 2022. Sezonul șase a fost împărțit în două volume, primele patru episoade fiind lansate pe 16 noiembrie 2023, iar celelalte șase pe 14 decembrie 2023. În 2020, bugetul de producție estimat al The Crown a fost raportat ca fiind de 260 de milioane de dolari, făcându-l unul dintre cele mai scumpe seriale de televiziune din istorie. [5]

The Crown a primit aprecieri din partea criticilor pentru actorie, regie, scenariu, cinematografie și producție, deși inexactitățile sale istorice au primit unele critici, în special în cel de-al patrulea sezon. Cu toate acestea, a primit distincții la Screen Actors Guild Awards, a câștigat cea mai bună actriță pentru Foy în rolul principal și cel mai bun actor pentru John Lithgow în rolul lui Winston Churchill și a obținut în total treizeci și nouă de nominalizări pentru primele sale trei sezoane la Primetime Emmy Premii, inclusiv trei pentru Seriale dramatice remarcabile.[6] De asemenea, serialul a câștigat de două ori premiul Globul de Aur pentru cel mai bun serial de televiziune - dramă, la edițiile 74 și 78, cu victorii de asemenea pentru Foy, Colman, Corrin, O'Connor și Anderson.[7]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ „Netflix plans original UK drama about the Queen”. BBC News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Brown, Mick (). „The Crown: Claire Foy and Matt Smith on the making of the £100m Netflix series”. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „The Crown”. Real or Fake 4K. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ https://www.theguardian.com/profile/jack-seale (), From The Crown to Game of Thrones: what’s the most expensive TV show ever? (în engleză), the Guardian 
  6. ^ „The Crown”. Television Academy. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Crown, The”. www.goldenglobes.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ a b c d e f Singh, Anita (). „£100m Netflix Series Recreates Royal Wedding”. The Daily Telegraph. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Trailers for Netflix series 'The Crown,' and 'The Get Down'. Geeks of Doom. . Accesat în . 
  10. ^ Lloyd, Kenji (). „The Crown trailer: First look at Peter Morgan's Netflix drama”. Final Reel. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Thorpe, Vanessa (). „Why Britain's psyche is gripped by a different kind of royal fever”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ a b „The Crown Season Two: Representation vs Reality”. Netflix. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Lee, Sarah (). „Filming The Crown: on the set of the lavish Netflix series – in pictures”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Sandwell, Ian (). „Downton Abbey's Matthew Goode is joining the cast of Netflix's The Crown”. Digital Spy. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Otterson, Joe (). 'The Crown' Officially Casts Helena Bonham Carter, Adds Jason Watkins for Season 3”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]