Tătărăi, Prahova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tătărăi
—  sat  —
Tătărăi se află în România
Tătărăi
Tătărăi
Tătărăi (România)
Localizarea satului pe harta României
Tătărăi se află în Județul Prahova
Tătărăi
Tătărăi
Tătărăi (Județul Prahova)
Localizarea satului pe harta județului Prahova
Coordonate: 44°44′14″N 25°55′47″E ({{PAGENAME}}) / 44.73722°N 25.92972°E

Țară România
Județ Prahova
ComunăPoienarii Burchii


Altitudine125 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total523 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal107438

Prezență online

Tătărăi este un sat în comuna Poienarii Burchii din județul Prahova, Muntenia, România. Este mărginită la nord de râul Ialomița.

Cuprinde o pădure, fiind împrejmuită de câteva bălți. Pe teritoriul acestui sat se găsește un sanatoriu specializat în îngrijirea bolnavilor cu probleme psihice și diferite incapacități. Acesta este situat pe teritoriul fostului boier Tătaru, de la numele acestuia tragându-se și denumirea satului.[necesită citare]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Tătărăi era reședința unei comune formată din el, satul Ologeni și Poenari, aflate în plasa Ialomița din județul Dâmbovița. Comuna avea în total 1029 de locuitori; o școală, 2 biserici ortodoxe, o moară de apă și o pivă.[1] În perioada interbelică, comuna Tătărăi s-a regăsit în plasa Bilciurești a județului Dâmbovița,[2] iar în 1950, când județele s-au desființat, ea a fost arondată raionului Răcari din regiunea București. În 1968, județele au fost reînființate, iar comuna Tărărăi a fost desființată, fiind inclusă în comuna Poenarii Burchii, din județul Prahova.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Tătărăi, com. rur., jud. Dîmbovița” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 559. 
  2. ^ Gusti, Dimitrie. „Județul Dâmbovița în Enciclopedia României din 1938, vol. II”. Accesat în .