Sequoioideae

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sequoia)
Salt la: Navigare, căutare
SequoioideaeAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Sequoia National Park, California (2011).jpg
Sequoiadendron giganteum
Clasificare științifică
Încrengătură: Spermatophyta
Clasă: Pinopsida
Ordin: Pinales
Familie: Cupressaceae
Gen: Sequoioideae

Sequoia sau „Arborele Mamut” este un conifer din familia Cupressaceae care are genurile Sequoiadendron, Metasequoia și Sequoia. Ei sunt arbori uriași care pot atinge vârsta de 5000 de ani[1], ce pot avea o înălțime de peste 100 m, un diametru al trunchiului de 13 m, o greutate de 2400 tone, fiind situați la liziera pădurilor din munții Sierra Nevada din SUA.

Arborii giganți de sequoia sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ în prezent. Numele „sequoia” este dat în cinstea conducătorului indienilor cherokee Sequoyah (1776–1842), cel care a inventat un alfabet unic, învățând-și poporul să citească și să scrie. Una din primele cărți în limba cherokee a fost Biblia (1825).

Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia sempervirens), cunoscut și sub numele de Redwood, folosit des ca și conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron giganteum), considerat cel mai mare copac în ceea ce privește volumul total, fiind ocrotit prin lege și Dawn Redwood (Metasequoia glyptostroboides), cunoscut doar ca fosil până în 1941 când a fost descoperit in China.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

(Sequoia sempervirens):

(Sequoiadendron giganteum):

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Sequoioideae