Proedromys bedfordi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Proedromys bedfordi
Stare de conservare

Vulnerabil  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Rodentia
Familie: Cricetidae
Subfamilie: Arvicolinae
Gen: Proedromys
Specie: Proedromys bedfordi
Nume binomial
Proedromys bedfordi
Thomas, 1911[2]

Proedromys bedfordi este o specie de rozătoare din familia Cricetidae. Există doar trei zone cunoscute în care se găsește și toate sunt în China, ceea ce înseamnă că este endemică în China; printre aceste zone se numără Rezervația Naturală Națională Jiuzhaigou. Este o specie rară iar Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat starea sa de conservare ca fiind „vulnerabilă”.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Specia Proedromys bedfordi are o lungime a corpului (inclusiv capul) de 75–100 mm și o lungime a cozii de 14–15 mm. Blana de pe partea dorsală este mată, lungă și de culoare maro, iar blana de pe partea ventrală este albă-cenușie. Membrele au o nuanță de alb mat, iar coada are multe fire de păr și are două culori; este maro deasupra și albă mată dedesubt. Craniul este robust, incisivii sunt largi, recurbați și au șanțuri pe suprafețele lor exterioare, iar molarii nu au nicio rădăcină și continuă să crească de-a lungul vieții animalului.[3]

Răspândire și habitat[modificare | modificare sursă]

Specia Proedromys bedfordi este una rară și este găsită doar în China, fiind cunoscută doar din trei zone din această țară; două dintre acestea sunt în sudul Provinciei Gansu și nordul Provinciei Sichuan iar a treia este Rezervația Naturală Națională Jiuzhaigou – aici a fost descoperită în anul 2003. Trăiește în păduri montane și a fost găsită la altitudini de 2.440 și 2.550 de metri. A fost identificată în rămășițe fosile care provin din epoca pleistocenului și pare să fi fost mai abundentă decât este acum.

Stare de conservare[modificare | modificare sursă]

Populația speciei Proedromys bedfordi este în scădere. Este amenințată de distrugerea habitatului său, care este provocată de tăierea copacilor și de extinderea agriculturii. Este găsită doar în trei zone și singura arie protejată în care se știe că viețuiește este Rezervația Naturală Națională Jiuzhaigou. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat starea sa de conservare ca fiind „vulnerabilă”.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Johnston, C. & Smith, A.T. Proedromys bedfordi. Lista roșie a speciilor periclitate IUCN. Versiunea 3.1. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. .  Downloaded on 10 November 2020.
  2. ^ Musser, G.G.; Carleton, M.D. (). „Superfamily Muroidea”. În Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. pp. 894–1531. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  3. ^ Smith, Andrew T.; Xie, Yan; Hoffmann, Robert S.; Lunde, Darrin; MacKinnon, John; Wilson, Don E.; Wozencraft, W. Chris (). A Guide to the Mammals of China. Princeton University Press. p. 238. ISBN 978-1-4008-3411-2. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Musser, G. G. and M. D. Carleton. 2005. Superfamily Muroidea. pp. 894–1531 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.