Petru Iuga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Petru Iuga (n. 1974 în Maramures) este un contrabasist român. Din 2004 este profesor la Universitatea de Muzică și Artă din Graz, Austria.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Petru Iuga a început să învețe vioara la vârsta de 10 ani, trecând doi ani mai târziu la contrabas. La Cluj a urmat liceul de muzică, continuând apoi studiul la Liceul de artă „George Enescu” din București. S-a perfecționat mai târziu la Academia internațională de muzică din Gstaad și la Școala superioară de muzică și teatru din Berna, ambele din Elveția. A fost bursier la Conservatoire de Musique et de Danse din Paris, pe care l-a absolvit în 2002 cu distincție.

Din 2003 a predat la Hochschule der Künste din Berna, iar în anul 2004 Iuga devine profesor de contrabas la Staatlichen Hochschule für Musik Trossingen.

În perioada 2001 - 2005 Iuga a făcut parte din Ensemble Orchestral de Paris. Din septembrie 2005 este contrabasist solo la Münchener Kammerorchester.

Premii și dinstincții[modificare | modificare sursă]

Iuga a câștigat premiul I la concursul internațional de contrabas din Markneukirchen în anul 1999 și premiul I la concursul internațional din Capbreton, Franța în anul 2000.

Discografie[modificare | modificare sursă]

  • Franz Schubert, Cvintetul „Die Forelle”, Robert Schumann, Cvintet pentru pian; Carmina Quartett, Petru Iuga - contrabas, Kyoko Tabe - pian, Solo Muzica

Legături externe[modificare | modificare sursă]