Paulovnia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Paulownia)
Salt la: Navigare, căutare
PaulovniaAjutor:Cum se citește o cutie de taxonomie
Pawlownia tomentosa - pawlonia tree - desc-flowers.jpg
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Asteridae
Ordin: Scrophulariales
Familie: Scrophulariaceae
Gen: Paulownia
Specii

Cuprinde cca. 9 specii

Paulovnia este un gen de 6 – 17 specii (funcție de autoritatea taxonomică) de plante din familia monogenerică Paulowniaceae, înrudită și uneori inclusă în familia Scrophulariaceae. Este nativă în China, Laos și Vietnam și foarte cultivată în alte părți din Asia de Est, mai ales în Japonia și Coreea. Sunt pomi ce își pierd frunzele toamna, cu o înălțime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inimă, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate în perechi opuse pe creangă. Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 cm, cu o corola tubular violetă ce seamănă cu floarea de degețel roșu. Fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici.

Genul, numit inițial pavlovnia dar care acum este scris paulownia, a fost numit in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica țarului Pavel I al Rusiei. Din acelasi motiv mai este numit și ”arborele prințesei”.

Paulownia fortunei este un arbore cu o creștere foarte rapidă, fiind cultivat comercial pentru producția de cherestea de esență tare. P. fortunei și hibrizii săi au stat la baza îmbunătățirilor genetice începând cu 1988 de către Toad Gully Growers, un specialist în cultivarea paulovnia în Australia care furnizează puieți în toată lumea. P. fortunei în general prezintă o mai bună creștere decât alte specii de paulovnia având și o mai mare adaptabilitate la o gamă mare de tipuri de soluri și de climă.

Utilizari[modificare | modificare sursă]

Este popular in China sa natala pentru reimpaduriri,plantarea pe marginea drumului si ca arbore ornamental. Unele carti scriu ca va creste bine pe o mare varietate de tipuri de sol, mai ales cele sarace, si necesita multa lumina si nu ii plac apele freatice ridicate. Cheresteaua de paulovnia este un lemn pal albicios cu fibra dreapta, dar poate fi si gri argintiu, brun deschis sau rosiatic. Caracteristicile sale de rezistenta la putrezire și un punct de aprindere foarte mare asigură popularitatea acestui lemn pe piața mondială. Paulovnia cultivata in plantatii are în general, inelele de crestere distanțate larg si, prin urmare, este mult mai puțin valoroasa. Lemnul este folosit in China, Koreea si Japonia pentru a face placile sonore la instrumentele muzicale cu corzi, cum ar fi guqin, Pipa, Koto si kayagum.

Testele facute de CSIRO în Australia a arătat că lemnul de paulovnia este foarte atractiv pentru insectele ce gauresc lemnul. Speciile de paulovnia sunt, de asemenea, utilizate ca plante alimentare de larvele unor specii de lepidoptere, inclusiv Endoclita excrescens.

Lemnul de paulovnia este foarte usor, cu granulatie fina, moale, rezistent la incovoiere si este folosit pentru lăzi, cutii, și saboți (geta). Conținutul său scăzut de silice reduce tocirea lamelor, făcându-l lemnul preferat pentru cutiile in care se pastreaza instrumentele japoneze cu margini ascutite. Lemnul este ars pentru a face carbune pentru desenarea de schițe și pulbere pentru focurile de artificii, din coaja se poate face o vopsea, iar frunzele sunt folosite în preparatele vermicide. De lemn sau gri-argintiu este tăiat un furnir din care se fac carti speciale de vizita.

Aceste proprietăți de granulatie fina, moliciune si, de asemenea, rezistenta la incovoiere, face acest lemn de paulovnia extrem de potrivit pentru a face planșele de lemn pentru surfing. Tom Wegener din Noosa, Australia, fratele sau Jon din Hermosa Beach, California si, mai recent, “Empress Surfboards” sunt printre dezvoltatorii ce au initiat folosirea acestuia. Spre deosebire de cele realizate din lemn de balsa, placi de surf din lemn de paulovnia nu trebuie să fie slefuite.

Mai recent, este utilizat ca material principal pentru chitarele electrice low-cost și ca bază pentru schiuri turistice ușoare. Acesta este adesea folosit în chitare ca material de baza, apoi se lamineaza cu un lemn mai durabil, cum ar fi Dean ML XM care este format din paulovnia ca material de baza, dar care este apoi acoperit cu lemn de mahon.

paulovnia creste extrem de repede; pana la 6 m pe an atunci cand este tanar. Unele specii de paulovnia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea în mai puțin de cinci ani. Odată ce copacii sunt recoltati, se regenereaza din rădăcinile existente, ceea ce le obține numele de “copaci Phoenix.” Paulovnia are capacitatea de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic și chiar deteriorate.

Recent, paulovnia a primit o mare atentie pentru proprietatile sale benefice pentru mediu și a fost prezentat ca o posibila solutie la problema defrișărilor la nivel mondial, problema ce se află în centrul dezbaterii privind schimbările climatice. Acesta este folosit ca un copac de reîmpădurire în mai multe țări, printre care Australia, Germania, China, SUA și Panama. Proiecte de reîmpădurire, utilizând specii de paulovnia sunt conduse de organizații, cum ar fi EcoTech Timber, Inc, ECO2 Forests Inc, Robinia Invest, Eco Sustainable Systems, Silva Tree and Kiri Park Projects impulsionate de creșterea rapidă a paulovnia și beneficiile suplimentare asupra mediului.

De asemenea, speciile de paulovnia s-a dovedit ca permite creșterea producției de alimente atunci când sunt utilizate pentru culturi diferite in proximitatea și pentru a preveni eroziunea solului. Un proiect de reîmpădurire mare din China a crescut producția de alimente în Râul Galben și câmpiile inundabile Yangtze și a stopat eroziunea pe aproximativ 3.15 milioane ha de teren.

Ca o cultură forestiera paulovnia isi indeplineste calitatile, funcționează bine doar în soluri foarte bine drenate, cu ploi de vară sau acolo unde exista disponibila apa pentru irigații. Prin numeroase incercari si dezvoltari realizate in domeniul paulovnia din Australia, Joe Virtanen de la Australian Paulownia Trees and Plantations si James Lawrence de laf Toad Gully Growers, au aratat ca este mult de facut pentru a obtine o plantatie de succes; in principal prin selectia celor mai performante genetic exemplare si prin imbunatatirea conditiilor de crestere, cum ar fi cultivarea pentru a creste drenajul si a adauga ingrasaminte si irigarea.

Specii[modificare | modificare sursă]

Cuprinde circa 20 - 23 specii (în funcție de autor), între care:

 • Paulownia australis
 • Paulownia catalpifolia
 • Paulownia coreana
 • Paulownia duclouxii
 • Paulownia elongata
 • Paulownia fargesii
 • Paulownia fortunei
 • Paulownia glabrata
 • Paulownia grandifolia
 • Paulownia imperialis
 • Paulownia kawakamii
 • Paulownia lilacina
 • Paulownia longifolia
 • Paulownia meridionalis
 • Paulownia mikado
 • Paulownia recurva
 • Paulownia rehderiana
 • Paulownia shensiensis
 • Paulownia silvestrii
 • Paulownia taiwaniana
 • Paulownia thyrsoidea
 • Paulownia tomentosa
 • Paulownia viscosa

Legături externe[modificare | modificare sursă]