Osul trapez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Osul trapez este un os carpian de mici dimensiuni, situat la încheietura mâinii. El formează marginea radială a tunelului carpian.

Acesta este distins prin prezența unui șanț adânc pe partea sa anterioară. Este situat la extremitatea radială a celui de-al doilea rând de oase carpiene, între scafoid și primul os metacarpian, fiind omolog cu primul carpian distal de la reptile și amfibieni.

Etimologia derivă de la cuvântul grec trapezion, ce înseamnă „o masă mică”, de la trapeza ce înseamnă „masă”, provenind de la te-tra (patru) și pod (picior).

Suprafețe[modificare | modificare sursă]

Suprafața superioară este îndreptată înspre sus și mijloc, în partea de mijloc fiind fină, articulându-se cu osul scafoid; pe laterală este aspră și se atinge cu suprafața laterală.

Suprafața interioară este ovală, concavă dintr-o parte în alta, convexă dinaintea spatelui, formând o suprafață în formă de șa pentru articularea cu primul os metacarpian. Această articulație este parțial responsabilă pentru mișcarea opozabilă a degetului mare.

Suprafața dorsală este fină.

Suprafața palmară este îngustă și aspră. În partea sa superioară se găsește un șanț adânc, care se îndreaptă pe mijloc înspre partea inferioară; el transmite tendonul mușchiului Flexi carpi radialis, fiind delimitată spre laterală de o creastă oblică.

Suprafața laterală este largă și aspră, pentru atașarea ligamentelor.

Suprafața medială prezintă două fețe; cea superioară, concavă și largă, se articulează cu osul trapezoid; cea inferioară, mică și ovală, se articulează cu baza celui de-al doilea os metacarpian.

Tuberculul osului trapez[modificare | modificare sursă]

Tuberculul osului trapez este un tubercul anatomic, unde se atașează mușchiul abductor pollicis brevis.

Referințe[modificare | modificare sursă]