Montie Rissell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Montie Rissell
Date personale
Nume la naștereMontie Ralph Rissell
Născut1959 (64–65 de ani)
Wellington, Kansas, U.S.
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiecriminal în serie[*]
violator in serie[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alias(uri)Monte
Condamnat pentrucrimă[1]  Modificați la Wikidata
Pedeapsăînchisoare pe viață[*][1]  Modificați la Wikidata
Locul detențieiAugusta Correctional Center[*][[Augusta Correctional Center (building in Virginia, United States)|​]]
Pocahontas State Correctional Center[*][[Pocahontas State Correctional Center (medium-security prison west of Pocahontas, Virginia)|​]]  Modificați la Wikidata

Montie Ralph Rissell (născut în 1959), [2] cunoscut și sub numele de Monte, [3] este un criminal și violator american în serie care a violat și ucis cinci femei între 1976 și 1977 în Alexandria, Virginia, unde locuia.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Rissell și-a trăit primii șapte ani din viață în orașul natal din Wellington, Kansas . Rissell a locuit cu mama sa, care s-a căsătorit și a divorțat de două ori până când Rissell a ajuns la vârsta de 12 ani. Tatăl biologic al lui Rissell a părăsit casa când Rissell avea șapte ani. Rissell avea doi frați mai mari: un frate, Harold și o soră. [4]

La vârsta 14 ani, Rissell a comis primul viol. [4] El a fost acuzat de o serie de crime mici și a fost instituționalizat în 1973. La scurt timp după eliberarea sa din 1975, el a fost arestat pentru tentativă de tâlhărie după ce a încercat să jefuiască o femeie cu un cuțit într-un lift de lângă casa sa. [5] El a primit o pedeapsă cu suspendare de cinci ani și a renunțat la liceul TC Williams la 17 ani. [6]

Crime[modificare | modificare sursă]

Se pare că Rissell a fost supărat pe fosta sa iubită după ce a văzut-o cu un alt bărbat. La 4 august 1976, Rissell a văzut-o pe Aura Marina Gabor, în vârstă de 26 de ani, o lucrătoare sexuală care trăia în același complex de apartamente ca Rissell, pe blocul 400 din strada Armourilor de Nord din Alexandria. Rissell a susținut că s-a înfuriat după ce i-a „permis” să facă sex cu ea și a făcut să pară că îi place, așa că a înecat-o într-o râpă din apropiere.

Cea de-a doua crimă a avut loc în martie 1977, când Rissell a violat-o și a înjunghiat-o pe stagiarul managerului McDonald, în vârstă de 22 de ani, Ursula Miltenberger, în apropierea apartamentelor Hamlet. Trupul ei a fost găsit pe 6 martie într-un lemn Fairfax. [7]

O perioadă nespecificată mai târziu, Rissell a încercat să ucidă o femeie necunoscută; cu toate acestea, victima ar fi fost eliberată după ce i-a spus că tatăl ei are cancer, de care a suferit și fratele lui Rissell.

A treia victimă ucisă a fost Gladys Ross Bradley, în vârstă de 27 de ani, un funcționar al oficiului poștal și rezident în apartamentele Hamlet. Cândva în aprilie 1977, Rissell a așteptat în afara casei cu un cuțit pentru friptură din bucătăria mamei sale. El a violat-o de două ori, apoi a târât-o către un pârâu din apropiere, unde a înecat-o. [8] Trupul ei a fost găsit la 29 aprilie 1977. [9]

A patra crimă a fost Aletha Byrd, în vârstă de 34 de ani, consilier personal la magazinul Woodward & Lothrop din Tysons Corner Center . [9] Aletha lipsea din casa ei din 10 aprilie 1977. [10] A fost găsită moartă cu mai multe plăgi înjunghiate pe 17 mai, într-o zonă împădurită.

A cincea și ultima victimă a fost Jeanette McClelland, în vârstă de 24 de ani, o corectoare de design grafic la Bru-El Graphics și, de asemenea, rezidentă în Hamlet Apartments. [9] Ea a fost găsită violată și înjunghiată de 100 de ori într-un colț de lângă Shirley Highway pe 5 mai 1977. Pe 18 mai, poliția (care îl avea pe Rissell sub supraveghere din cauza faptului că era suspect) a percheziționat mașina lui Rissell și a găsit portofelul, cheile și pieptenele lui Byrd. [5] [11] Ulterior, poliția a confirmat că amprentele lui Rissell au fost găsite pe mașina lui Miltenberger. Rissell a mărturisit că a ucis toate cele cinci femei.

Rissell a fost acuzat de răpirea, violarea și uciderea celor cinci femei. Cu toate acestea, pentru că a pledat vinovat pentru acuzațiile de omor, acuzațiile de răpire și viol au fost abandonate. Rissell a fost condamnat la cinci sentințe consecutive pe viață [5] la 11 octombrie 1977. Avea 18 ani la momentul condamnării sale.

Închisoare[modificare | modificare sursă]

În timp ce era în închisoare, Rissell a scris un manuscris scris de mână de 461 de pagini, în care era detaliat crimele. [12]

Rissell a devenit eligibil pentru eliberare condiționată în 1995, fapt puternic protestat de membrii familiei victimelor și de comunitate. [8] De atunci, Rissell a primit o audiere anuală a eliberării condiționate în fiecare noiembrie; i s-a refuzat de fiecare dată. [2]

Rissell a fost anterior incarcerat la Augusta Correctional Center și în prezent este încarcerat la Pocahontas State Correctional Center din Virginia. [13]

Cultura populară[modificare | modificare sursă]

Rissell a fost prezentat în sezonul 1, episodul 4 din drama Netflix din 2017, Mindhunter ; actorul Sam Strike l-a interpretat. [14]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Lista criminalilor în serie din Statele Unite

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.washingtonpost.com/archive/local/1977/10/12/rissell-gets-4-life-terms-in-murders/122353cc-3379-49b4-89ed-3485858e8d7d/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b „Parole Decisions August, 2012 with Reasons” (PDF). vpb.virginia.gov. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ Newton, Michael (). The Encyclopedia of Serial Killers. New York: Infobase Publishing. ISBN 978-0-8160-6987-3. 
  4. ^ a b Seaberry, Jane; Camp, Patricia (). „Murder Case Suspect Had History of Disturbed Behavior”. The Washington Post. Washington DC: Nash Holdings LLC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b c Seaberry, Jane (). „Rissell Gets 4 Life Terms In Murders”. The Washington Post. Washington DC: Nash Holdings LLC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Tallerico, Brian (). „The Real FBI Agents and Serial Killers Who Inspired Netflix's Mindhunter”. Vulture.com. New York City: New York Media. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Seaberry, Jane (). „Rissell Admist Murders”. 
  8. ^ a b Saulny, Susan (). „FOR FAMILIES, PAROLE BID KEEPS CRIMES ALIVE”. The Washington Post. Washington DC: Nash Holdings LLC. 
  9. ^ a b c Meyers, Robert; Locke, Maggie (). „Police Seek Links In Lives of Women Found Murdered”. The Washington Post. Washington DC: Nash Holdings LLC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Epstein, Daniel (). „Police identify body of former area woman”. The Free Lance-Star. Fredericksburg, Virginia: BH Media. Accesat în . 
  11. ^ Rossmo, D. Kim (). Geographic Profiling. Boca Raton, Florida: CRC Press. pp. 180–. ISBN 978-1-4200-4878-0. 
  12. ^ Seaberry, Jane (). „Rissell Writes a Book Describing His Murders”. The Washington Post. Washington DC: Nash Holdings LLC. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Kappatos, Nicole (). „Virginia serial killer once imprisoned in Richmond is focus of 'Mind Hunter' episode on Netflix”. Richmond Times-Dispatch. Richmond, Virginia: Berkshire Hathaway. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Reiher, Andrea (). „Mindhunter: the Traumatizing Backstory You Need to Hear About This Killer”. PopSugar. San Francisco, California: PopSugar Inc. Arhivat din original la . Accesat în .