Malcolm McDowell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Malcolm McDowell
Date personale
Nume la naștereMalcolm Taylor Modificați la Wikidata
Născut (80 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Horsforth⁠(d), Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
PărințiCharles Taylor[*][[Charles Taylor (10 Nov 1911 -)|​]][5]
Edna McDowell[*][[Edna McDowell (13 Oct 1912 -)|​]][5] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargot Bennett[*][[Margot Bennett (actriță americană)|​]] ()
Mary Steenburgen[*][[Mary Steenburgen (American actress, singer and songwriter)|​]] () Modificați la Wikidata
Număr de copii5 Modificați la Wikidata
CopiiCharlie McDowell[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de televiziune[*]
actor
actor de voce[*]
actor de film
actor de personaj
scenarist
actor de teatru[*]
producător de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materLondon Academy of Music and Dramatic Art[*]
Alte premii
Premiul Saturn
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]
Gran Premio Honorífico[*][[Gran Premio Honorífico (Catalonian lifetime achievement film award)|​]] (2009) Modificați la Wikidata
Prezență online
Malcolm McDowell în 2015

Malcolm McDowell (născut Malcolm John Taylor; 13 iunie 1943, Horsforth, Regatul Unit) este un actor britanic. Cariera lui McDowell durează de cinci decenii și include roluri notabile cum ar fi cele din: Dacă..., Portocala mecanică, Norocosul, Caligula, Star Trek: Generații, Eroii, Metalocalypse și cel din remake- ul horrorului Haalloween din 2007.

Biografie[modificare | modificare sursă]

McDowell s-a născut în Horsforth, Leeds, fiul Ednei (născuta McDowell), o angajată a unui hotel și al lui Charles Taylor, proprietarul unui "pub". La șase săptămâni de la nașterea lui McDowell, familia sa s-a stabilit pe Coasta de Est a Yorkshireului deoarece tatăl său făcea parte din Forțele Aeriene Regale.

McDowell a fost căsătorit cu actrița Margot Bennett din 1975 până în 1980. Apoi s-a căsătorit cu Mary Steenburgen pe care a întâlnit-o pentru prima dată în timpul filmărilor de la Time after Time și cu care a avut doi copii: Lily Amanda (născută pe 21 ianuarie 1981) și Charles Malcolm (născut pe 10 iulie 1983), înainte de a divorta în 1990. În 1991, McDowell s-a căsătorit cu Kelly Kuhr, cu care are trei copii: Beckett Taylor McDowell (născută pe 29 ianuarie 2004), Finian Anderson McDowell (născut pe 23 decembrie 2006) și Seamus Hudson McDowell (născut pe 7 ianuarie 2009). McDowell locuiește în Santa Barbara, California. Este unchiul actorului Alexander Sidding, care a apărut în Star Trek: Deep Space Nine, Kingdom of Heaven, Syriana și 24. McDowell și nepotul său au jucat împreună în filmul Doomsday în regia lui Neil Marshall.

Cariera[modificare | modificare sursă]

McDowell și-a început viața profesională ca servitor în "pub"-ul părinților săi și apoi ca vânzător de cafea (slujbă ce servește ca inspirație pentru filmul O Lucky Man !). Pe parcursul șederii sale la Școala Cannock, începe să ia lecții de actorie, pentru ca ulterior să-și asigure o slujbă la "Royal Shakespeare Company". McDowell își face debutul pe ecran cu rolul elevului rebel Mick Travis în If... (1968), în regia britanicului Lindsay Anderson. Au urmat Figures in a Landscape (1970) și The Raging Moon (1971). Prestația sa din If... i-a atras atenția lui Stanley Kubrick, care l-a distribuit în rolul principal din A Clockwork Orange. McDowell a fost foarte apreciat (nominalizat pentru Cel mai Bun Actor de către Criticii New Yorkezi de Film) pentru rolul Alex, liderul unui grup de criminali futuristici.

McDowell a colaborat din nou cu Anderson la O Lucky Man ! (1973), care s-a bazat chiar pe o idee de-a sa, dar și la Britannia Hospital (1982) jucând și în Aces High (1976). McDowell a apărut regulat la producțiile Televiziunii Britanice de la începutul anilor '70 în adaptări ale unor piese clasice de teatru, un exemplu constituindu-l The Collection, în care joacă alături de Laurence Olivier, piesa ce face parte din ciclul Laurence Olivier Presents. A mai jucat și în Voyage of The Damned (1976) și ca eroul lui Dornford Yates, Richard Chandos în She Fell Among Thieves (1977). Și-a făcut debutul la Hollywood în rolul lui H. G. Wells în Time after Time (1979).

McDowell l-a portretizat în 1979 pe nimeni altul decât personajul eponim al controversatului Caligula. Mai târziu a declarat, cu privire la tipul de personaje negative pe care le înfățișează că: "Presupun că sunt cel mai cunoscut pentru astfel de roluri, dar de fapt asta ar fi doar jumătate din cariera mea dacă ar fi să pun la socoteală toate filmele mele." A apărut de asemenea în filmul de acțiune Blue Thunder din 1983 în rolul lui F. E. Cochrane, dar și în remake-ul din 1982 al peliculei Cat People. În 1983 a jucat în Get Crazy ca Reggie Wanker, o parodie la adresa lui Mick Jagger. Tot în 1983, McDowell înfățișează Lupul (Reginald von Lupen) în episodul "Scufița Roșie" al serialului Faerie Tale Theatre (soția sa de la acea vreme, Mary, a interpretat rolul Scufiței Roșii). În 1984 a fost naratorul documentarului The Compleat Beatles.

McDowell este bine cunoscut în seria Star Trek ca fiind "omul care l-a ucis pe Căpitanul Kirk" în filmul Star Trek Generations din 1994, în care a jucat rolul savantului nebun, Dr. Tolian Soran. McDowell a apărut de asemenea și pe câteva jocuri pentru computer, cel mai notabil fiind rolul Amiralului Tolwyn în seria Wing Commander.

În 1995 McDowell a jucat alături de actrița Lori Petty în comedia S. F. de acțiune Tank Girl. Aici l-a înfățisat pe diabolicul Dr. Kessle, directorul Companiei Globale de Apă al cărui scop este de a controla întreaga resursă de apă a Pământului intr-un viitor post-apocaliptic.

McDowell și-a interpretat propriul rol în The Player din regia lui Robert Altman. A făcut încă o dată echipă cu Altman la The Company din 2003, având rolul lui Dl. A, directorul fictiv al "Joffrey Ballet of Chicago". Personajul său a fost bazat pe directorul real Gerald Arpino.

În filmul din 2003, I ' ll Sleep when I ' m Dead interpretează rolul unui om căsătorit care răpește un tânăr traficant de droguri pentru "a-i da o lecție". Mulți consideră prestația sa din acest film ca fiind cea mai reușită a sa de până atunci. În film apare și Clive Owen, ca fratele mai mare al victimei. Filmul a devenit în scurt timp un "cult classic".

În 2006 McDowell l-a portretizat pe mogulul om de radio Jonas Slaughter în Law & Order: Criminal Intent, în 2007 l-a jucat pe bogatul Mr. Linderman pe parcursul primului sezon al seriei Heroes. A jucat în Jerry was a Man care a apărut ca un episod al Masters of Science Fiction la ABC și Sky. A jucat și rolurile lui Terrence McQuewick în Entourage și Julian Hodge în Monk.

În 2007 a apărut ca Dr. Sam Loomis în remake-ul filmului Halloween în regia lui Rob Zombie, ca Desmond LaRochette în The List al lui Robert Whitlow și ca un patriarh irlandez, Edna Doyle în Red Roses and Petrol care a fost lansat în 2008.

Vocea[modificare | modificare sursă]

McDowell și-a împrumutat recent vocea pentru personajul "Dr. Calico" în producția Disney Bolt, iar în prezent lucrează la comedia rock and roll canadiană Suck împreună cu regizorul și actorul Rob Stefaniuk. McDowell și-a împrumutat de asemenea vocea președintelui Statelor Unite, John Henry Eden în Fallout 3.

Alte proiecte recente la care McDowell a colaborat cu vocea sa au fost personajul Metallo din Superman: The Animated Series, Mad Mod în desenul animat Teen Titans, fiind și naratorul unui episod din South Park cunoscut, simplu ca A British Person sau chiar și vocea comandantului Death Star într-un episod din Robot Chicken ce parodiază Star Wars. A apărut totodată regulat în al doilea sezon al seriei animate Metalocalypse difuzate de Adult Swim.

În 2006 și 2007 a contribuit la două albume - tribut Pink Floyd produse de Billy Sherwood: Back against The Wall și Return to The Dark Side of The Moon.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Titlul original Titlul în Română Rol Regizor An
If... Dacă... Mick Travis Lindsay Anderson 1968
Figures in a Landscape Figuri într-un Peisaj Ansell Joseph Losey 1970
The Raging Moon The Raging Moon Bruce Pitchard Bryan Forbes 1971
A Clockwork Orange Portocala mecanică Alexander "Alex" DeLarge Stanley Kubrick 1971
O Lucky Man ! Oh, Norocosule ! Mick Travis Lindsay Anderson 1973
Royal Flash Royal Flash Flashman Richard Lester 1975
Voyage of The Damned Corabia Condamnaților Max Gunter Stuart Rosenberg 1976
Aces High Așii Înălțimilor Maj. John Gresham Jack Gold 1976
Caligula Caligula Caligula Tinto Brass 1979
The Passage Trecătoarea Cpt. Von Berkow J. Lee Thompson 1979
Time after Time Timp după timp H. G. Wells Nicholas Meyer 1979
Look Back in Anger' Privește înapoi cu mânie Jimmy Porter Lindsay Anderson 1980
Britannia Hospital Britannia Hospital Mick Travis Lindsay Anderson 1982
Cat People Oamenii Felină Paul Gallier Paul Schrader 1982
Blue Thunder Fulgerul Albastru Colonelul F. E. Cochrane John Badham 1983
Cross Creek Cross Creek Max Perkins Martin Ritt 1983
Get Crazy Un Plan Nebunesc Reggie Wanker Allan Arkush 1983
The Caller The Caller The Caller Arthur Allan Seidelman 1987

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Malcolm McDowell”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Malcolm McDowell, SNAC, accesat în  
  3. ^ Malcolm McDowell, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ Malcolm McDowell, Discogs, accesat în  
  5. ^ a b Genealogics 

Legături externe[modificare | modificare sursă]