Madona Benois

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Madona Benois
Descriere generală
ArtistLeonardo da Vinci
Datare1478
MaterialeUlei pe lemn, transferat pe pânză
Genartă religioasă[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni49,5 × 33 cm
AmplasareMuzeul Ermitaj, Sankt Petersburg
ColecțieMuzeul Ermitaj  Modificați la Wikidata
Curent artisticRenașterea Italiană  Modificați la Wikidata

Madona Benois este un tablou pictat în 1478 de Leonardo da Vinci, aflat la Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Reprezentarea imaginii Madonei cu Pruncul a fost ilustrată de Leonardo în mai multe desene și picturi, în special în anii '80 ai secolului al XV-lea, pe când se afla la Florența, orașul unde își făcuse ucenicia, dând primele semne ale talentului său. Dintr-o notă semnată chiar de el reiese ca, în 1470, artistul începuse chiar două „Madone”, una dintre ele putând fii Madona Benois, numită astfel după ultimul dintre proprieari, care, deși copleșit de niște oferte fabuloase făcute de colecționari străini, a ales să cedeze lucrarea Muzeului Ermitaj, pentru a evita ca aceasta să părăsească Rusia. Nu sunt clare circumstanțele în care a ajuns pictura în această țară, dar se zvonește că făcuse parte din decorațiunile de scenă ale unei companii de circ.

Tratarea delicată a luminilor și umbrelor, care învăluie conturile și care dă figurilor o senzație de vitalitate fără seamăn, este tipică pentru maestru, aici ajungînd să pună la punct o schemă pe care o va folosi de mai multe ori în lucrările ulterioare. Prin împletirea mâinilor și privirilor între Maria, care are chipul unei copile, și Iisus se stabilește o legătură de o jucăușă complicitate ludică. Floarea cu care Madona îi atrage atenția Pruncului, prin cele patru petale ale sale, sugerează viitoarea Răstignire.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alessandra Fregolent, ed. (). Muzeul Ermitaj - Sankt Petersburg (20.5 × 17.5 cm) (ed. Marile Muzee ale Lumii). Adevărul Holding. p. 24. ISBN 978-606-539-203-8.