Luminița Cazacu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Luminiţa Cazacu)
Luminița Cazacu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (70 de ani) Modificați la Wikidata
Nisa, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizoare de film
scenaristă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Luminița Cazacu (n. , București, România – d. , Nisa, Franța) a fost o regizoare și scenografă română de filme de animație.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Luminița Cazacu s-a născut la data de 14 martie 1940 în orașul București. A absolvit Facultatea de Arte Plastice și Institutul de Arte Frumoase, Secția Muzeologie. A fost angajată apoi la Studioul "Animafilm".

În anul 1971, Luminița Cazacu a obținut premiul Leul de argint la Festivalul de film de la Veneția pentru filmul de debut "Bună dimineața, Poveste", iar în anul 1984, la Tomar (Portugalia), premiul special al juriului la Festivalul internațional de film pentru copii. De asemenea, a obținut și numeroase premii naționale, printre care Premiul UCR pentru film de lungmetraj de animație pentru "Călătoriile lui Pin-Pin".

Luminița Cazacu a făcut parte din diverse jurii și a fost redactor la reviste pentru copii, revista "Mihaela" a lui Nell Cobar fiind una dintre ele. Ultima sa creație, "Daruri", despre tinerii de la Revoluție, nu a fost niciodată difuzată către public. Regizoarea Luminița Cazacu a continuat să realizeze filme de animație și după anul 1990, dar, din cauza condițiilor economice ale animației românești, realizările sale n-au mai ajuns pe ecrane și la spectatori.

În ultima perioadă, Luminița Cazacu a realizat cărți de colorat, a pictat și a fost membră în diverse jurii (printre care juriul Uniunii Cineaștilor pentru documentar și animație).

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Regizoare[modificare | modificare sursă]

Scenaristă[modificare | modificare sursă]

Graficiană[modificare | modificare sursă]

Scenografă[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]