Luca Curatoli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luca Curatoli
Informații personale
Născut(ă) (29 de ani)
Napoli, Italia
ȚarăItalia Italia
Armăsabie
Mânăstângaci
Antrenor naționalGiovanni Sirovich
ClubFiamme Oro / Circolo Posillipo
Antrenor principalLeonardo Caserta
Clasamentul FIEcurent

Luca Curatoli (n. , Napoli, Italia) este un scrimer italian specializat pe sabie, laureat cu aur pe echipe la Campionatul Mondial de Scrimă din 2015 și cu argint pe echipe la Campionatul European din același an.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Curatoli este fratele vitreg al campionului mondial de sabie din 1995, Raffaello Caserta, și al lui Leonardo Caserta, antrenorul său la clubul Circolo Posillipo.[1] A cucerit medalia de aur la Campionatul European pentru juniori din 2014 de la Ierusalim și o dublă medalie de aur la Campionatul Mondial pentru juniori din același an de la Plovdiv.[2]

În sezonul 2014-2015 a cucerit prima sa medalie la o etapă de Cupa Mondială cu un bronz la Varșovia. S-a alăturat lotului de seniori al Italiei, cu care a fost laureat cu argint la Campionatul European din 2015.[3] La Campionatul Mondial din 2015, prima sa participare la o competiție de aceasta anvergură, a reușit cel mai bun rezultat italian la sabie masculin: a ajuns în tabloul de 16, unde a fost învins de campionul olimpic Áron Szilágyi.[4] La proba pe echipe, echipa Italiei a trecut succesiv de Cehia, Mexico, România și Franța, ajungând în finală unde a întâlnit gazda competiției, Rusia. Curatoli a deschis meciul împotriva lui Nikolai Kovaliov, ajutându-se echipa să câștige medalia de aur. [5]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clasamentul la Cupa Mondială
An 2012 2013 2014 2015
Loc 72 54 116 12

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gabriele Lippi (). „Affari di famiglia”. Pianeta Scherma (în italiană). 
  2. ^ „Mondiali cadetti/giovani: Luca Curatoli oro nella sciabola under 20” (în italiană). Italpress. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Europei scherma, Italia argento nella sciabola squadra uomini”. Il Corriere dello Sport (în italiană). . 
  4. ^ Stefano Arcobelli (). „Scherma, Mondiali a Mosca: l'Italia parte male. Sciabola a secco”. La Gazzetta dello Sport (în italiană). 
  5. ^ Stefano Arcobelli (). „Scherma, Mondiali a Mosca: sciabola d'oro, la Russia è k.o.!”. La Gazzetta dello Sport (în italiană). 

Legături externe[modificare | modificare sursă]